Průzkum: Evropany více znepokojuje migrace než změna klimatu

7. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
I když význam změny klimatu ve veřejném mínění roste, migrace je dosud pro větší počet občanů EU důležitějším tématem. Ukázaly to výsledky průzkumu zadaného Evropskou komisí.


Migrace zůstává v Evropské unii nadále jedním z hlavních důvodů pro znepokojení, ukázal průzkum veřejného mínění přesto, že význam změny klimatu roste.

34 % respondentů v novém průzkumu Eurobarometr považuje imigraci za nejpalčivější problém. Oproti loňskému roku to znamená pokles o 6 %. Nicméně téma vévodí seznamu důvodů ke znepokojení v 21 státech, když Malta, Česká republika, Estonsko, Slovinsko a Nizozemsko vykazují největší podíl respondentů považujících téma za nejproblematičtější.

Změna klimatu se poprvé stala druhým nejdůležitějším důvodem, když ji zmínilo 22 % respondentů. Nejvíce zaujala respondenty v Dánsku následovaném Švédskem a Finskem.

Ekonomika, veřejné finance členských států a terorismus se dělí o třetí místo s 18 %. Následuje životní prostředí s 13 %.

Důvěra v instituce EU dosáhla nejvyšší úrovně od roku 2014 a je vyšší než v parlamenty a vlády jednotlivých zemí. 44 % respondentů tvrdí, že EU důvěřují, ve srovnání s 34 %, která prohlašují, že věří národnímu parlamentu nebo vládě.

Podobně 45 % respondentů považuje EU za pozitivní, zatímco 61 % je optimistických ohledně budoucnosti bloku a 55 % spokojeno s fungováním demokracie v Bruselu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7483

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2019