Projev, jaký Miloš Zeman nepřednesl:

Na to, aby zlo triumfovalo, stačí, aby dobří mužové a ženy neudělali nic

26. 12. 2016

čas čtení 4 minuty

Britská televizní stanice Channel Four vysílala, jako každý rok, své alternativní vánoční poselství. Letos ho přednesl Brendan Cox, manžel labouristické poslankyně Jo Coxové, kterou zavraždil v Británii týden před referendem o brexitu ultrapravicový extremista.

Zde je text tohoto závažného projevu, který jen na Facebooku zhlédlo více než 850 000 lidí. Je to projev, jaký Miloš Zeman nepřednesl - Češi by mohli být hrdí, kdyby měli takovou veřejnou osobnost, jakou je Brendan Fox:

Jo milovala Vánoce. Hry, tradice, setkávání se přátel a příbuzných a především nadšení našich dětí. Letos se snažíme vzpomínat na to, jak velké štěstí jsme měli, že jsme měli Jo ve svých životech tak dlouho a jakým neštěstím je, že nám byla odebrána.

Rok 2016 byl děsivým rokem pro naši rodinu. Byl to konfliktní rok pro celý svět. Byl to rok, v němž fašismus, xenofobie, extremismus a terorismus nás rozdělily a způsobily, že se cítíme ohroženi. Od Ameriky přes Evropu na Blízký východ i jinde.

A tyto trendy by mohly posílit. Mohly by se prohloubit a mohly by se konsolidovat. Mohly by ohrozit základní svobody a demokracii, za niž bojovali naši prarodiče.

Ale tak tomu nemusí být.

Právě tak, jak se ukázalo, že snášenlivost a snášenlivé společnosti jsou jen tak silné jako jejich obránci, na nárůstu nenávisti není nic nevyhnutelného.

Namísto toho, aby se rok 2016 stal bodem obratu k horšímu, by se mohl stát výzvou, která by nás mohla všechny znovu sjednotit.

Výzvou pro všechny z nás, kteří jsme si mysleli, že hodnoty, které jsou natolik součástí naší společnosti, hodnoty snášenlivosti, férovosti - jsou nějakým způsobem nezničitelné a není zapotřebí je hájit.

Výzvou a varováním pro nás, že toto není problém někoho jiného. Varováním, že všichni musíme hrát svou roli.

V projevu pár týdnů předtím, než byla usmrcena, moje žena citovala Edmunda Burkeho, který řekl, že "Na to, aby zlo triumfovalo, stačí, aby dobří mužové a ženy neudělali nic". To nebylo nikdy víc pravda než o těchto Vánocích.

O těchto Vánocích bude naše rodina vzpomínat na Jo v každém okamžiku, na její energii, na její nadšení, na její lásku a na její příklad.

Po tom všem, co se letos stalo, by Jo doufala, že všichni se rozhodneme v roce 2017 něco podniknout. Něco, aby se naše komunity znovu stmelily, něco, abychom se dohodli s lidmi, kteří s námi možná nesouhlasí.

Teď není chvíle, kdy bychom měli jen křičet hlasitěji a naslouchat jen své vlastní ozvěně. Teď je chvíle, kdy je třeba, abychom oslovili druhé.

Pokud byl rok 2016 varováním, doufám, že rok 2017 se stane rokem, v němž si uvědomíme, že máme daleko více společného než je to, co nás rozděluje.

Děkuju vám za pozornost a přeju vám šťastné Vánoce.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
9024

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2016