Nárok na premiéra: Umět řídit dotační podvod

7. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Žalobci zřejmě dosáhli jistoty o tom, že premiér v demisi Andrej Babiš řídil dotační podvod Čapí hnízdo ZDE. - Připomínám, že premiér Gross kdysi skončil kvůli podezřelému financování bytu, premiér Topolánek v důsledku hloupého vyjádření o gayích a premiéra Nečase vyřadilo protežování milenky.


Jenže co když neslavné konce polistopadových premiérů byly vlastně chápány špatně? Obvyklý výklad tvrdí, že odchod podezřelého je třeba chápat jako samočistící schopnost politické kultury - kdo se ušpiní, musí z kola ven. Napadla však již někoho možnost, že Gross, Topolánek i Nečas ve skutečnosti odešli z úřadu naopak proto, že neprojevili kritizované vlastnosti v dostatečné míře? - Kdo nedovede řídit stát jako dotační podvod, nevejde v království nebeské.

Kapesní zloděj se obyčejně nestává šéfem podsvětí - a zrovna tak ani lehce přikrádající politik neobstojí v konfrontaci s opravdovou veličinou. Nekecáme, makáme. Do vašich daňových peněženek.

"Už jako malého mě učili, že když vám někdo nabízí něco zadarmo, měli byste zavolat policii," napsal Umberto Eco v eseji Jak se vypořádat s telegramy. Myslíval jsem si ještě nedávno, že kdyby lidé lehkověrně nezapomínali na draze zaplacené zkušenosti starších generací, nemohli se nikdy nachytat na koblihářskou kampaň. Jenže co když policii nevolají prostě proto, že se jim opravdové propojení politiky s mafií nakonec nesmírně zamlouvá?

Gross byl měkkej; když ho chytili, působil zkroušeně a litoval. Topolánek byl obojetník; řekl, co si myslel, ale pak to pokorně odvolal. Nečas byl pochabý; odmítal použít veškeré moci ke krytí prohřešků. Všem chyběla správná hroší kůže a obdivuhodná schopnost stále znova zatloukat, zatloukat a zatloukat, byť byste křivě přísahali třeba na zdraví svých dětí.

Gross či Nečas kradli málo a nedostatečně drze na to, aby se tím skutečně kvalifikovali na českého premiéra.

Konečně nastoupil jinší sekáč, co se nezakecá.

0
Vytisknout
13601

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2018