Jaderná jednání mezi KLDR a USA opět ztroskotala

9. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Američané se drží optimismu, zatímco Kim Čong-un dál vylepšuje svůj arzenál. Po měsících bez jakéhokoliv pokroku oznámila KLDR 1. října, že se její jaderní vyjednávači sejdou s americkými protějšky k pracovním jednáním koncem týdne.


I když Severní Korea jen několik hodin poté zarámovala jednání do testů nové rakety středního doletu schopné nést jadernou hlavici a odpalovatelné z ponorky, nálada se příliš nezhoršila.

Vypadalo to, jako by obě strany setkávající se ve Švédsku byly přinejmenším připraveny postoupit k dohodě, která je od prvního jednání mezi Trumpem a Kimem v červnu 2018 stále mimo dosah.

Večer 5. října nicméně tyto naděje byly znova zklamány. Severokorejská strana odešla z jednání pořádaných švédskou vládou ve Stockholmu s tvrzením, že Američané nedokázali opustit svůj "zastaralý pohled a přístup". Vypadá zlověstně, když hlavní severokorejský jaderný vyjednavač zdůraznil, že závisí zcela na amerických akcích, zda se KLDR bude držet moratoria na zkoušky raket dlouhého doletu do konce roku. Tím zřejmě naznačil, že může dojít k obnovení testů, pokud Američané nepřijdou s lepší nabídkou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6592

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2019