Twitter zahltily fotografie Trumpa v županu, poté, co jeho tiskový mluvčí tvrdil, že ho Trump nikdy nenosí

7. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Na sociálních sítích byly zveřejněny desítky fotografií Donalda Trumpa v županu, poté, co mluvčí Bílého domu tvrdil, že Trump župan nenosí. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer zaútočil na článek, který vyšel v neděli v New York Times, který vylíčil znepokojující obraz situace v Bílém domě po příchodu Donalda Trumpa a jeho týmu. Podle článku Trumpovi zaměstnanci nemohou v Bílém domě najít vypínače světel, a tak jsou nuceni setkávat se potmě. Návštěvníci jsou ponecháváni, aby si z Bílého domu našli sami cestuy ven a schůzky se konají v "temném, většinou prázdném západním křídle" budovy. Trump prý tráví většinu času tím, že sedí v županu a dívá se na televizi a označuje si záporné zpravodajství černým fixem.

Tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer se vyjádřil, že článek je "tak plný nepřesností a lží", že by se New York Times měl Trumpovi omluvit.

Trump také napsal na Twitteru, že článek v "krachujícím" listě New York Times je "naprostá fikce".

Donald Trump: "Krachující New York Times píší o mně totální fikci. Dva roky už to mají špatně a teď si vyloženě vymýšlejí informace i zdroje!"

Krachující New York Times byly nuceny se omluvit svým předplatitelům za ubohé zpravodajství o mém volebním vítězství. Teď jsou horší!"

Twitterový účet listu Wasghinton Post, RealDomnaldContext, který opravuje Trumpovy lži, k tomu napsal:

Toto je nesprávné nebo lživé.

New York Times se nikdy za žádné články neomlouval.

Téměř všechny stížnosti vznáší Trump vůči článkům v New York Times, které jsou věcně správné.

Spicer zaútočil zejména na informaci, že se Trump dívá na televizi v županu, která byla prý "doslova symbolem fake news". "Myslím, že pan prezident nevlastní župan. Zcela určitě ho nenosí."

Mnozí ale kritizovali, že se Spicer zabývá blbostmi a nereagoval na tvrzení v článku New York Times, že Trump neví, co podepisuje. New York Times totiž napsal, že Trump nebyl podrobněji informován o konkrétních aspektech exekutivního příkazu, který podepsal a jehož prostřednictvím byl jeho hlavní stratég Steve Bannon jmenován do Národní bezpečnostní rady:

Zdá se mi, že Spicer měl dementovat tu část článku, kde se píše že prezident neví, co podepisuje:

Na Twitteru se ovšem objevilo množství fotografií Donalda Trumpa v županu.

"Donald Trump nikdy nenosí župan:"

0
Vytisknout
5878

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2017