Proč jsou nesmysly vydávané v českých médiích tak efektivní: Manipulují lidi iracionálním strachem

15. 8. 2016

čas čtení 4 minuty



Scott Adams

Velmi zajímavě hovořil v pořadu The World this Weekend rozhlasu BBC Scott Adams, tvůrce mezinárodně známého komiksu Dilbert. Upozornil, že v současnosti existuje už velmi rozvinutá věda o přesvědčování lidí a ta učí, že nejefektivně lidi přesvědčíte, když je zahltíte iracionálním strachem. Scott Adams o tom hovořil v souvislosti s americkou prezidentskou kampaní, avšak jeho myšlenky jsou nesmírně relevantní i pro českou politickou scénu. Chcete-li přesvědčovat, je zbytečné předkládat lidem fakta a racionální argumenty. Jsou pro ně nudné, protože jim nerozumějí. Chcete-li přesvědčovat, musíte v nich vyvolávat nesmyslný, iracionální strach. To dělají velmi úspěšně Miloš Zeman a zejména Parlamentní listy. (V ČR se při vyvolávání strachu ještě také velmi efektivně a velmi úspěšně využívá hluboce zakořeněného rasismu a xenofobie v české společnosti. Že je to všechno nesmysl, to nevadí.) Scott Adams:

Donald Trump používá strategii, kdy v podstatě ignoruje fakta, politiku a všechny ty nudné skutečnosti, které voliče vlastně nezajímají, protože my jim nerozumíme. Takže docela racionálně - a v tom spočívá velká ironie - tato nejšílenější osoba v prezidentské kampani jedná nejdůsledněji podle vědeckých poznatků. Pokud totiž studujete vědecký obor přesvědčování, a on je v současnosti opravdu velmi rozvinutý, všechno, co Trump dělá - pokud pomineme jeho občasné chyby, kdy ze svého scénáře vypadne - je založeno na vědeckých poznatcích o tom, jak lidi efektivně přesvědčit.

Clintonová až donedávna neuměla lidi přesvědčovat skoro vůbec. V poslední době jsme ale svědky toho, že přesvědčovací schopnosti Clintonové se náhle dramaticky zlepšily. Neuměla to vůbec a nyní je neuvěřitelně efektivní. Začala totiž ve své kampani konečně také používat strach.

Clintonová konečně opustila svůj argument "Jsem zkušená, vykonávala jsem všechny tyto funkce, jsem rozumná, moje vláda vám přinese už známou stabilitu" - opustila tyto racionální argumenty a začala argumentovat strachem: "Když zvolíte Trumpa, zvolíte nepředvídatelného šílence, který se hystericky rozčiluje pro každou nejmenší drobnost, a pravděpodobně ve chvíli neodpovědné hysterie vyhodí Zeměkouli do povětří."

Když začnete používat strach, převálcuje to všechno ostatní. Naše smysly řeší strach jako první, protože musíte v první řadě reagovat na svůj strach, než můžete dělat cokoliv jiného. Když se podíváme na to, jak silně se Trumpovi dařilo v primárkách, bylo to proto, že k svému prospěchu využíval právě strachu. Šířil strach z lidí odjinud. Strach, že kdyby někdo přišel přes hranici a nebyl řádně prověřen, buď by vám ukradl vaše zaměstnání, anebo by něco vyhodil do povětří, byl by to terorista. Trump vyvolával v lidech děs.

Nezáleží na tom, zda je to pravda. Protože je to děsivé a to stačí. Ale jakmile Clintonová získala - jak předpokládám - profesionální poradce, experty na přesvědčování - protože k té změně došlo tak rychle a byla tak radikální, že to musela být změna na základě profesionálního poradenství - začala šířit ještě větší strach. Protože zatím jsme se báli pár jednotlivců, kteří by se mohli do USA připlížit přes hranice, a nyní Clintonová začala varovat, "Když zvolíte tohohle člověka, on vyhodí Zeměkouli do povětří".

Confirmation bias je tendence nás všech interpretovat nové informace jako důkazy podporující to, v co už stejně věříme. A takhle přemýšlíme pořád všichni. Odborníci na přesvědčování tohle dobře vědí. Pokud tedy máte záporný postoj vůči Donaldu Trumpovi, pokud jste přesvědčeni, že Trump je nebezpečný maniak, všechno, co říká, to začne podporovat.

Včetně toho, že nedávno řekl Trump něco o brečícím nemluvněti. Kdybyste se dověděli tu informaci mimo kontext a nevěděli byste nic o Trumpovi, řekli byste, že když začne brečet nemluvně na nějaké akci, matka by ho odtamtud měla odnést. Takže Trump řekl něco, s čím sto procent světa souhlasí - že brečící nemluvně by nemělo být na akci. Ale ono to bylo zmanipulováno jako důkaz, že je Trump Hitler - nenávidí každého, dokonce i nemluvňata. "Došel tak daleko, že dokonce uráží i nemluvňata na veřejnosti." A to je confirmation bias.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 24) ZDE

Scott Adams velmi bystře komentuje americkou politiku na svém blogu ZDE

0
Vytisknout
8025

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2016