Pokud nebudeme jednat, všechny budoucí války budou tak děsivé jako Aleppo

11. 10. 2016

čas čtení 6 minut

Ve válečných zónách tohoto světa jsou zdravotnická zařízení běžně bombardována Američany, Rusy i Saúdskými Araby. Je zapotřebí více než slov z OSN k ukončení tohoto skandálu.

Nebezpečí by mělo být zřejmé. Jestliže nezastavíme a nepotrestáme bombardování nemocnic v asymetrických válkách, příští velká válka - pokud k ní dojde, bude svědkem naprostého zrušení Ženevských konvencí. Guernica ukázala jedné celé generaci, jak bude vypadat druhá světová válka. Aleppo nám ukazuje, jak bude vypadat každá příští válka vedená konvenčními zbraněmi, pokud nebudeme jednat.

Musíme pochopit - jak to chápali průkopničtí zdravotníci v devatenáctém století - že jestliže budeme tolerovat nelidskost ve válkách jinde, lehce se dostaví na náš práh.

Během jediného dne bojů v červnu 1859, mezi vinicemi a vesnicemu u Lago di Garda, bylo usmrceno či zraněno 40 000 italských, francouzských a rakouských vojáků. Na bitvu u Solferina by bývali lidé vzpomínali jen kvůli jejímu vraždění, kdyby nebyl býval přítomen Henry Dunant. Dunant, švýcarský cestovatel, strávil den obvazováním raněných a napsal paměti, které vedly k založení Červeného kříže a k přijetí první Ženevské konvence, kterou evropské mocnosti podepsaly r. 1864, píše Paul Mason.

Solferino inspirovalo dodržování zásady, že nemocnice a armádní lékařský personál nejsou legitimními cíli války. Dnes běžně bombardují nemocnice Rusové v Sýrii, Saúdští Arabové v Jemenu a Američané v Afghánistánu. Ti, kteří poskytují lékařskou pomoc, jsou přesvědčeni, že tento princip vzal za své.

Podle Lékařů bez hranic se letos stalo terčem útoků 21 nemocnic, které podporují v Jemenu a v Sýrii. Loni byla zničena nemocnice v Kunduzu v Afghánistánu při americkém útoku, kdy američtí vojáci údajně ze vzduchu stříleli i na lidi, kteří se snažili utéci z bombardované nemocnice. Zahynlo 42 pacientů a zdravotníků.

Rezoluce OSN z letošního května naléhala na bojující strany, aby nebombardovaly zdravotnická zařízení. Lékaři bez hranic uvádějí, že rezoluce nevedla k žádnému zlepšení situace na bojištích. Čtyři z pěti trvalých členů Rady bezpečnosti OSN, uvádějí Lékaři bez hranic, jsou aktivní součástí koalic, jejich vojáci útočí na nemocnice.

Máme-li pochopit novou popularitu zabíjení nemocných či zraněných lidí na nemocničních postelích, nestačí, jak to činí Lékaři bez hranic, poukázat na nové válečné techniky, jako jsou drony a speciální jednotky. Přestali jsme brát vážně humanitární zásady.

Červený kříž byl na svém začátku jak globálním humanitárním hnutím, tak aliancí národních dobrovolnických jednotek, spojených s armádami. Nezdálo se to být v konfliktu. Pokud nemocnice určité národní armády dodržovaly Ženevské úmluvy a byly odděleny od obranných vojenských postavení, civilní zdravotníci mohli nabídnout své dobrovolné služby při vědomí, že se jim nic úmyslně nestane.

Ideologie dnešních válek je tomu však naprosto vzdálená. Od rwandské a bosenské genocidy a s rozpadem četných států podle náboženských a etnických linií se dnešní války vedou podle zásady "my jsme ti normální lidi a bojujeme proti nelidskému, cizímu a iracionálnímu nepříteli".

Pokud jste rozuměli, že nepřátelský voják, ležící na operačním stole, je něčí syn, a že váš vlastní syn by mohl ležet na obdobném operačním stole na druhé straně fronty, je logika v dodržování Ženevských úmluv. Jenže v současnosti se nedodržují. Začalo to možná s Georgem W. Bushem. Jeho vláda odmítla považovat vězně z al Kajdy za bojovníky a to, že Bushův režim toleroval mučení, sexuální násilí a mimosoudní zabíjení, vytvořil precedens pro zločiny, které nyní páchají Saúdská Arábie, Turecko, Rusko a syrský režim.

Na videu, zaznamenávajícím, "kolaterální škody", které zveřejnila Chelsey Manningová, byl americký vrtulník Apache, který zlikvidoval sanitku v Bagdádu, když sbírala raněné. Stalo se to v rámci válečných předpisů americké armády, nebylo to jejich porušením.

Od Iráku napodobují státem schvalované barbarství krutě váleční zločinci z Islámského státu, pro něž jsou zákazy Ženevských úmluv jako seznam toho, co mají dělat.

Ale ono v dnešní době funguje něco hlubšího. Muži a ženy, které inspiroval Dunant, měli hrůzu z války na základě své zkušenosti z ní.

Moderní média válku sanitizují. Předpisy televizního vysílání v Británii například zakazují vysílat záběry mrtvých či rozdrcených těl či agonii raněných lidí - to všechno byly skutečnosti, které inspirovaly Dunanta, aby změnil svět.

Generace našich dědečků byla překvapena a šokována tím, jak nacisté porušovali Ženevské úmluvy. Usoudili jsme, že budou porušovány ve všech válkách.

I když se Spojené státy omluvily za útok v Kunduzu, původně americká média útok na nemocnici ospravedlňovala, protože prý se tam léčili bojovníci z al Kajdy.

Nyní, jak ruské letecké údery proti nemocnicím ve vzbouřeneckých oblastech v Sýrii neustále sílí, přicházejí tvrzení, že syrské Bílé helmy - dobrovolnická humanitární pomoc, kterou financuje USA a Evropská unie - "nejsou neutrální". Otázka neutrality je ale zcela vedlejší - Bílé helmy jsou zdravotnickou organizací. Provozují záchranné sanitky a podle Ženevských konvencí mají právo na ochranu.

Nebezpečí by mělo být zřejmé. Jestliže nezastavíme a nepotrestáme bombardování nemocnic v asymetrických válkách, příští velká válka - pokud k ní dojde, bude svědkem naprostého zrušení Ženevských konvencí. Guernica ukázala jedné celé generaci, jak bude vypadat druhá světová válka. Aleppo nám ukazuje, jak bude vypadat každá příští válka vedená konvenčními zbraněmi, pokud nebudeme jednat.

Je zapotřebí hnutí zezdola. Takové, které vytvořilo Červený kříž a v sedmdesátých letech organizaci Lékaři bez hranic.

Musíme pochopit - jak to chápali průkopničtí zdravotníci v devatenáctém století - že jestliže budeme tolerovat nelidskost ve válkách jinde, lehce se dostaví na náš práh.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7393

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016