Politici chtějí ukázat, že smýšlí stejně jako "obyčejný lid"

8. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


On to zase takový podvod není. Prostě se politici jen snaží ukázat, že smýšlí stejně. Že jsou stejní, že také nenávidí cizince. O program nejde a ani nikdy nešelo. Kdy ostatně byl nějaký program splněn? Jde pouze o to ukázat, podívejte na nás my jsme jako vy. Volte nás, poznamenává David Michal k článku Bohumila Kartouse.

Pragmatismus nemá z nějakého důvodu místo. Možná to by bylo zajímavé zkoumat. To že lidé se nechávají ovládat svými emocemi. Ta věc, kdy politici v rámci boje o křesla a platy ukazují, jak moc se podobají svým voličům, zase tak zajímavá není. Politik se koukne do diskuzí, poslechne si pár lidí a podle toho upraví své chování, aby vypadal podobně. Vlastně jsou ty politické strany a lidé v nich velmi pragmatičtí. Akorát voliči ne.

Tedy otázka, proč je politik pragmatickým a volič nikoliv?

Vytáhnout v krajských volbách nesmyslné téma migrace je pro polotika praktické a zvyšuje mu šance na zvolení. Tedy takový politik je pragmatickým.

Proč lidé tak moc touží mít ve veřejných funkcích sobě podobné lidi? Proč tato touha předčí rozumné uvažování?

Odpovědi nemám. Ale téma migrace v krajských volbách mě díky řádkům výše nijak neznepokojuje. Znepokojuje mě neochota lidí chovat se bez emočně, tedy rozumně. Začínám si připadat jak v opičím výběhu natlačený u neprostupných tyčí klece.

0
Vytisknout
6587

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2016