Bílý dům tajně usiluje o odložení sankcí proti Sýrii

21. 9. 2016

čas čtení 5 minut


Bílý dům minulý týden za scénou pracoval na podkopání hlasování o návrhu zákona, který má na Asadův režim v Sýrii uvalit sankce z válečné zločiny proti civilistům. Vedení klubu Demokratů ve Sněmovně reprezentantů tlaku ustoupilo a odvolalo podporu pro hlasování, napsal Josh Rogin.


Zákonodárci a personál Kongresu tento týden připravovali hlasování o návrhu Caesar Syria Civilian Protection Act a předložili jej Sněmovně relativně snadno. Návrh pojmenovaný po syrském dezertérovi, který předložil světu 55 000 snímků dokumentujících masové mučení a vraždění civilistů v Asadových věznicích, měl více než 50 spolupředkladatelů, většinou z řad Demokratické strany.

Kongresman Eliot Engel, demokratický zástupce v zahraničním výboru, je primárním autorem návrhu, spolu s Republikánem Edem Roycem. Ale v pátek odpoledne, těsně před tím, než měl být zveřejněn legislativní kalendář pro další týden, začal personál Bílého domu telefonovat vedení obou stran a vyzývat je, aby byl zákon odložen.

Šéf klubu Republikánů Paul Ryan mi sdělil, že Bílý dům vyvíjel tlak na vedení Demokratů ve sněmovně, aby stáhlo svou podporu pro hlasování o zákonu, a Demokraté se podřídili.

"Po katastrofickém zacházení prezidenta Obamy se Sýrií nyní ke zranění přidává urážku, když tlačí na Demokraty ve sněmovně, aby zastavili návrh obous tran zaměřený na uklizení jeho nepořádku," prohlásila Ryanova tisková tajemnice Ash Lee Strong. "Doufáme, že poslanci budou mít šanci o tomto důležitém zákoně brzy hlasovat."

Návrh by uvalil sankce na Asadův režim a jeho podporovatele, podnítil vyšetřování válečných zločinů v Sýrii a specificky žádá prezidenta, aby uvalil nové sankce na každou entitu, která obchoduje nebo financuje syrskou vládu nebo její vojenské či zpravodajské složky - což zahrnuje také Rusko a Írán. Zákon také požaduje sankce vůči každé entitě, která obchoduje s několika podniky kontrolovanými syrskou vládou, včetně aerolinek, telekomunikací a energetického sektoru. Cílem je omezit Asadovi přísun prostředků, které používá k vedení války proti vlastnímu obyvatelstvu.

Mezi oběma stranami existovala dohoda o předložení návrhu ve stavu legislativní nouze, který umožňuje zrychlené projednání, ale také dvoutřetinovou většinu pro schválení. Jakmile vedení Demokratické strany stáhlo svůj souhlas, překážky pro schválení zákona výrazně narostly.

Zdroj v Obamově administrativě mi sdělil, že pro Bílý dům je normální být v kontaktu s představiteli Kongresu. Podle tohoto zdroje se vedení Demokratů ve sněmovně rozhodlo odstoupit od podpory návrhu z vlastní vůle.

Několik představitelů Kongresu toto tvrzení zpochybnilo a tvrdí, že administrativa argumentuje, že pokud Kongres zákon schválí, negativně to ovlivní delikátní příměří, které ministr zahraničí John Kerry vyjednal s Ruskem.

"Bylo přáním Rady pro národní bezpečnost, aby se zákon nehnul z místa," sdělil mi jeden vysoce postavený člen personálu Kongresu. "Personál Bílého domu pro legislativní záležitosti prohlásil, že načasování není dobré."

Engel v prohlášení tvrdí, že souhlasil s Bílým domem, že odklad je namístě, a že ačkoliv je ve věci příměří skeptický, mělo by dostat šanci. Slíbil ovšem, že dříve nebo později zajistí hlasování o sankcích.

Engel a Obamova administrativa se ve věci syrské politiky neshodují. Engel silně podporoval zřízení bezletové zóny na ochranu civilistů a robustnější podporu pro ozbrojenou syrskou opozici. Nicméně spolupracoval s administrativou, aby zabránil její opozici vůči zákonu.

Někteří představitelé Kongresu jsou přesvědčeni, že administrativa záměrně odkládá hlasování o zákonu, protože se Bílý dům chce vyhnout tlaku na syrského prezidenta Bašára Asada. Republikán Evan McMullin pracoval na návrhu a nyní kandiduje na prezidenta jako nezávislý.

"V roce 2014 administrativa tvrdě bojovala, aby zabránila vystoupení Caesara před Kongresem a publikování Asadových zločinů, vše ve jménu bezpečnosti," sdělil mi McMullin. "Nyní podobně mobilizují proti zákonu o sankcích, což je přesně ta věc, která je třeba, aby pomohla donutit Asad zastavit zabíjení."

Touha Demokratů, aby nebyli považováni za ty, kdo překáží příměří, je pochopitelná. Ale tento týden, když je příměří v troskách a Asad obnovil své nerozlišující nálety barelovými bombami na civilisty v Aleppu, už neexistuje žádná omluva.

Kongres by měl schválit zákon o sankcích proti Sýrii a administrativa by měla zákon jasně podpořit nebo odmítnout a předložit argumenty veřejnosti. Pokud si Bílý dům nemyslí, že návrh představuje nejlepší způsob, jak přivést Asada k zodpovědnosti, musí vysvětlit, jakou alternativu plánuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6646

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016