Opustí Madura jeho příznivci?

27. 2. 2019

čas čtení 2 minuty
Zatímco se venezuelský prezident Nicolás Maduro křečovitě drží moci, jeho příznivci tvrdí, že přinejmenším v jednom ohledu měli celou dobu pravdu. Prvním principem chavismu, hnutí vytvořeného Madurovým předchůdcem Hugem Chávezem, je, že chavisté jsou zaklíněni v permanentním boji s imperialistickými USA a jejich poskoky z řad venezuelské oligarchie. Po 20 let stát vtloukal toto tvrzení do hlav veřejnosti, čas od času je používal k ospravedlnění razií tajné policie, vybrakování regálů v obchodech a rostoucích cen, napsal Ivan Briscoe.


Americké strašidlo se zdánlivě zhmotnilo 23. ledna: opoziční lídr Juan Guaidó se prohlásil přechodným prezidentem a Spojené státy, Kanada a mnohé země Latinské Ameriky spěchaly tento nárok podpořit. "Fundamentálním tématem naší revoluce je nezávislost," řekl mi jeden z Madurových loajalistů. "Nikdo nepřijímá kapitulaci vlády nebo ultimáta Spojených států."

Počátkem února jsem s kolegy z International Crisis Group cestoval do Caracasu, kde jsme hovořili se současnými a bývalými vysokými představiteli exekutivy, promadurovského Národního ústavního shromáždění, vládní Sjednocené socialistické strany Venezuely a regionálních vlád. Trvali na tom, že Guaidóův nárok, jeho uznání zahraničními vládami a uplatnění nových sankcí proti Madurově vládě vládnoucí koalici nerozdělilo. Namísto toho, tvrdí, tato opatření spojila disparátní a čas od času soupeřící části chavistického hnutí do jednotného hnutí odporu. "Před 23. jsme byli vnitřně v plamenech," řekl jeden bývalý ministr. "Od té doby jsme spojeni."

Tato tvrzení mohou být bravuconadas (chvástáním) charakteristickým pro hnutí vybudované nejbombastičtějším latinskoamerickým lídrem 21. století. Pocházejí však od vysokých představitelů, kteří se netají kritikou své vlády. Během dlouhých rozhovorů byli jedovatí vůči USA a Guaidóovi, ale také bolestně přiznali chyby spáchané za dvě dekády u moci. Měli problém s otázkou, zda a jak uzavřít kompromis s opozicí. Někteří dokonce navrhovali, aby se chavistické vedení vyměnilo, ačkoliv nikdo si nebyl přesně jist, jak.

Navzdory rozhořčení vůči USA nikdo z výše postavených chavistů, s nimiž jsme mluvili, nepopírá závažnost venezuelské ekonomické krize. Maduro viní z problémů americké sankce zavedené v srpnu 2017, když se již šířily nedostatek zboží, hyperinflace a masová emigrace. Tito představitelé s ním nesouhlasí. Maduro, tvrdil jeden, "nerozumí ekonomice"; další si stěžoval, že prezidentovi "zabere celou věčnost, než přijme rozhodnutí". Jejich vyjádření byla věcná. Velký argentinský spisovatel Jorge Luis Borges jednou prohlásil, že perónisté, členové jiného latinskoamerického populistického hnutí s autoritářskými rysy, nebyli "ani dobří, ani špatní, ale nenapravitelní". Chavisté vidí Madura do značné míry stejně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8457

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019