Britský poslanec naléhá na parlament:"Ignorujme výsledky referenda. Zastavme toto šílenství"

26. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Labouristický poslanec David Lammy apeloval na Dolní sněmovnu, aby "zastavila toto šílenství" a aby hlasovala proti rozhodnutí referenda odejít z Evropské unie.

Poslanec napsal na Twitteru: "Probuďte se. Tohle nemusíme udělat. Můžeme toto šílenství zastavit a ukončit tuto noční můru hlasováním v parlamentu. Náš suverénní parlament musí nyní hlasovat, zda bychom měli opustit Evropskou unii.

Referendum bylo konzultativní, nezávazné referendum. Platforma aktivistů za brexit se už rozložila a někteří lidé říkají, kéž by pro brexit nehlasovali. Parlament musí rozhodnout, zda bychom měli provést brexit a měli bychom o tom v parlamentě hlasovat příští týden. Nezničme svou ekonomiku na základě lží a arogance Borise Johnsona."

Deník Independent k tomu dodává, že z právního hlediska je možné, aby parlament brexit neschválil, ale vyvolalo by to zuřivost mezi jeho stoupenci. Britská demokracie je totiž zastupitelská. Voliči hlasují pro své zástupce, poslance, kteří mají povinnost v parlamentě hlasovat podle svého profesionálního úsudku. Británie není přímá demokracie. Článek 50 aktivuje britská vláda. Pokud to neučiní, nic se nestane.

Odmítnutí výsledků referenda by však zřejmě vyvolalo zuřivost mezi zastánci brexitu. Nikdo tuto politiku ze zastánců setrvání Británie v EU v Londýně zřejmě není ochoten provést. David Cameron rezignoval a jeho ministr financí George Osborne zmizel. Očekává se, že je nahradí stoupenci brexitu kolem Borise Johnsona.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5951

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2016