Tisíce amerických vojáků se zúčastní největšího cvičení v Evropě od konce studené války

9. 10. 2019

čas čtení 2 minuty
U.S. Army počátkem roku 2020 rozmístí štáb divize, tři tankové brigády a tisíce dalších vojáků v Evropě v rámci největšího cvičení na kontinentě za posledních 25 let, informuje John Vandiver.


Manévry Defender Europe-20 budou připomínat masivní cvičení Reforger pořádané v době studené války. Zúčastní se jich 37 000 vojáků, včetně asi 20 000 amerických. Vybavení začne do Evropy přijíždět v únoru a cvičení proběhne v dubnu a květnu.

Jednotlivé části manévrů proběhnou na území 10 států, avšak hlavní část se odehraje v Německu a Polsku.

"Připravenost se netýká jen toho mít správní síly a schopnosti namístě na bojišti, je také o tom cvičit schopnost rychle přijmout a integrovat síly s vlastními a silami našich spojenců a partnerů," prohlásil generálporučík Christopher Cavoli, velící generál EUCOMu. "Tato schopnost je kriticky důležitá pro operativní nasazení sil."

Během studené války masivní cvičení zaměřená na rychlé přijetí početných amerických sil v Evropě představovaly klíčovou část přípravy na potenciální válku se SSSR. Manévry známé jako Reforger (Return of Forces to Germany) představovaly denní chléb, díky němuž se pro vojáky nasazené v Evropě stala bojová logistika druhou přirozeností.

Ovšem dovednosti potřebné pro takové rozsáhlé pohyby vojsk pomalu vymizely, zatímco riziko rozsáhlého konfliktu v Evropě po kolapsu SSSR kleslo. Zatímco se americké ozbrojené síly soustředily na Blízký východ, ruská intervence na Ukrajině v roce 2014 přinutila Pentagon opět se přeorientovat na obranu Evropy a otázku, jak v případě krize přepravit americké jednotky přes oceán.

Cvičení Defender Europe-20 bude kulminací pětiletého úsilí EUCOMu o obnovu funkcí skutečného vojenského velitelství.

Armáda vyšle dělostřelecké a nezávislé brigády spolu se třemi těžkými brigádami a divizním velitelstvím. Jednotky letectva a námořní pěchoty se také zúčastní, spolu s vojáky z 18 dalších zemí.

Cvičení se bude týkat 14 přístavů a letišť v osmi evropských zemích: Belgii, Estonsku, Gruzii, Německu, Lotyšsku, Litvě, Nizozemsku a Polsku. Američtí vojáci budou náležet ke čtyřem divizím a třem sborům, spolu s četnými vojáky Národní gardy a záložních jednotek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6278

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2019