Týden s Trumpem: Alternativní fakta a pohádky

30. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Během prvního týdne v úřadu se americký prezident Donald Trump každý den dostal do titulků, napsal Miodrag Soric.


V románu George Orwella "1984" protagonista Winston Smith pracuje na ministerstvu pravdy. Jeho práce je přizpůsobovat události tak, aby odpovídaly převažující stranické linii. To připomíná úkoly některých poradců amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Letecké fotografie potvrzují počet lidí, kteří přišli na National Mall během Trumpovy inaugurace. Ve skutečnosti tu není o čem diskutovat. Nicméně prezident je přesvědčen, že přišlo mnohem víc lidí, než kolik píšou média. Nebo, jak by řekl George Orwell: 2 + 2 = 5.Trumpovi poradci přijali prezidentovo tvrzení a šíří "alternativní fakta". Snaží se dosáhnout toho, aby objektivní realita odpovídala tomu, jak ji prezident vnímá.

Totéž se děje i tam, kde jde o jiná témata. Trump je například přesvědčen, že se miliony lidí dopustily volebních podvodů ve volbách, které ho vynesly k moci. Chce zahájit vyšetřování, ačkoliv neexistuje absolutně žádná indikace, že k takové manipulaci došlo. Je prostě rozhodnut, že musí mít pravdu, nebo je to paranoia? V každém případě je to znepokojující.

Trump prosazoval bláznivé teorie dávno předtím, než složil přísahu. Tvrdil že tisíce muslimů slavily ve Spojených státech po útocích z 11. září, že exprezident Barack Obama se nenarodil v USA, že otec Republikánského senátora Teda Cruze byl zapojen do vraždy prezidenta Johna F. Kennedyho. Seznam Trumpových pohádek je bez konce. Jeho bizarní tvrzení mohla být v minulosti nedůležitá. Ale od té doby co řídí Bílý dům je v sázce víc: Důvěryhodnost a integrita úřadu, mezinárodní postavení USA a jejich nárok na vedoucí postavení.

Na nevyvratitelných faktech záleží. Jsou základem rozumné a odpovědné politiky. Jejich ignorování může mít vážné následky. V pondělí, v první pracovní den, Donald Trump okamžitě pohřbil smlouvu TPP - jak už oznámil ve volební kampani. Cílem této dohody o volném obchodě mezi 12 státy kolem Tichého oceánu bylo čelit čínské nadvládě na asijském trhu. Trumpův dekret odmítající TPP vše mění. Státy přátelské k USA jako Nový Zéland, Austrálie nebo Singapur jsou více než jen málo naštvány. Ony a další členské země TPP nyní hledají způsob, jak úžeji spolupracovat s Čínou. Trumpovo rozhodnutí o TPP prosazuje čínské, ne americké zájmy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6635

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2017