O Zemanově další konspirační teorii o uprchlících

4. 1. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jak nyní obletělo všemi českými médii, prezident Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas Plus vyslovil názor, že současnou migraci uprchlíků do Evropy organizuje tzv. Muslimské bratrstvo. Hlavní argument, který zmínil, spočívá v myšlence, že „zorganizovat“ obrovskou síť převaděčů lidí do Evropy „není možné nějakým spontánním, nahodilým pohybem“.

Zorganizovat jistě nejde nic spontánně, protože je to prostě zorganizované. Otázka je, zda jde o zorganizovanou věc. Rozsáhlé migrační vlny z oblastí, kde dochází k ozbrojenému konfliktu nebo tvrdému útlaku lidí, probíhají po celá staletí a všude na světě. Podstatná je potřeba lidí tu oblast opustit, naopak to, jestli jim někdo organizovaně pomáhá tu či onde s tímto pohybem, je druhotné.


Podle prezidenta Muslimské bratrstvo volí proud uprchlíků do Evropy jako alternativu k otevřené válce, kterou si nemůže vůči Evropě dovolit. Je to zvláštní uvažování. Když byl za Muslimské bratrstvo zvolen v Egyptě prezident Mursí, nikde nebylo ani vidu ani slechu po obavách, že chce vyhlásit válku Evropě nebo má vůči Evropě nepřátelský postoj. Prezident Mursí byl pozván v roce 2012 jako první egyptský prezident na oficiální návštěvu Evropské Unie a podle vyjádření tehdejšího předsedy Evropské rady Van Rompuye byl vítán „zejména jako první egyptský prezident, zvolený demokraticky“

V současnosti je v Egyptě, který má přes 80 milionů obyvatel (téměř 4x více než Sýrie), Muslimské bratrstvo tvrdě pronásledováno vládnoucí juntou. Bratrstvo má na své straně velkou část obyvatel a navíc v Egyptě panuje poměrně velká bída. Všechno jsou to faktory, které by asi měly vést k masové migraci z Egypta do Evropy, a to tím spíše, že v Egyptě má bratrstvo (které má být podle našeho prezidenta hlavní organizátor migrace do Evropy) obrovský podzemní vliv. Jenže nic takového se neděje. Lidé neutíkají před bídou, utíkají před smrtí a děsivou tyranií – proto mezi uprchlíky převažují Syřané, Iráčané, Afghánci, lidé z Eritreje, ale nikoli Egypťané, nikoli lidé z nejchudších zemí světa, jako jsou Kongo, Zimbabwe, Burundi nebo Libérie.

Jestli Muslimské bratrstvo někomu pomáhá odejít před hrozbou smrti ze Sýrie, Iráku nebo Afghánistánu do Evropy, je to chvályhodné, o to chvályhodnější, oč organizovanější. Lékaři bez hranic dokonce vyzývají k tomu, aby Evropa nenadřadila boj s pašeráky lidí (a citují přímo operaci Sophia) nad organizovanou pomoc uprchlíkům dostat se bezpečně do Evropy. Je samozřejmé, že kdybychom dokázali pomoci lidem, kteří utíkají před vražděním a tyranií, se humánně a zdarma dostat do Evropy, kšeft pašeráků by ustal.

Rozhovor prezidenta Zemana pro Český rozhlas Plus ZDE

Tiskové prohlášení předsedy Van Rompuyepo setkání s prezidentem Mursím: ZDE

Stanovisko Lékařů bez hranic k současné uprchlické krizi ZDE

0
Vytisknout
9321

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016