Babiš, média a příčina růstu ANO

31. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Andrej Babiš před pár lety prohlásil, že si koupil média proto, aby o něm psala pravdu. Jeho hysterický útok na Reportéry ČT, které obvinil z toho, že jsou zkorumpovaní, neboť o něm natočili investigativní reportáž, ukazuje, jak to vlastně myslel. Pravda v jeho pojetí znamená, že se nesmíte ptát na věci, které by pana Babiše mohly zdiskreditovat. A zkorumpovaný je zjevně ten, kdo se ptá, přičemž nezávislý je ten, kdo pracuje pro Babišem vlastněná média.

Českou televizi sice není možné si koupit, což – pokud by to bylo možné – by Babiš už dávno nejspíše udělal, lze na ni však tlačit politicky: přes Radu pro rozhlasové a televizní vysílání až po Sněmovnu. Je otázka, nakolik tyhle hysterické výkřiky – a podobně byl Babiš hysterický také v reakci na tzv. policejní reorganizaci, kde jsem s ním věcně souhlasil, ale jeho házení se slovy jako „ten dělá pro toho, ten pro onoho“ mne děsilo – jsou pouze „pěna dní“ a nakolik je naopak Babiš bude chtít vnutit svému hnutí, které vlastní, jako základní myšlenkový přístup ke světu.

A závěrem nezbývá než zopakovat: politický vliv Babiše není dán jeho schopnostmi, jeho důvěryhodností… „tradiční politické strany“ mají naprostou pravdu, když poukazují na to, jak je Babiš politicky děsivý fenomén. Jenomže nenabízejí nic jiného než minulost. Dokud je bude stále vrůstající část občanů vnímat jako horší, než je Babiš, mohou se klidně roztrhat v poukazování na všechny jeho konflikty zájmů, ale Babiš bude stále růst.

Budou stále dokola mluvit o programu a jeho důležitosti a napadat Babiše, že program nemá: ale voliči ho volí a nevadí jim to. Program asi nebude to základní, zejména pokud někdo vyplýtval veškerou důvěru v to, že nějaký program bude držet. Jenže ono je snadné stále dokola mluvit o programu, i když to už skoro nikoho nezajímá. Stejně tak zvláštní posedlost politiků hnědnutím, posunem k prezidentské ultrapravici. Chtějí mermomocí soutěžit s Okamurou a neonacisty o jejich voliče. Je to trend. Že na jižní Moravě, tam opravdu žádná „pražská kavárna“ není, s tímto hnědnutím pohořeli Škromach i Hašek, to nikoho nezajímá. A Babiš dále vesele roste.

Parlamentní pravice – pokud tak chápeme TOP09 a ODS – v opozici (!) neroste, jen se přelévá mezi sebou, směrem od TOP09 (kolik by asi měla TOP09 ve volbách 2010, kdyby ji vedl Miroslav Kalousek? a má smysl fňukat nad tím, že voliči jsou vůči Kalouskovi nespravedliví, nebo je lepší brát voliče jako realitu a vyjít jí vstříc?) k ODS. Levice – byť jsou to komunisté a vládní ČSSD – je stále ještě silnější, nicméně spíše klesá. Podle STEM je součet pravice 14,4%, součet levice 27,2% a ANO má 29,9%; podle CVVM má pravice 17%, levice 32,5% a ANO 32%. Ve sněmovních volbách 2013 měla ČSSD 20,45%, ANO „jen“ 18,65%, KSČM 14,91%, TOP09 11,99%, ODS 7,72% (tedy levice 35,36% a pravice 19,71%). Tak bídný výsledek pravice na tolik protibabišovského úsilí. A volby se blíží.

Konečně když uvážíme vývoj v Maďarsku a Polsku, můžeme být za pořád ještě celkem liberální a proevropské ANO vděčni.

Dluhopisy Agrofertu, které nakoupil Andrej Babiš, zkoumá jemu podřízený úřad ZDE

TOP 09 by se dle STEM nedostala do Sněmovny. Kalousek číslům nevěří ZDE

TOP 09 by se dle CVVM do Sněmovny dostala, Kalousek chce přes deset procent ZDE

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 2013 ZDE

0
Vytisknout
9246

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2017