Neil Kinnock: Pokud Corbyn nechce prohrát volby, musí podpořit Trident

4. 3. 2016

čas čtení 3 minuty


Bývalý lídr labouristů Neil Kinnock adresoval ostré varování svému nástupci Jeremymu Corbynovi. Ten trvá na odmítnutí obnovy strategického raketového systému Trident. Avšak Kinnock varuje, že pokud Corbyn nezmění přístup, Labour Party kvůli tomu prohraje příští volby.


Podle Kinnocka pokud by Corbyn chtěl mít nějakou šanci na vítězství, musí se držet stávající politiky multilaterálního jaderného odzbrojení, nikoliv prosazovat jednostranné odzbrojení Británie. "Žádná strana nemůže vyhrát celostátní volby ve Velké Británii, pokud se drží stanoviska, které znamená jednostranné jaderné odzbrojení," řekl Kinnock.

Bývalý ministr Peter Mendelson také tvrdí, že pokud by se strana vrátila k politice jednostranného odzbrojení, spáchala by volební sebevraždu. "Britská veřejnost nikdy nepatřila a nikdy nebude patřit k příznivcům jednostranného jaderného odzbrojení. Je to prostě něco, k čemu ji nikdy nezískáte," řekl Mandelson.

Současná politika Labour Party se hlásí k multilaterálnímu jadernému odzbrojení a trvá téměř 30 let. Strana prohrála s konzervativci Margaret Thatcherové v letech 1983 a 1987, když podporovala bezpečnostní politiku, která podle mnohých jejích funkcionářů přispěla k porážce.

Po porážce v roce 1987 se na formování bezpečnostní politiky podílel bezpečnostní mluvčí strany Martin O'Neill. Také on je přesvědčen, že pokud se strana opět přikloní k jednostrannému odzbrojování, nemůže v příštích volbách zvítězit.

"Labouristická část britského elektorátu, ačkoliv se zmenšuje, je stále příznivkyní multilateralismu," prohlásil.

Na O'Neilla nedělá žádný dojem argument, že pokud Corbyn změní názor poté, co celý život hlásal jednostranné odzbrojení, poškodí obraz "autentického" politika, který nedělá kompromisy. Podle něj to znamená zaměňovat integritu se zatvrzelostí.

Otázka postoje k jaderným zbraním dělí stranu od okamžiku, kdy poválečný premiér Clement Atlee rozhodl o vybudování vlastního jaderného deterentu. Přitom nekonzultoval celý kabinet a tento precedent se vrací vždy, když labourističtí premiéři řešili tuto problematiku.

Teprve v roce 1983 šla strana do voleb s programem jednostranného odzbrojení, a prohrála. V dalších volbách v roce 1987 ji vedl Neil Kinnock a opět drtivě prohrála. 18 měsíců poté byla tato politika opuštěna ve prospěch programu multilaterálního odzbrojení.

Kinnock vysvětlil BBC, že během své první volební kampaně byl nespokojen s jadernou politikou strany, kterou původně podporoval. "Skutečně, od počátku 80. let jsem pochopil neudržitelnost politiky jednostranného jaderného odzbrojení a byl jsem ve velmi nepohodlné pozici, když jsem se jí musel držet."

Připouští, že se rozhodl ke změně z velké části kvůli volebním vyhlídkám strany. A je přesvědčen, že by Corbyn měl udělat totéž.

"Nechci nikoho obviňovat," tvrdí. "Snažím se předvést dovednosti lídra, a ty vyžadují kombinaci síly a asertivity, protože strany, které jsou nedisciplinované, se netěší důvěře a podpoře elektorátu."

Naopak jeden z těch, kdo v současnosti politiku labouristů ovlivňují, Ken Livingstone, silně podporuje Corbynovu pozici a je přesvědčen, že většina poslanců ji podpoří.

To vše velmi těší vládnoucí konzervativce. Když je hlavní opoziční strana na smrt rozpolcena kvůli fundamentálnímu politickému tématu, jen to pomáhá odvrátit pozornost od rozdělení toryů kvůli členství v EU.

A toryové drží jeden z největších trumfů: Oni rozhodnou, kdy se bude hlasovat o obnovení strategického systému Trident.

Nemusí být v jejich zájmu udělat to rychle. Poté, co Cameron využije podpory labouristů pro setrvání v EU, téměř jistě ještě letos, rozhodne také o Tridentu. A možná také o budoucnosti Jeremyho Corbyna.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5110

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016