Proč mladí lidé nejdou k volbám?

Je nutno změnit systém, aby fungoval

9. 10. 2016 / Vladimír Hejnic

čas čtení 2 minuty

Dodávám k části vašeho zamyšlení, píše Vladimír Hejnic:

"Nízká volební účast signalizuje únavu z demokracie. V každých následujících volbách se jich účastní stále menší procento lidí a nyní poklesla volební účast na pouhých 34 procent. Dvěma třetinám národa jsou volby naprosto jedno. Je to proto, že se lidi mají dobře a myslí si, že politikové jsou irelevantní, anebo se mají špatně a dospěli k názoru, že volbami nemohou nic změnit?"

Těžko lze vysledovat únavu z demokracie tam, kde po demokracii nezbyl ani prd. Jednou z drobných po demokracii zbylo volební právo, kterého se sami voliči ve velkém zbavují a netýká se to jen "mých" komunistů.

Nutno hledat skutečné důvody proč jsem ve svém volebním obvodu za plentou viděl jednoho jediného prvovoliče a cca 5 voličů do 30 let ze zhruba 1000 voličů v naší volební místnosti.

Určitě to má svůj důvod a o něm by měli diskutovat ti, kteří doufají ve změnu. Bude vhodné hledat možnost reálné nabídky občanům ke spoluúčasti na řešení současného stavu - ne na projektu, nebo akci o které hovoří například jako jeden z mnohých Bohoušek Sobotků. Hledat možnost systémového fungování občanské společnosti. Bez občanů s volebním právem se k demokracii nikdy nikdo nepřiblíží a proto mají různí babišové pole neorané.

Pokud chcete demokracii pomoci bude vhodné hledat rétoriku, která by neřešila boj o "předsednická křesla", ani témata, ale systém fungování společnosti. A to je očividně v nedohlednu nejen na českém písečku.

Ale hlavu vzhůru mladí lidé, včetně takových, které máte v redakci, mají hlavu na svém místě a když najdou i směr a jsou schopni naslouchat mladým i starým, nakonec se kousnou a zaberou ke skutečné změně. Mladí, zkušení a odhodlaní byli vždy těmi, kdo posunuli společnost dál. My 65 + jim můžeme pomoci, ale ne je táhnout. Tím spíš pánové 70+ mohou jen obtížně řešit cokoliv co nedoběhnou, stejně jako nedoběhnou tramvaj, i když už jsou na kraji stanice a tramvaj do dojíždí současně s nimi...Tím poukazuji nejen na kandidátky do senátu.

Slunce v duši a příjemné podzimní dny Vám přeje

Vladimír Hejnic

0
Vytisknout
8905

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2016