Znáte to taky, ženy české? Šikanování, znevažování a zastrašování

13. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

Emma Thompson: Strávila jsem dobu mezi dvaceti a třiceti lety tím, že jsem se pořád snažila vyndavat jazyk starých chlapů z mé pusy. Protože oni si mysleli "no, vždyť ona to bude tolerovat". Takže by ženy měly otevřít oči a otevřít pusu a něco prostě říct.

 
V západních médiích je stále věnována obrovská pozornost sexuálnímu predátorství Harveyho Weinsteina - v anglosaské společnosti zřejmě (snad) nyní dochází v této věci k zásadní změně. V ČR tento obrovský skandál nevyvolává skoro žádnou pozornost - není divu, vzhledem k tomu, že v žebříčku rovnosti žen s muži je ČR mezinárodně až na 77. místě.




Herečka Emma Thompson o znásilňování žen v Hollywoodu: Nevěděla jsem o těchhle věcech, ale vůbec mě nepřekvapují. Jsou v každém případě pro tamější systém zcela charakteristické a široce rozšířené. Pro mě je opravdu pozoruhodné, že tenhle muž (Harvey Weinstein) je vrcholkem velmi konkrétního ledovce. Myslím, že ho nelze charakterizovat jako "sexuálního náruživce". Je to predátor. On stojí na vrcholku žebříku systému šikanování, znevažování, zastrašování a nepřípustných zásahů a toho, co by bývala má maminka za dávných dnů charakterizoval jako "obtěžování".  "Obtěžuje tě?" To je to slovo, které jsme používali v minulosti. Jestli si na to pamatujete.


Tohle je ale součástí našeho světa, světa žen, už od nepaměti. Takže musíme začít mluvit o krizi mužství, o krizi extremního mužství, což je tenhle druh chování, a o tom, že to nejenže vůbec není v pořádku, ale že to také v současnosti dělají nejmocnější muži světa.

Reportérka BBC: Takže když ho charakterizujete jako "vrcholek ledovce", myslíte si, že ve vašem průmyslu v Hollywoodu jsou další muži jako on?

Emma Thompson: Samozřejmě. Mnoho.

Reportérka BBC: Do takové míry?

Emma Thompson: Možná to nedělají až do takové míry. Musejí být oni všichni tak strašný jako on, aby se o tom teprve začalo hovořit? Je to důležité jen tehdy, když jste to udělali obrovskému množství žen? Nebo stačí, když to uděláte jen jediné ženě jen jednou? Myslím, že to druhé platí. 

0
Vytisknout
11052

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2017