Skutečnost je mnohem horší, než si myslíte...

Svět se rychle mění v Trumpovo pískoviště

28. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Mezi lidmi, kteří si myslí, že Donald Trump je nebezpečný egomaniak, jehož pobyt v Bílém domě znamená obrovské škody na celosvětovém klimatu v jakémkoliv slova smyslu, se formuje potřeba zabránit alespoň tomu, aby Trumpův mocenský orgasmus trval čtyři, nikoliv osm let (možnost impeachmentu či vyšší moci vyloučit nelze, nelze s ní ale ani kalkulovat). Známý na Facebooku na to konto píše, že přece ale nelze hodnotit Trumpa, když nevíme, jaký bude prezident. Ochota některých - i přemýšlivých - lidí popírat zjevné a věřit v zázraky je obdivuhodná. Za pouhých pár dní v úřadu stačil Trump dokázat, že je krajně nebezpečný diletant, jehož politická rozhodnutí vedou k přímo opačným důsledkům, než deklaruje. Pár příkladů.

Jedním z politických kroků Donalda Trumpa má být oslabení amerického dolaru, aby bylo americké zboží konkurenceschopnější na globálním trhu. Jak ve svém článku uvádí Washington Post, jenž cituje řadu ekonomů, Trumpovy výkřiky a politika, kterou ordinuje, jsou kontradiktorní. Trump chce snižovat korporátní daně, chce omezovat regulace a chce více investovat do infrastruktury. Mix těchto opatření povede podle prognóz k dalšímu posílení dolaru, nikoliv k jeho oslabení. Snižování daní a více investic do infrastruktury povedou, při relativně vysokém výkonu ekonomiky, k inflaci. K odvrácení inflace bude třeba zvýšit úrokovou sazbu, což zvýší zájem investorů o dolar, a tedy jeho posilování. Obchodní válka, kterou Trump způsobí, pokud zavede speciální cla a tarify na zboží ze zahraničí (viz ohlášení speciálního cla na zboží z Mexika) povede v krátkodobém horizontu dle prognóz k obchodní válce, zvýšení nejistoty, a tedy opět ke snaze investovat na jistotu, kterou představuje mimo jiné dolar a jistota výnosů z dluhopisů. Z dlouhodobého hlediska povede obchodní válka ke snížení importu, menšímu zájmu o cizí měny, a tedy posilování dolaru vůči nim. Trump také s oblibou viní z rostoucí ceny dolaru Čínu, která uměle oslabuje vlastní měnu, jüan. Podle expertů oslovených WP však Čína už před nějakou dobou tuto politiku opustila a jde opačným směrem.

Trump chce také omezovat imigraci z Latinské Ameriky tím, že postaví zeď mezi USA a Mexikem. Kryštof Kozák poukázal ve svém článku pro Britské listy, že tento krok stěží zamezí imigraci Hispánců, povede pouze k tomu, že při tak silném trendu budou nalezeny jiné cesty, přímo přes hraniční přechody. Očekávat se tedy dá zvýšená míra korupce a posílení černého obchodu s lidmi. Povede také k frenetickému nárůstu imigrace před tím, než bude zeď skutečně postavena, což zvýší už tak vysoké číslo úmrtí v odlehlých oblastech, kam se nelegální migrace přesunula po opevnění hraničních měst. Trump svým vpravdě idiotským nápadem už nyní vyvolal diplomatickou krizi, když donutil mexického prezidenta Nieta, aby odmítl vzájemné setkání (CNN), neboť v Mexiku čelí obrovskému tlaku. Trump na to reagoval vyostřením krize a návrhem na speciální 20% clo na mexický import. Jak ukazuje článek agentury Bloomberg, další Trumpova "skvostná" myšlenka výrazně poškodí obrovský trh, který je vyčíslen na 580 miliard dolarů. Pokud bude toto clo zavedeno, výrazně to poškodí řadu významných amerických firem, jako jsou General Motors, Wal-Mart a řadu dalších. K monetárním dopadům takové politiky o odstavec výše...

Trump chce také "zcela vymýtit islámský terorismus", jde o jednu z klíčových zahraničních politik, jelikož tento záměr ohlásil okamžitě po inauguraci, všímá si Al Jazeera. Chce k tomu dokonce "sjednotit civilizovaný svět", ačkoliv jeho výzvy k nacionalistiskému upřednostňování USA za každou cenu, které předložil ve svém inauguračním projevu (NY Times), možnost takové jednotné koalice výrazně omezují, stejně jako Trumpova bezvýhradná a jednostranná podpora Izraele ve vztahu k Palestině. Nápad přesunout americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma pravděpodobně povede k vyostření trvajícího konfliktu, k dalšímu násilí a posílení další radikalizace Palestinců (Guardian). Stejně tak podpora výstavbě dalších osad na západním břehu (Guardian), kterou Izrael ohlásil bezprostředně poté, kdy byl Trump zvolen prezidentem (Jerusalem Post) a která bude mít stejné důsledky, jako provokace s ambasádou. Podobný dopad bude mít velmi pravděpodobně neuvěřitelně zákeřné Trumpovo rozhodnutí nevpustit do země válečné uprchlíky (NY Times), z nichž někteří už měli vyřízená víza a byli na cestě do USA, aby byli nakonec zadrženi a čekali na deportaci do země, ve které se většinou museli zbavit veškerého majetku, protože očekávali nový začátek jinde. Uvědomuje si Trump - při svém evidentně omezeném rozhledu - jak obrovskou vlnu nenávisti vůči USA to vyvolá? 

Těch pár dní myslím vydalo dost přesvědčivých důkazů k tomu, aby si soudný člověk udělal obrázek o Trumpově prezidentství. Požadovat po těch, kdo obdivují Trumpa, aby je vzali v potaz, je zbytečné. Možná že někdy procitnou z blouznění. Ostatní by měli vyvinout aktivitu a dát najevo, že tento člověk by měl strávit v úřadu ředitele Země co nejkratší dobu.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
9736

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2017