Jsou USA a Írán v Sýrii na kolizním kurzu?

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Írán a jeho šíitští klienti jsou rozhodnuti zbavit se amerického vlivu v Sýrii - a Washington brzy může bojovat na dvě fronty, upozorňují Dan de Luce a Pal McLearymay.


Americký nálet na Íránem podporované bojovníky v jižní Sýrii představuje labilní novou fázi konfliktu, která může vyvolat širší konfrontaci mezi Spojenými státy a Íránem - a jejich spojenci v syrském konfliktu.

Až do náletu z minulého týdne se USA a Írán dokázaly vyhnout přímé konfrontaci v Iráku a Sýrii, kde každá ze stran má stovky vojenských poradců působících mezi místními silami. V Iráku bojují proti společnému nepříteli, "islámskému státu". V Sýrii vedou obě strany různé války: Americká letadla a speciální síly útočí na militanty "islámského státu", zatímco Írán podporuje syrský režim proti opozičním silám v mnohostranném občanském konfliktu. (Jednotky zřizované Íránem na bázi "dobrovolnictví" a bojující za Asada jsou již nějaký čas početnější a lépe vycvičené než mobilní zbytky syrské prorežimní armády - pozn. KD.)

Ale jak kontrola islamistů nad územím slábne, Spojené státy a Írán čelí riziku plynoucímu ze soupeření jejich lokálních partnerů o klíčová území podél syrsko-irácké hranice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9314

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2017