Demokracii nelze hájit tím, že to musí být jen žvanírna

15. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Včera večer jsem slyšel na ČRo Plus zajímavou debatu, přenášenou z Hradce Králové, s názvem „Kontroverzní otázky dnešní doby: jak vyhrát/prohrát volby?“. Účastnili se jí Vladimíra Dvořáková, Alžběta Králová, Tomáš Sedláček, Jindřich Šídlo a Jaroslav Plesl. Znepokojila mne představa, kterou šířil zejména Tomáš Sedláček, že efektivní jsou jenom totality, zatímco demokraté se musí smířit s tím, že stát funguje jako „žvanírna“.

Zdá se mi, že v jádru je to zdravá reakce na Andreje Babiše: demokracie není firma, demokracie je diskuse. Kdo je demokrat, musí akceptovat diskusi místo direktivního řízení. Jenže co ta diskuse má znamenat v praxi? Musí být nutně neefektivní? Musí to být diskuse, která pouze zakrývá zákulisní dohody a zájmy? Vždyť přece na světě neexistuje nic efektivnějšího než západní demokratické společnosti. Podívejte se, kam to dotáhla Kuba nebo Severní Korea ve srovnání s nimi.

Je velmi nebezpečné vytvářet v lidech pocit, že pokud chtějí demokracii, musí se smířit se žvanírnou. Tohle většina lidí nemůže akceptovat. Lidé chtějí efektivní řešení svých problémů. Na tom je založena demokracie. Ve vyspělých demokratických společnostech vede diskuse k promyšleným zákonům, které vedou k lepší kvalitě života občanů. V tom jim žádná autoritativní společnost nemůže sahat ani po kotníky. Nemůžete před lidmi, které u nás týrají nelidské exekuce, jaké v demokratických zemích nemají obdoby právě proto, že tam diskuse nad zákony je efektivní, říkat, že se musí smířit s tím, že demokracie je žvanírna a že jediný, kdo umí vládnout efektivně, je tyran. Okamžitě budou chtít tyrana. A právem.

Elity, které nota bene z demokracie těží nejvíce, nemohou uváznout v laciné póze: to jsou ale ti lidi blbci, když nevědí, že demokracie je neefektivní žvanírna! Jistě, tento přístup je velmi snadný a legitimizuje jakékoli selhání sytému. Nicméně povede nutně k tomu, že lidé začnou demokracii nenávidět. Elity musí ukázat, že lidem dokážou srozumitelně pomoci, že demokracie umí efektivně najít a hájit veřejný zájem, že dokáže o tento zájem bojovat proti zákulisním mafiím. Demokracie se musí ukázat mnohem efektivnější než Andrej Babiš. Je to náročné, ale demokracie je mnohem náročnější než totalita. Také proto to dotáhla mnohem dál.

0
Vytisknout
9861

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2017