Za poslední týden bylo ve Středozemí zachráněno 13 000 uprchlíků

29. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

V sobotu řekl papež František na shromáždění několika stovek dětí, že migranti "nejsou nebezpeční, ale jsou v nebezpečí". Pozvedl záchrannou vestu, kterou mu dal dobrovolník. Řekl dětem, že vestu měla na sobě syrská holčička, která zahynula, když se snažila dostat na řecký ostrov Lesbos. "Je v nebi, dívá se na nás," řekl papež. Papež František opakovaně vyjadřuje zoufalství nad tím, že některé evropské země odmítají přijímat uprchlíky, prchající před chudobou a válkou, a dokonce postavily proti nim žiletkové ploty.



V sobotu 28. května zachránila flotila lodí 668 osob z člunů ve Středozemním moři,uvádějí italské úřady. Celkem bylo za posledních sedm dní ve Středozemním moři zachráněno 13 000 uprchlíků.

Irská armáda uvedla, že její loď Le Roisin zachránila z dvanáctimetrového gumového člunu 123 lidí a přivezla také jednu mužskou mrtvolu. Jiná, německá loď zachraňovala v sobotu čtyřikrát, uvedly italské pobřežní hlídky.

Řada přeživších uprchlíků, kteří dorazili v sobotu do sicilského přístavu Pozzallo, sdělila úřadům, že viděli, jak se ve čtvrtek potopila rybářská loď se "stovkami" lidí na palubě. Sdělili organizaci Save the Children, že se zřejmě utopilo až 400 lidí.

Úřady uvádějí, že za posledních několik let zřejmě zmizelo ve Středozemí beze stopy mnoho člunů s uprchlíky a nikdy nebyly nalezeny. Často o nich přicházejí informace teprve tehdy, když rodinní příslušníci zmizelých osob v Africe sdělí úřadům, že jejich příbuzní z Libye do Evropy nikdy nedorazili.

Podle dohody v rámci Evropské unie mají být desetitisíce lidí, zachráněných na moři a žádajících o azyl z Itálie a Řecka přesunuti do dalších členských zemí EU, avšak v důsledku resentimentu vůči uprchlíkům v některých zemích EU tento plán nebyl realizován.

V sobotu řekl papež František shromáždění na několika stovek dětí, že migranti "nejsou nebezpeční, ale jsou v nebezpečí". Pozvedl záchrannou vestu, kterou mu dal dobrovolník. Řekl dětem, že vestu měla na sobě syrská holčička, která zahynula, když se snažila dostat na řecký ostrov Lesbos.

"Je v nebi, dívá se na nás," řekl papež.

Mezi přítomnými byl nigerijský mladík, který v roce 2014 přišel o rodiče, kteří se utopili při pokusu dostat se do Itálie.

Papež František opakovaně vyjadřuje zoufalství nad tím, že některé evropské země odmítají přijímat uprchlíky, prchající před chudobou a válkou, a dokonce postavily proti nim žiletkové ploty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5345

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2016