Co věděl Donald Trump o Flynnově jednání s ruským velvyslancem a schválil ho?

14. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Conwayová neodpověděla na otázku, proč Bílý dům nereagoval už před třemi týdny, kdy ho tehdejší ministryně spravedlnosti Sally Yatesová o Flynnových rozhovorech o sankcích vedených s ruským velvyslancem varovala a poukázala na to, že je Flynn vydíratelný. Trump tehdy nevyhodil Flynna, ale Yatesovou, za to, že nepodpořila Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi muslimských zemí.

Vazby Donalda Trumpa na Rusko se musejí stát předmětem vyšetřování, požadovali v úterý po rezignaci Michaela Flynna, Trumpova šéfa Rady národní bezpečnosti, američtí Demokraté.

Flynn byl donucen odstoupit poté, co vyšlo najevo, že jednal s ruským velvyslancem ve Washingtonu o sankcích a pak lhal viceprezidentu Mikeu Pencovi, že o sankcích nehovořil. V úterý se Trump octl pod rostoucím tlakem, aby vysvětlil, co věděl o těchto telefonátech a kdy se o nich dověděl.

Trump se pokusil na Twitteru od záležitosti odvést pozornost tímto výrokem:

"Skutečným problémem je, proč přichází z Washingtonu tolik ilegálně prozrazených informací? Bude k tomu docházet, i až budu jednat ohledně Severní Koreje?"

Bílý dům také čelil otázkám, proč nejednal před třemi týdny, kdy ho tehdejší ministryně spravedlnosti varovala, že došlo k těmto telefonátům a že Flynn může být Ruskem vydíratelný.

Nancy Pelosi, šéfka klubu Demokratů, požaduje široké vyšetřování. "Pravdy a důsledků vazeb na Rusko: Američané mají právo znát plný rozsah ruského finančního, osobního i politického vlivu na prezidenta Trumpa a co to znamená pro bezpečnost našeho státu," řekla. "Flynnova rezignace je odrazech špatného úsudku prezidenta Trumpa a vyžaduje odpovědi na vážné otázky týkající se prezidentova angažmá v této věci. Na základě jaké autority Flynn jednal a koho o svém jednání informoval?"

Flynn sdělil Pencovi, že s ruským velvyslancem o amerických sankcích proti Rusku nehovořil, avšak z transkriptů odposlechných telefonátů se Sergejem Kisljakem vyplynulo, že ano.

Kellyanne Conwayová, Trumpova blízká poradkyně, tvrdila ještě v pondělí odpoledne, že má Flynn "plnou důvěru pana prezidenta". V úterý uvedla, že ho Trump z loajality podporuje, ale situace se přiblížila "horečce" a stala se "neudržitelnou".

Conwayová neodpověděla na otázku, proč Bílý dům nereagoval už před třemi týdny, kdy ho tehdejší ministryně spravedlnosti Sally Yatesová o Flynnových rozhovorech o sakncích vedených s ruským velvyslancem varovala a poukázala na to, že je Flynn vydíratelný. Trump tehdy nevyhodil Flynna, ale Yatesovou, za to, že nepodpořila Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi muslimských zemí.

Podle deníku Washington Post byl o riziku vydírání Flynna informován minulý měsíc právník Bílého domu Don McGahn. Normálně by se očekávalo, že o věci bude informovat prezidenta, ale není jasné, co udělal.

Tiskový mluvčí Bílého domu se měl k věci vyjádřit ve 13 hodin washingtonského času. Novinářka Joy Reid napsala na Twitteru: "Otázky pro dnešek: co vědět prezident o Flynnově jednání s ruským velvyslancem a schválil ho?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6304

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2017