Severní Korea odpálila balistické rakety, odsoudila společné cvičení

7. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Severní Korea v úterý odpálila nové balistické rakety do moře a varovala, že může využít "nový způsob" reakce na americko-jihokorejské vojenské cvičení, které začíná tento týden, upozorňuje William Gallo.


KLDR odpálila dvě rakety krátkého doletu z provincie Jižní Hwanghae v západní části země. Oznámil to jihokorejský generální štáb. Rakety letěly zhruba 450 km a dosáhly výšky asi 37 km.

Představitelé jihokorejských a amerických zpravodajských služeb tvrdí, že rakety se podobají modelům odpáleným 25. července. (Ty zavdaly příčinu spekulacím, zda Rusko nepředalo Pchjongjangu dokumentaci svých raket Iskander - pozn. KD.)

Během zhruba dvou týdnů KLDR provedla čtyři testy raket krátkého doletu, což zpochybňuje jaderné rozhovory, v jejichž začátek v záříjovém termínu američtí představitelé doufali.

Několik minut před posledním testem severokorejské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení odsuzující společné cvičení USA a Jižní Koreje coby "flagrantní porušení" nedávných dohod s Washingtonem a Soulem.

USA a Jižní Korea pokračují v manévrech zahájených v pondělí. Podle nich je cvičení obranné, zatímco Severní Korea je považuje za přípravu k invazi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5990

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2019