Vědecký konsenzus ohledně globálního oteplování čelí dezinformační kampani fosilního průmyslu

20. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

V současnosti je patrné, že americká veřejnost stále více důvěřuje vědcům, kteří považují antropogenní změny klimatu za prokázaný fakt. Nicméně jen jeden z pěti Američanů si uvědomuje, že více než 90 procent klimatologů (nyní je to více než 99 procent klimatologů) dospělo k názoru, že člověkem způsobené změny klimatu se skutečně dějí. Dokonce i Američané, kteří jsou silně znepokojeni klimatickou změnou, se domnívají, že jde pouze o 80procentní konsensus. Tento fakt ilustruje, jak široce je rozšířeno podceňování názorové shody mezi klimatology, píše v akademickém časopise Bulletin of the Atomic Scientists Dana Nuccitelli.

Tato takzvaná „propast v názorové shodě“ -  mezi vnímáním veřejnosti a realitou spočívající ve vědeckém konsensu je ze značné míry způsobena dezinformační kampaní. Slogan „Neexistuje žádný konsensus“ se stal jedním z nejpopulárnějších mýtů, jejichž zrod lze vypátrat už v roce 2001, kdy republikánský politický stratég Frank Lutz zveřejnil memorandum, v němž mimo jiné píše: „Voliči věří, že ve vědecké komunitě neexistuje žádná shoda ohledně globálního oteplování. Kdyby veřejnost dospěla k závěru, že jsou vědecké problémy urovnány, její názory na globální oteplování by se podle toho změnily.“

Je hlavně v krátkodobém zájmu fosilního průmyslu šířit pochybnosti týkající se této otázky. Pokud budou lidé vědět o názorové shodě odborníků, mnohem pravděpodobněji přijmou vědecké poznatky a podpoří klimatickou politiku, která by omezila ziskovost fosilního průmyslu.

Zatímco povědomí veřejnosti o shodě expertů a podpora pro klimatickou agendu stoupá, zejména mezi mladšími generacemi, stále je na čem pracovat. Fosilní průmysl vynakládá stovky milionů dolarů na dezinformační kampaň, nicméně mileniálové a generace Z poznali pouze svět rekordních veder a extrémního počasí. To proto existuje generační rozdíl ve vnímání antropogenních klimatických změn. Jak budou Američané postupně stárnout, nakonec přijmou konsensus odborníků, jakož i vědeckou realitu a potřebu seriózní klimatické politiky.

Je ale otázkou, zda budou dostatečně rychlí a zda se republikáni zbaví své pověsti "jediné důležité konzervativní politické strany na světě, která popírá lidmi způsobené klimatické změny", než bude zničena volební klimatickou časovanou bombou. Republikáni by se svým zatvrzelým postojem totiž mohli prohrát volby.

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7057

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2019