Vynikající návrh nového polského ministra zahraničí

5. 1. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 4 minuty

Internet v Polsku i ve světě se hodně posmívá polskému ministru zahraničí Witoldu Waszczykowskému, který ve svém rozhovoru pro německý deník Bild vyjádřil názor, že nová polská vláda strany Právo a spravedlnost chce vyléčit Polsko z vegetariánství a z ježdění na kole. Ministr se pak hájil, že protože dával rozhovor bulvárnímu deníku, "musel používat jednoduchý jazyk". Rozhovor však vyšel v deníku Bild pod titulkem "Zbláznili se Poláci?" takže by z toho jaksi vyplývalo, že panu ministrovi se podařilo dosáhnout opačného cíle. Avšak posmívat se panu ministrovi, jehož ministerstvo si už vysloužilo přezdívku "ministerstvo komických kroků", by odvedlo pozornost od jednoho z velmi významných interview pana ministra.

Ne, nehovořím o jeho nedávném rozhovoru pro tiskovou kancelář Reuters, v němž se pan ministr vyjádřil, že by polská vláda přijala diskriminaci Poláků ve Velké Británii, pokud David Cameron podpoří polské úsilí, aby byla na polském území postavena vojenská základna NATO. Pan ministr už stejně vydal dementi, podle něhož jeho slova byla zkreslena v překladu (to, že vlastně pokaždé, když pravicový politik řekne něco stupidního, se vina svádí na nekompetentní novináře, zřejmě vysvětluje snahy strany Právo a spravedlnost převzít kontrolu nad polskými sdělovacími prostředky).

Ale ona skutečně životně důležitá slova, která pronesl pan ministr Waszczykowski, zazněla v rozhovoru pro polskou zpravodajskou stanici TVN24. Citujeme jeho slova zde z pravicového portálu wPolityce.pl, kterému snad je možno důvěřovat, že ministrova slova nezkreslil. Pan ministr totiž nabídl brilantní řešení uprchlické krize:

"Myšlenka je to jednoduchá, ale může být obtížné ji realizovat. V těch oblastech, odkud k nám přicházejí uprchlíci, je nutno vytvořit klid a stabilitu. Musíme znovu vytvořit funkční stát v Libyi, musíme zrekonstruovat alespoň část státu v Sýrii. Musíme osvobodit severní Irák od okupace Islámského státu. Pokud dosáhneme v těchto oblastech míru, podstatná část imigrantů, kteří nyní žijí v uprchlických táborech, by se měla vrátit a zrekonstruovat své země."

Nechápu, jak je možné, že tak geniální myšlenka dosud nikoho nenapadla. Zjevně člověk musí být génius, aby viděl to jednoduché řešení v jinak složitém problému: prostě stačí, aby regiony, odkud uprchlíci prchají před válkou, byly proměněny v místa, kde se dá spokojeně žít, a lidé z nich přestanou prchat! Naprostý génius! Proč si nikdo dosud neuvědomil, že namísto snah řešit důsledky problému, je nutno problém vyřešit u zdroje?

Brilantní jednoduchost této metody, která se zřejmě stane proslulou jako Waszczykowského metoda, nám dovoluje ji uplatnit i na jiné problémy. Například pro odstranění epidemie Eboly prostě stačí vyléčit lidi, kteří už Ebolou onemocněli, aby nenakazili jiné lidi. Problém nezaměstnanosti se dá prostě vyřešit tím, že lidem bez zaměstnání nabídneme práci! A kromě toho, užití Waszczykowského metody v oblasti ekonomiky je téměř neomezené. Beata Szydło, premiérka v nové vládě Jaroslawa Kaczyńského ze strany Právo a spravedlnost, by měla vydat příkaz všem ministerstvům, aby ji užívaly, a tak by nová ekonomická politika její vlády mohla být bezproblémově realizována! Protože čeho je vlastně zapotřebí k dosažení vyrovnaného rozpočtu a k rozkvětu ekonomiky, aniž by se muselo škrtat v sociálním systému? Namísto nutnosti dosáhnout rovnováhy mezi množstvím vybraných daní a omezováním výdajů, aby se snížila přílišná zadluženost, přece stačí pohlédnout na zdroj a s použitím Waszczykowského metody prostě dosáhnout vyrovnaného rozpočtu!

Mnoho lidí se posmívá programu strany Právo a spravedlnost. Říkají, že je prostě nemožné splnit všechny její sliby. Nebyl bych překvapen, kdyby se ukázalo, že to jsou titíž lidé, kteří si myslí, že uprchlická krize nebo válka na Blízkém východě jsou těžko řešitelné problémy. Tihle lidé prostě ještě neslyšeli o Waszczykowského metodě!

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10117

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016