Americký Nejvyšší soud částečně schválil Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany muslimských zemí

27. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Americký Nejvyšší soud rozhodl, že bude posuzovat legálnost Trumpova kontroverzního zákazu vstupu do USA pro občany muslimských zemí, avšak dočasně tento zákaz částečně povolil

Nejvyšší soud rozhodl, že devadesátidenní zákaz vstupu do USA pro občany Íránu, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu a 120 denní suspendování amerického programu přijímání uprchlíků může být uplatněn vůči osobám, "které nemají prokazatelný bona fide vztah s nějakou osobou či institucí v USA". 




Experti varují, že rozhodnutí může vést k dalšímu chaosu na amerických letištích, protože Nejvyšší soud nedefinoval, co je to "prokazatelný bona fide vztah". 

Trumpova vláda neposkytla detailní a specifické důkazy, že občané ze zmíněných zemí zosobňují hrozbu Spojeným státům, navzdory tomu, že to nižší soudy od ní opakovaně požadovaly. 

Řada vysokých činitelé z Demokratické strany a zastánci práv migrantů se zapřísáhli, že budou dále proti tomuto zákazu bojovat.

Rozhodnutí je nicméně porážkou organizací hájících občanská práva a koalice Demokratických států, včetně států New York, Havaj a Washington, jejichž soudy zablokovaly Trumpův druhý exekutivní příkaz v této věci. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
6041

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2017