OSN požaduje naléhavou humanitární pomoc pro válkou vyvolaný hladomor v Jemenu

9. 2. 2017

čas čtení 2 minuty



"Katastrofální a rychle se zhoršující." Tak OSN charakterizuje situaci v Jemenu. Varuje, že země je na pokraji hladomoru. Po dvou letech války, kdy tam Saúdskou Arábií vedená koalice, která bombarduje vzbouřence z kmene Huthi, ve snaze obnovit předchozí vládu, přivedla zemi na pokraj katastrofy. 12 milionů lidí je ohroženo smrtí hladem. OSN nyní žádá svět, aby poskytl dvě miliardy dolarů na potraviny a naléhavou pomoc.

Je to skrytá katastrofa v zapomenuté válce. Hladomor ohrožuje miliony lidí, varuje OSN a apeluje na světové vlády, aby poskytly dvanácti milionům lidí v Jemenu potraviny.



Stephen O´Brien, OSN: "Pokud nedojde k okamžité akci, a navzdory pokračujícímu humanitárnímu úsilí, v roce 2017 je hladomor opravdovou možností. Podvýživa je široce rozšířená a roste děsivým způsobem."



Reportér Krishnan Guru-Murthy, Channel Four News: Když jsem loni v létě Jemen navštívil, už tam byly známky blížícího se hladomoru. Děti jako Asam, které zemřely hladem, protože jejich matky byly natolik podvyživené, že je nemohly kojit.

Británie loni poskytla 112 milionů liber na pomoc Jemenu, ale také prodala za tři miliardy liber stihačky Saúdské Arábii, která Jemen bombarduje, čímž zlikvidovala ekonomiku a zhoršila potravinovou krizi.



Jamie McGoldrick, OSN: Lidé jsou nuceni dělat rozhodnutí týkající se života a smrti. Dáte jídlo svému dítěti, anebo zaplatíte za léky pro druhé nemocné dítě? To je pro mnoho rodin každodenní dilema.

Boje se přibližují k přístavu Hadeida, kudy do Jemenu přichází většina potravin. Loni jsme tam nafilmovali jeřáby, které zničily saúdské letecké údery, takže vykládání lodí je tam nyní zoufale pomalé. Pokud bude přístav v důsledku bojů uzavřen, dopad bude katastrofální.

Z fragmentů bomb, nalezených v Hadeidě během války, je zjevné, že se tu používají britské a americké zbraně. Avšak prodej britských zbraní do Saúdské Arábie pravpodobně zastaví v Británii právě probíhající soudní řízení, které zkoumá, zda Británie prodává zbraně do Saúdské Arábie, které porušují mezinárodní humanitární právo. Donald Trump však udělal opačné rozhodnutí. Povolil prodej amerických zbraní Saúdské Arábii, který pozastavil Barack Obama.

Uprostřed války umírají hladem děti jako Asam každý den. Brzy se dovíme, kolik se sejde z částky dvou miliard dolarů, které OSN požaduje na zastavení hladomoru v Jemenu.

Zdroj (video) ZDE





0
Vytisknout
7898

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2017