Tvrzení, že brexit vytvoří 400 000 pracovních míst, je "zcela nepodložené"

4. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Tvrzení, že pokud Británie opustí evropskou celní unii a uzavře dohody o volném obchodu s různými zeměmi, vytvoří tím takřka 400 000 pracovních míst, je "zcela fiktivní", prohlásil přední ekonom.


Probrexitová kampaňová skupina Change Britain podporovaná Michaelem Govem z kampaně Leave tvrdí, že řada zemí, včetně USA, Indie, Číny a Kanady už vyjádřila zájem o dohody s Británií. Pokud k takovým dohodám dojde, tvrdí jeden z výzkumů, mohou vytvořit asi 240 000 pracovních míst. Change Britain tvrdí, že v případě dohod s Japonskem a dalšími státy může počet vzrůst na 400 000.

Ale profesor Jonathan Portes z King's College v Londýně to odmítá.

V rozhovoru pro BBC Today prohlásil: "Cílem obchodních dohod je zvýšit export, nebo export do zemí s nimiž uzavřeme dohody, a importy. Change Britain počítá s pracovními místy, která by jak tvrdí byla vytvořena těmito dodatečnými exporty, ale prostě ignoruje místa, která by zanikla kvůli dodatečným importům. A to samozřejmě nedává smysl. - V praxi by většina ekonomů očekávala, že dohody o volném obchodu, jsou dobrou věcí, ale vytvořená pracovní místa budou do značné míry vyvážena místy, která zaniknou. - Počítat jednoduše výhody bez započítání nákladů je prostě nesmysl."

Na Twitteru pak Portes žertoval: "Produkce fiktivních statistik vzrostla o 579 %".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5772

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2017