Demagog.cz: V předvolebních debatách nejvíce chyboval Babiš s Okamurou

10. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva

Okamura  ve srovnání s ostatními lídry dopadl nejhůře.

Analytici projektu Demagog.cz ve spolupráci s Českým rozhlasem vybrali 13 politických stran, u kterých předvolební průzkumy odhadují, že překročí nutnou hranici pro získání křesel ve sněmovně.

V 25minutové relaci na Českém rozhlasu zaznělo 160 výroků, z nichž pravdivých bylo 94. Nejsvižnějšími řečníky byli Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD), kteří uvedli kolem 20 faktických výroků.



Šéf lidovců, který se věnoval rodinné politice, integraci Romů nebo kybernetické bezpečnosti byl připravenější než konkurenti. Jeho jediná nepravda se týkala postavení Česka v eGovernmentu.

Bývalý ministr financí Andrej Babiš řekl naopak vysoký počet zavádějících informací zejména z oblasti financí, daní i rozpočtu a došlo i na Čapí hnízdo.

Okamurova bilance nepravd je pak stejná jako u pravdivých výroků. „Ve srovnání s ostatními lídry dopadl nejhůře. Mylné informace má o zvýhodňování zahraničních studentů na českých veřejných školách, dostupné zdravotní péči i nezaměstnanosti vysokoškoláků,“ vysvětlil vedoucí projektu Jan Tvrdoň. Stejně tak nepravdivé byly Okamurovy výroky o přijímání eura nebo uprchlických kvótách.


Podobně zkreslené informace o školství má předseda Svobodných Petr Mach, podle kterého nadiktovala EU Česku kvóty pro počet vysokoškolských studentů. Jako bývalý europoslanec si zároveň spletl záchranné akce uprchlíků, kterým hrozí utonutí, s úmyslným pašeráctvím.

„Většina lídrů se točila u ekonomických otázek. Nejčastěji jsme ověřovaly výroky týkající se mezd a výše důchodů, ve kterých politici nejčastěji chybují,“ přiblížila expertka Lenka Chudomelová.

Petr Fiala (ODS) měl nesrovnalosti v otázkách daňového systému a EET, předseda KSČM Vojtěch Filip prezentoval špatné informace o stavu mezd a jejich vývoji. Naopak přehled o důchodech a platech učitelů ukázal šéf Zelených Matěj Stropnický.

Připraveni na diskuzi byli lídři ČSSD, STAN i ODS, jejichž pravdivé výroky činily přes 80 % všech vyřčených. Blízko této hranici jsou i Piráti, u nichž se většina výroků opírala o digitalizaci a transparentnost.

Nízký počet výroků zazněl z úst Miroslava Kalouska (TOP 09), který mluvil o nadstandardní zdravotní péči nebo zapojení Česka do EU. Skromně řečnil i Lubomír Zaorálek (ČSSD), Demagog.cz nedokázal ověřit pouze výrok o čerpání ze zdravotního systému, ostatní výroky zejména týkající se mezd, byly správné.

Zanedbatelný počet faktických výroků řekli představitelé Realistů i Strany práv občanů.

0
Vytisknout
15549

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2017