Mírová dohoda o hlavním jemenském přístavu nefunguje. OSN shání pomoc

27. 2. 2019

čas čtení 3 minuty
Mírová dohoda o hlavním jemenském přístavním městě se zřejmě zasekla - navzdory úsilí OSN zachránit pakt, který měl otevřít cestu k širším jednáním o ukončení devastující čtyřleté války, píšou Aziz El Yaakoubi a Stephanie Nebehay.


Generální tajemník OSN Antonio Guterres připustil včera na dárcovské konferenci v Ženevě, která shromáždila pro Jemen 2,6 miliardy dolarů pomoci z požadovaných 4 miliard, že implementace dohody o stažení vojáků z přístavu Hudajda, který je životně důležitý pro miliony lidí ohrožených hladomorem.

Město na pobřeží Rudého moře kontrolují íránští spojenci Húsiové, zatímco další frakce loajální ke svržené vládě a podporované saúdskou koalicí shromažďují síly na předměstích. Obě strany měly podle dohody přemístit své jednotky 7. ledna.

Oznámený termín však nebyl splněn. Přitom měl zahájit další fáze stahování Húsiů ze dvou menších přístavů, po čemž mělo následovat stažení saúdské koalice z východních předměstí.

"Není moc jasné, proč zrušili stahování, protože sám húsijský lídr řekl, že jsou připraveni se přesunout jednostranně," prohlásil jeden z jemenských zdrojů pro Reuters.

Další zdroje tvrdí, že hluboká nedůvěra mezi válčícími stranami zůstává překážkou vytvoření místních úřadů, které by převzaly kontrolu podle dohody o příměří z prosince.

Představitelé Húsiů nereagovali na žádost Reuters o vyjádření. Představitel vlády Abd-Rabbu Mansúr Hádí agentuře sdělil, že Húsiové si nepřejí mír.

Kancelář zvláštního vyslance OSN Martina Griffithse, který v úterý dorazil do hlavního města Sanáa ve snaze zachránit dohodu, také odmítla komentovat situaci.

Britský velvyslanec v Jemenu Michael Aron v Ženevě Reuters řekl, že doufá ve stažení jednotek během tohoto týdne. "Pokud nedojde k implementaci Stockholmu, nejsme zpátky v bodě jedna, ale v bodě minus jedna," prohlásil.

Dohoda měla znova otevřít humanitární koridory a odvrátit útok koalice na přístav, přes nějž je dopravována podstatná část humanitární pomoci. Taková ofenzíva by mohla přerušit zásobovací linie s rizikem masového hladomoru v nejchudším státě Arabského poloostrova. Zastavení palby dohodnuté 18. prosince je víceméně dodržováno.

Guterres prohlásil, že tým OSN v úterý navštívil sila na frontové linii, kde Světový potravinový program má dost pšenice na nakrmení 3,7 milionu Jemenců po dobu jednoho měsíce.

"Poprvé za šest měsíců bylo konečně možné dostat se k takzvaným rudomořským mlýnům," prohlásil generální tajemník. "Takže přinejmenším alespoň pomalu došlo k určitému pokroku."

Válka zabila desetitisíce lidí a ekonomický kolaps vystavil 16 milionů lidí vážnému hladu.

Guterres oznámil, že dárci v úterý poskytli 2,6 miliardy dolarů na pomoc - o 30 % více než vloni, ale méně, než kolik je třeba pro řešení nejurgentnější světové humanitární krize.

Saúdská Arábie oznámila příspěvek ve výši 500 milionů dolarů, Británie 264 milionů, Kuvajt 250 milionů a USAID 24 milionů.

Konflikt je v regionu považován za válku mezi Saúdskou Arábií a Íránem vedenou přes prostředníky. Húsiové popírají, že dostávají pomoc z Teheránu, a tvrdí, že vedou revoluci proti korupci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6832

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019