Lidskoprávní organizace Cage bude žalovat Británii za to, že její imigrační úředníci požadují od cestujících hesla

15. 5. 2017

čas čtení 2 minuty


Cage je lidskoprávní organizace, která bojuje proti mučení, diskriminaci a nespravedlivému věznění. Rozhodla se žalovat Velkou Británii za to, že její imigrační úředníci nyní požadují od cestujících, přijíždějících do Británie, hesla k jejich laptopům a mobilním telefonům.

Její mezinárodní ředitel Muhammad Rabbani, britský občan, byl loni v listopadu zatčen na letišti v Heathrow za to, že odmítl imigračním úředníkům vydat svá hesla. Byl proto zatčen podle odstavce 7 britského Zákona proti terorismu. Byl propuštěn na kauci a tuto středu má být obžalován.


Případ má obdobu se sílící kampaní v USA, která protestuje proti návrhům Trumpovy vlády, aby museli cestující do USA předávat imigračním úředníkům svá hesla k sociálním sítím, pokud mají být vpuštěni do země.

Jim Killock, ředitel britské organizace Open Rights Group, vyjádřil sympatie Rabbanimu. "Používat obecná ustanovení Zákona proti terorismu k vyžadování hesel je nevhodné," konstatoval. "Policie musí mít konkrétní důvod, proč vyžaduje hesla."

Rabani, který je připraven se nechat odsoudit do vězení, řekl: "Nutit někoho, aby předával svá hesla, je jako digitální svlečení do naha. Dáváte k dispozici celý svůj osobní a profesní život."

Dodal, že nemohl britské imigrační policii dát svá hesla, protože měl na laptopu důvěrnou dokumentaci týkající se právního případu ohledně mučení, do něhož jsou zapleteny americké výzvědné služby. Osoba, které se to týkalo, odmítla poskytnout svolení věc předčasně publikovat.

Rabbani vystudoval ekonomii na londýnské Škole orientálních a afrických studií na University of London. Argumentuje, že cílem 0dstavce 7 Zákona proti terorismu není zabránit teroristům ve vstupu do Británie, ale vybudovat rozsáhlou databanku údajů o tisících britských občanech. Vypočítal, že od zavedení tohoto zákona bylo zadrženo více než 500 000 britských občanů, především muslimů. Jen O,2 procenta z nich bylo zadrženo a ještě menší počet byl obžalován.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
7340

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2017