Channel Four News: V čele Islámského státu stojí sekularističtí plukovníci ze Saddámovy armády

5. 1. 2016

čas čtení 6 minut

Představa, že je to náboženská organizace, je účelová konstrukce především pro západní potřebu



Abdul Bari Atwan, autor a novinář: Saddáma Husajna lze charakterizovat jako kmotra ISIS.

Když byl Saddám Husajn v Iráku r. 2003 svržen, irácká armáda nebyla poražena. Rozplynula se do civilního obyvatelstva. O řadu let později se ukázalo, že se její činitelé stali řídícími mozky ISIS.

Christopher Reuter, novinář z Der Spiegelu: Saddám Husajn byl posedlý tím, že chtěl mít přímou kontrolu nad vším. Poskytl svým lidem v tom smyslu výcvik, aby byli schopní kontrolovat všechno. Provozoval navzájem si konkurující výzvědné služby, šířil strach, občas nechával zabíjet úplně nevinné lidi, prostě aby dal najevo, že kdokoliv může být kdykoliv usmrcen. (Pozn. red. Saddám Husajn byl obdivovatelem Josefa Vissarionoviče Stalina a měl rozsáhlou knihovnu o Stalinově teroru v Rusku.) A vedení Islámského státu kopíruje tento mechanismus.

Saddám byl sekularistický diktátor, ale začal používat islám z oportunistických důvodů - pomáhalo mu to v boji proti Spojeným státům.

Abdul Bari Atwan: Saddám Husajn si uvědomil, že sekularismus nefunguje. Obrátil se k islámu, rozhodl se islamizovat Irák, protože si uvědomil, že proti okupaci ze zahraničí budou pak bojovat muslimští bojovníci.

Christopher Reuter: Během několika vteřin, když koncem května 2003 podepsal Paul Bremer svůj první dekret, vytvořil tím jedním rázem statisíce nových, zuřivých nepřátel. A vůbec to nebylo zapotřebí. Byli to oportunisté, byli to kariérní vojáci. Bývali by nadšeně sloužili komukoliv, jakémukoliv novému režimu. Byli to ti nejinteligentnější a ti nejzkušenější vojenští velitelé, co se týče organizace státu. Co se týče organizace aparátu útlaku, infiltrace, všech těch dovedností, které nyní vidíme ve vysoké míře u Islámského státu.

Západ zaměřuje svou pozornost na zahraniční, západní bojovníky, kteří vystupují ve verbovacích videích ISIS. Za scénou ale řídí ISIS především iráčtí důstojníci Saddáma Husajna.

Abdul Bari Atwan: Většina sdělovacích prostředků na Západě hovoří jen o kanonénfutru. O mladých islamistech, kteří přicházejí ze Západu. Avšak tito mladí bojovníci nepatří k vedení Islámského státu. Ti nejsou součástí onoho kolektivního vedení Islámského státu. Tito mladí islamisté jsou naprosto okrajové figury.

Christopher Reuter: Nikdy nevidíte žádné hladce oholené operativce ze dnů Saddáma Husajna. Vidíte běhající džihádisty, vousaté mladíky, jak křičí Allahu Akbar, zabíjejí lidi. Oni pro nás konstruují obraz, jaký my od nich očekáváme. My s nadšením sežereme, co nám nabízejí. Avšak vedení Islámského státu je udržováno v naprosté tajnosti.

Hazem al-Amin, novinář a analytik: 90 procent vedení Islámského státu se dnes skládá z bývalých důstojníků ze Saddámovy irácké armády. Jsou to bývalí plukovníci a nižší důstojníci.

Abdul Bari Atwan: Udržují si velmi skrytý profil. Nejsou jako Usáma bin Ladin, který miloval média. Tito lidé neukazují svou tvář. Protože je to kolektivní vedení. Viděli jsme Abu Bakra al Bagdadiho jen jedinkrát. V roce 2014 přišel al-Bagdádi do Velké mešity v Mosulu a prohlásil se "chalífem všech muslimů". Neviděli jsme nikdy jeho ministry.

Christopher Reuter: Bagdádi byl vybrán, protože byl jediný mezi dvaceti třiceti vedoucími kádry Islámského státu, který měl islámské zázemí. Je to profesionální kazatel, a je tedy použitelný na veřejnosti. Zatímco všichni ti bývalí Saddámovi plukovníci by nebyli na veřejnosti akceptovatelní. Protože by vyšlo najevo z jejich životopisů, že to byli plukovníci ve vojenské rozvědce Saddáma Husajna. Což je poněkud nezvyklé pro vedení džihádistické organizace.

Mosul je druhé největší město v Iráku. ISIS ho ovládl za pár dní. Ta rychlost mnoho lidí překvapila. ISIS konstatoval, že to byl "zázrak". Avšak ISIS se byl schopen tak rychle zmocnit města Mosul, protože v něm byly skryty baasistické buňky, loajální Saddámu Husajnovi.

Christopher Reuter: Tato skupina saddámovských vojáků a důstojníků byla životně důležitá pro ovládnutí města Mosul Islámským státem. Byly to spící buňky, které tam už existovaly předem na místě. Protože nebylo možné okupovat Mosul s 900 vojáky, kteří přišli zvnějšku. Baasističtí vojáci hráli při tom klíčovou roli.

Hazem al-Amin: Právě baasistiští důstojníci ovládli Mosul a území kolem Mosulu. I oni ovládli město Rakka a jsou to právě oni, kteří vytvořili infrastrukturu, která podporuje moc Islámského státu.

Christopher Reuter: Jen o několik dní po ovládnutí Mosulu, začali tamější saddamovští důstojníci vyvěšovat na veřejnosti znovu transparenty se Saddámem Husajnem. Chtěli tím dát najevo, že jsou znovu zpět u moci. Během několika hodin přišly první skupiny z Islámského státu a vysvětlily jim, že to nejde. "Chápeme, že se vám ty transparenty líbí, ale teď bude jen jediná vlajka, a to vlajka Islámského státu." Takže oni ty transparenty se Saddámem Husajnem museli sundat.

Christopher Reuter: To, co dnes dělá vedení Islámského státu, je daleko více kreativní. Slučují dohromady totiž schopnosti a profesionalitu, kterou získali za Saddáma. Ti Saddámovi důstojníci byli zvyklí fungovat v infrastruktuře pevného státu. V Sýrii ukázali, že jsou nyní schopni použít Saddámovy taktiky a procedury při okupaci země malým počtem mužů i ve stavu chaosu a anarchie. Chovají se velmi tvůrčím způsobem a jsou schopni zvládat současnou situaci, která se v jednotlivých zemích mění. Takže jsou to profesionální, vysoce kvalifikované mozky, které se vyvíjejí a přizpůsobují nové situaci.

0
Vytisknout
8269

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016