V Bruselu se jedná o přechodných opatřeních na podporu Skotska

30. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


V Bruselu byla zahájena jednání o přechodných opatřeních, která by měla umožnit Skotsku zůstat po odchodu Spojeného království v Evropské unii. Uvedla to bývalá vysoká poradkyně Evropské Komise Kirsty Hughesová.

Ta informovala poslance skotského parlamentu, že se v Bruselu jedná o tom, že by se Skotsko po Brexitu mělo umístit do "dočasného prozatímního postavení", aby nedošlo k absurdní situaci, že by se octlo mimo EU a pak muselo žádat znovu o vstup.

Hughesová naléhala na poslance skotského parlamentu, aby uspořádali druhé referendum o skotské nezávislosti nejpozději v létě 2017, aby to umožnilo Evropské unii začít pracovat na těchto dočasných opatřeních.

Varovala ale, že Evropská unie nechce mít ze Skotska "novou mini Británii" a uvedla, že je velmi nepravděpodobné, že by si Skotsko zachovalo britské výjimky v oblasti eura, spravedlnosti a vnitra či britský rozpočtový rabat, vyjednaný kdysi Margaret Thatcherovou.

Hughesová sdělila parlamentnímu výboru skotského parlamentu pro evropské a zahraniční vztahy:

"Hovořím s lidmi v Bruselu, neformálně, a ti mluví o tom, že by Skotsko mělo být umístěno do jakési dočasné ohrady. Dostalo by křeslo v radě ministrů teprve až po ratifikaci smluv, ale nemuselo by procházet absurdním procesem odchodu a návratu do EU. Upozorňuju na to teď, protože jde o důležitou otázku načasování. Pokud by Skotsko čekalo až skoro na konec toho dvouletého období, a až po odchodu Británie z EU uvedlo, že "teď uspořádáme referendum o nezávislosti", nebude mít zřejmě čas na vyjednávání se Spojeným královstvím o rozpuštění britské unie, než Británie odejde z EU.

Takže jde o věc politického úsudku, zda a kdy uspořádat referendum o nezávislosti. Z hlediska logiky byste ho měli uspořádat co nejdříve. Pokud ho uspořádáte řekněme napřesrok v létě, budete mít čas vyjednat s Británii své podmínky předtím, než odejde z EU. To by Evropské unii ulehčilo možnost umístit vás dočasně do jakési prozatímní ohrady."

Podrobnosti v angličtině ZDE (13.56)

0
Vytisknout
5578

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2016