Český prezident je opět vedle jak ta jedle

5. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Miloš Zeman zvedl vysoko hozenou rukavici svých četných  oponentů, kteří mu s gustem vyčítají, že si své výroky o řízené islámské invazi cucá z prstu. Jak je ale vidno, opět přitom neuspěl, neboť jeho vývody o tom, že za celým tímto spiknutím stojí Muslimské bratrstvo, postrádají smysluplnou logickou konstrukci.

Český prezident se v Interview Plus na vlnách Českého rozhlasu vytasil se dvěma informačními zdroji, na jejichž základech staví svou paranoidní teorii o řízené islámské invazi do Evropy. Prvním zdrojem je korunní princ ze Spojených arabských emirátů, který Miloši Zemanovi sdělil, že islámský terorismus řídí Muslimské bratrstvo, a druhým je marocký ministr zahraničí, jenž mu pro změnu prozradil, že se muslimští bratři snaží ovládnout celý svět.

Zeman tyto naprosto „důvěryhodné“ zdroje podepřel ještě dvěma indiciemi - odhadem Interpolu, podle nějž je do údajné islámské invaze zapojeno 30 tisíc převaděčů či překupníků s lidmi, a dalším nespecifikovaným údajem, který říká, že jen na území Turecka působí 25 tisíc převaděčů.

Bingo! Přestože se hlava státu ani z jednoho zdroje či indicie přímo nedozvěděla, že v případě migrační krize běží o sofistikovanou operaci řízenou Muslimským bratrstvem, má ve všem úplně jasno. Je nabíledni, že řada duchem nepříliš bystrých jedinců Miloši Zemanovi zatleská, jak to svým kritikům jaksepatří natřel, soudní lidé však zůstávají stát v němém úžasu a rozčarování.

Miloš Zeman totiž ignoruje základní fakta: Muslimské bratrstvo má odlišná specifika v Egyptě, Sýrii, Íránu, Saúdské Arábii a jinde ZDE. Například ve Spojených arabských emirátech je činnost muslimských bratří zakázána, proto nelze brát výroky tamního korunního prince za bernou minci. Vyjadřujeme-li se k nepřátelům, často se uchylujeme ke lžím. Nicméně jakmile jednou vykonstruujeme spiknutí gigantických rozměrů, vše je dovoleno, a to i hlavě státu včetně fantasmagorií všeho druhu.

Prezident v interview hovořil o tom, jak bylo Muslimské bratrstvo v Egyptě účinně eliminováno. Zapomněl však dodat, že k tomu došlo prostřednictvím puče proti demokraticky zvolenému prezidentovi, kdy byly egyptskou juntou zabity stovky jeho příslušníků a stoupenců a další tisíce odvlečeny do mučíren.

Je pozoruhodné, že během té krátké doby, kdy bylo Muslimské bratrstvo v Egyptě u moci, se jeho příslušníci nedopouštěli tak rozsáhlých zločinů jako stávající junta, a už vůbec neorganizovali žádnou islámskou invazi do Evropy. Nyní se nacházejí v ilegalitě a jejich možnosti, jak Zemanovy vize naplňovat, jsou o to omezenější.

Prezident též názorně předvedl, že nezná základní fakta ohledně války v Sýrii, když uvedl, že zde operuje syrská odnož Al-Kájdy a Fronta an-Nusrá. Jde přitom o jednu a tutéž organizaci. Zemanovy hraběcí rady, aby Syřané bojovali za svou vlast, jsou rovněž nesmyslné. Zatímco populační centra na východě země jsou paralyzována boji Asadových vojsk a ze zahraničí podporovaných rebelů, oblasti ovládané Daešem tvoří převážně pouště. Mnohem více osob prchá před nemilosrdným bombardováním syrského režimu a rebely než před Daešem. Podle vyjádření řady uprchlíků se mnoho z nich odmítá postavit na jednu z válčících stran v konfliktu, neboť si přejí, aby nesmyslné vraždění ustalo. Sám prezident, který je mimochodem vlastníkem modré knížky, by pro tyto nešťastníky měl mít pochopení a solidarizovat se s nimi namísto toho, aby je populisticky a cynicky démonizoval.

Mám za to, že by mělo platit pravidlo, že pokud něčemu nerozumím, tak se k tomu nevyjadřuji.

Prezidentovy výroky o takzvaných no-go zónách v Evropě, kam se prý neodváží ani policisté, se zakládají na tvrzení samozvaného experta Steve Emersona, které prezentoval v ultrakonzervativní americké televizi Fox News ZDE. Nicméně tyto lži byly již dávno vyvráceny a český prezident by si toho měl být vědom.

Politikové ale zde nejsou od toho, aby mluvili pravdu, a ani český prezident není žádnou výjimkou, nicméně jeho za vlasy přitažené konspirační teorie a výmysly jsou skutečně na pováženou.

0
Vytisknout
9099

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016