Trumpova popularita ve venkovských oblastech USA klesá

11. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Podle průzkumu společnosti Ipsos pro agenturu Reuters popularita Republikánského prezidenta Donalda Trumpa klesá také ve venkovských komunitách, kde získal v loňských volbách výraznou podporu a kde žije 15 % obyvatel. Více než 15 000 respondentů v nemetropolitních oblastech stejně často práci prezidenta schvaluje i neschvaluje. 

V září 47 % dotázaných Trumpovu práci schvalovalo, zatímco dalších 47 % naopak. V prvních týdnech po zvolení činil poměr odpovědí na venkově 55 : 39 %. 

Průzkum zjistil, že podpora klesá u mužů, bílých a lidí s nižším vzděláním. Upadá podpora u voličů Republikánské strany a u těch, kdo mu vloni dali svůj hlas. 

I když venkovští Američané schvalují prezidentovu politiku v ekonomice a národní bezpečnosti, mají problémy v oblasti přistěhovalecké politiky, která tvořila centrální část jeho volební kampaně. V prvních měsících imigrační politiku prezidenta schvalovalo 56 % dotázaných na venkově, zatímco nyní to je 47 %. 

Nespokojení respondenti zčásti uvádějí, že čekají na splnění Trumpova slibu postavit pohraniční zeď, zatímco další tvrdí, že mají problém se snahou administrativy omezit cestování do USA. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13591

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2017