Bezprecedentní krok: Trumpův poradce pro národní bezpečnost vyšetřovaný kvůli kontaktům s Kremlem rezignoval

14. 2. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Méně než měsíc vydržel ve funkci prezidentského poradce pro národní bezpečnost penzionovaný generál Michael Flynn, který právě rezignoval ZDE. Sám dává rezignaci do souvislosti s telefonátem ruskému velvyslanci po vypovězení ruských špionů Obamovou administrativou. Ačkoliv je pravda, že za podobných okolností americké zákony kontakty zmíněného typu zakazují a Flynn může být i obviněn, na jeho hlavu toho padá mnohem více.


Armáda již také zahájila vyšetřování, zda Flynn v roce 2015 pobíral peníze od ruské vlády, což by byl další protizákonný krok ZDE. Během tehdejší návštěvy Moskvy se Flynn zúčastnil oslav desátého výročí založení propagandistické televize RT, kdy seděl u stolu s Putinem a prezidentskou kandidátkou amerických Zelených Jill Stein ZDE.

Flynnovy aktivity v Moskvě měly zahrnovat i přednášky pro vojenskou rozvědku GRU, což je u bývalého šéfa jedné z amerických zpravodajských služeb (DIA) vskutku pikantní. A otázkou zůstává i to, zda Flynn pobíral honoráře za svá vystoupení v pořadech RT.

Americká historie nezná případ tak zkompromitovaného člověka jako Flynn v klíčové národně bezpečnostní pozici; připomeňme, že v důsledku Trumpova exekutivního výnosu ohledně Rady pro národní bezpečnost se stal Flynn současně mnohem vlivnějším než jeho předchůdci a doslova se zbavil potřeby soustavně komunikovat se Sborem náčelníků štábů i zpravodajskými službami.

Michael Flynn představoval nejdůležitější důvod, proč nejen samotné americké, ale i spojenecké zpravodajské služby uvalily restrikce na sdílení informací s Bílým domem. Nikdo totiž nestojí o to, aby předaná data obratem skončila v Moskvě. Právě proto začala okamžitě po výměně administrativy skřípat spolupráce nejen s německými, francouzskými či izraelskými zpravodajci (posledně zmíněný případ byl otevřeně medializován), ale také klíčová aliance anglosaských zpravodajských služeb známá pod názvem Five Eyes ZDE (pdf).

Ve skutečnosti je ale případ Flynn jen pouhou špičkou ledovce mírně řečeno pochybných vazeb Trumpovy administrativy na Putinův Kreml. Ve stejném stupni se problémy týkají řady dalších lidí v blízkém Trumpově okolí - a koneckonců i prezidenta samotného, jehož si sovětské a ruské služby kultivovaly takřka po třicet let. Takže zbývá otázka, zda jsme byli právě svědky ojedinělého varovného výstřelu v podobě silného institucionálního tlaku vůči gangu trumpistických hochštaplerů - nebo jestli jde ve skutečnosti jen o první krok na cestě, která v určitý moment vyústí v zahájení prezidentského impeachmentu.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6743

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2017