Trump během telefonátu s Putinem odsoudil smlouvu o omezení jaderných zbraní

10. 2. 2017

čas čtení 4 minuty


V prvním prezidentském telefonátu s ruským lídrem Vladimirem Putinem Donald Trump odsoudil omezení počtu amerických a ruských jaderných hlavic jako dohodu, která je špatná pro USA, tvrdí dva američtí představitelé a bývalý představitel seznámený s obsahem hovoru. Když Putin naznačil možnost prodloužení Pražské smlouvy z roku 2010 známé také jako Nový START, Trump přerušil hovor a ptal se svých spolupracovníků, čeho se smlouva týkala, tvrdí tyto zdroje.


Trump pak sdělil Putinovi, že smlouva patří k mnoha špatným dohodám vyjednaným Obamovou administrativou a tvrdril, že taková dohoda je výhodná pro Rusko. Trump také hovořil o vlastní popularitě.

Zatím nebylo zveřejněno, že Trump vyjádřil v hodinovém rozhovoru s Putinem pochybnosti o jaderné smlouvě.

Pražská smlouva určuje oběma zemím omezit do února 2018 své strategické jaderné hlavice počtem 1 550, což je nejnižší úroveň za celé dekády. Omezuje také počet pozemních a ponorkových střel i bombardérů schopných nést jaderné zbraně.

Během předvolebních debat v roce 2016 Trump tvrdil, že Rusko smlouvou "zmáklo" USA a smlouvu označil přezdívkou "START-Up". Nesprávně tvrdil, že smlouva povoluje Rusku pokračovat ve výrobě jaderných hlavic, zatímco Spojeným státům to zakazuje.

Dva Demokraté ze senátního výboru pro zahraniční věci, Jeanne Shaheen a Edward J. Markey, kritizovali Trumpa za pomluvu toho, co považují za klíčovou dohodu o kontrole jaderného zbrojení.

"Je nemožné přehnat nedbalost prezidenta Spojených států, který nezná základní fakta o jaderné politice a kontrole zbrojení," tvrdí Shaheen v tiskovém prohlášení. "Nová smlouva START nepochybně učinila naši zemi bezpečnější, což je názor široce sdílený experty na národní bezpečnost z obou politických stran."

Výkonný ředitel Arms Control Association Daryl Kimball prohlásil: "Naneštěstí se zdá, že Trump je zcela bezradný ohledně hodnoty smlouvy znamenjící klíčové omezení jaderného rizika a unikátních nebezpečí jaderných zbraní."

Ministr zahraničí Rex Tillerson prohlásil během úvodního slyšení v senátu, že smlouvu podporuje. Podle něj je pro Spojené státy důležité "zůstat s Ruskem v kontaktu, volat je k zodpovědnosti ohledně závazků podle nového STARTu a také zajistit naši zodpovědnost".

Dva lidé, kteří popsali obsah Trumpova telefonátu s Putinem, s ním byli seznámeni nynější administrativou, která četla detailní poznámky. Jedna z těchto osob má k dispozici část záznamů, které jsou tajné. Třetí zdroj byl také seznámen s obsahem telefonátu.

Kreml na dotaz Reuters ohledně telefonátu nereagoval.

Telefonát posílil obavy, že Trump není přiměřeně připraven na debaty se zahraničními lídry.

Před telefonátem se zahraničním představitelem prezident typicky dostával podrobnou psanou zprávu Rady pro národní bezpečnost vzniklou po konzultaci s relevantními agenturami, včetně ministerstva zahraničí, Pentagonu a zpravodajských služeb.

Těsně před telefonátem prezident dostával verbální "pre-briefing" od poradce pro národní bezpečnost a vysokého poradce spojeného s tématem.

Trump nedostal briefingy od ruských expertů v Radě pro národní bezpečnost a zpravodajských služeb před telefonem s Putinem. Reuters nedokázala zjistit, zda jej informoval poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn.

Smlouva START může být prodloužena o pět let po vzájemné dohodě, její platnost vyprší k roku 2021. Pokud nedojde k dohodě o nových omezeních, obě největší jaderné mocnosti mohou potenciálně přejít k dalšímu kolu jaderného zbrojení.

Nová smlouva START byla ratifikována americkým senátem v prosinci 2010.

Telefonát s Putinem patří k řadě podobných, v nichž Trump odsoudil dohody vyjednané předchozími administrativami v oblasti obchodu, přijímání uprchlíků a kontroly zbrojení.

V telefonátu s australským premiérem Malcolmem Turnbullem Trump zpochybnil dohodu o přijetí 1 250 uprchlíků držených v australských extrateritoriálních detenčních centrech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7765

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2017