Mezitím v Absurdistánu 116:

Havárie vládních vozidel, LGBT free zóny, polská "reforma" soudnictví - a v Osvětimi "mělo být víc plynu na usmrcení historika Turského"

4. 2. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Myslím, že asi bude existovat důvod, proč vládní řidiči neustále narážejí svými vozidly do všeho, co se hýbe i nehýbe. Možná, že jsou povzbuzováni nedávným případem v městě Gorzów Wielkopolski, 
kde auto narazilo na přechodu na slepce a tomu se náhle po dvaceti letech vrátil zrak. Že by si vládní řidiči mysleli, že vrážet auty do lidí je uzdraví? V každém případě se rozhodli své havárie zintenzívnit. Už jim nestačí bourat jen limuzíny pro VIP osoby. Nedávno jeden z nich havaroval s náklaďákem.  Naštěstí nenarazil do žádného člověka, ale do zdi, čímž ji tedy neopravil naopak - byla vážně poškozená.

Nedávná mediální akce Polské národní nadace, založené na šíření dobrého jména Polska, ale známé hlavně plýtváním veřejných peněz na krachující projekty a na firmy společníků strany Právo a spravedlnost - byla podobnou havárií. Nadace si povšimla, že falešný komunikátor rozhovorů politiků, vytvořený jako vtip levicovým portálem donald.pl, je docela populární, a tak na oslavu výročí osvobození Osvětimi si vymysleli "vtip" - rozhovor mezi Hitlerem a Stalinem. Nejenže se ukázalo, že je to velmi nevkusné, ale ani to nebylo vůbec legrační, a tak to ze svých stránek odstranili, ovšem záběry z toho děsily polské uživatele internetu ještě po nějakou dobu.

Avšak Stalin a Hitler nebyli jediní, kterým se dostalo falešné produkce. Ukázalo se, že jeden z čelných polských internetových portálů, Wirtualna Polska, nejenže záměrně nepublikuje žádné články kritizující vládu a její "reformy" soudnictví (údajně to konzultuje s manželkou ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra), ale také publikuje články chválící firmy řízené vládou, anebo mající nějaký vztah ke straně Právo a spravedlnost. Neexistující novináři Krzysztof Suwart a Krzysztof Major byli autory více než 400 takových článků. Mohlo by to mít nějakou vazbu na skutečnosti, že si ministerstvo spravedlnosti od serveru Wirtualna Polska koupilo reklamu za 125 milionů zlotých (750 milionů Kč)?

Nervózní reakci ministerstva ukazuje, že na tom něco bude. Ministerstvo kontaktovalo portál oko.press, který o tom napsal jako první, a požadovalo, aby všechny články v této věci byly do tří hodin vymazány. 

Zdá se, že vláda opravdu nerozumí polskému tiskovému zákonu. Jestliže si někdo myslí, že informace zveřejněné v určitých médiích nejsou pravda, může požadovat otištění opravy. Avšak co čekat od ministerstva spravedlnosti, jestliže ani čelní propagandisté strany PiS (šéfredaktoři státních médií) si toho nejsou vědomi. Poté, co vydala Gazeta wyborcza článek o krakovské školské ombudsmance,   známé svým náboženským fanatismem a oddaností straně PiS, která tvrdila, že pohlavní východa, která říká pravdu o LGBT nebo o masturbaci je "ilegální podle polského zákona", a když v tom článku jeho autorka napsala, že tato žena tvrdí, že masturbace je ilegální, Samuel Pereira ze státní televize TVP apeloval na své stoupence na Twitteru, aby zahltily autora článku textem z TVP, který toto popíral jako "fake news", aby ji donutil omluvit se za její lži":


Mezitím se téma práv LGBT komunity stává stále více horkým. V reakci na apely od čelných pravicových politiků se mnoho místních komunálních úřadů rozhodlo vyhlásit svá města "zónami bez LGBT". Do ledna 2020  to udělalo asi 30 procent Polska - většinou na jihu a na východě, což odpovídá podpoře pro stranu Právo a spravedlnost. Je také jeden komunální úřad, který hlasoval proti "deklaraci LGDP a genderu"   - což vypovídá hodně o tom, jak jsou tito lidé mimo. Nicméně tyto postoje aktivně podporuje vláda - lublinský vojevoda uděluje metály komunálním úřadům, které takové zákony schválily. 

Polský aktivista Bart Staszewski se dostal do palcových titulků poté, co začal umisťovat nápisy "LGBT free zóna" u vstupních nápisů do takových komunálních úřadů a měst.   Pravicová média ho obviňují, že poškozuje pověst Polska v zahraničí,  protože Guy Verhofstadt například si zpočátku myslel, že tyto nápisy jsou oficiální. Ale kdo vlastně poškozuje pověst Polska v zahraničí - ti, kteří šíří nenávist proti LGBT, anebo ti, kdo na to poukazují?



Ideologické projekty strany Právo a spravedlnost často nedávají smysl. Zatímco vláda oficiálně tvrdí, že se snaží bojovat proti znečištění vzduchu a proti klimatické krizi, vládnou vlastněné benzínové pumpy Orlen prodávají uhlí v pytlích.   "Energie z Polska" je napsáno na těch pytlích s uhlím při reklamách na jeho prodej. Parametry toho uhlí však dokazují, že to uhlí pochází z Ruska... Je někdo překvapen?

Poté, co na to média upozornila, ta reklama byla zrušena. Avšak to je jen jeden z mnoha příkladů, kdy "vlastenecké" projekty strany Právo a spravedlnost nedopadají tak dobře, jak to bylo plánováno. Nechvalně známý nápad kopání kanálu Krynickou kosou, aby měli lodě přístup do malého přístavu v Elblągu, aby nemusely plout okresem Kaliningrad, dostal další těžkou ránu: podle nejnovějších odhadů bude tato investice stát až 1,9 miliard zlotých (více než dvakrát tolik, kolik se původně odhadovalo).    Pokud si pamatujeme, že i za původní cenu 880 milionů zlotých byl ekonomický smysl celého projektu v nejlepším případě pochybný, a že proti stavbě tohoto kanálu se staví instituce EU, protože nový kanál zničí cenné přírodní oblasti chráněné projektem Nature 2000, zdá se, že strana Právo a spravedlnost tu jde do další války, kterou nemůže vyhrát - podobně, jako když se snažili před několika lety pokácet Běloveský prales anebo během svého předchozího vládního období postavit dálnici chráněným údolím Rospuda. Ale komu by to vadilo, poskytuje to politickou energii a zaplatí to stejně daňoví poplatníci.

Kdybych si chtěl představit nějakou karikaturu zločince, který nenávidí přírodu, nenapadlo by mě nic děsivějšího než strana Právo a spravedlnost. Nedávno prezident Duda porušil svůj volební příslib a podepsal nový zákon,  který doslova předává lesy lovcům, aby si je používali jako své soukromé hřiště (včetně lovů v národních parcích!) Avšak zatímco se mají polští lovci daleko lépe než kdy předtím, situace učitelů je stále těžká. Vláda jim přislíbila zvýšení platů, ale navzdory požadavkům opozice odmítla pro to zajistit ve státním rozpočtu finance.   Je možné, že vláda chce vrhnout tyto náklady na komunální úřady (které je možno považovat za vlivné nástroje, neboť má vláda určité možnosti jim poskytovat mimořádné fondy, což by jí umožnilo "trestat" ty komunální úřady, kde vládne opozice).

Mezitím na frontě boje za nezávislost soudnictví se vedly těžké boje, ale výsledek stále ještě není jasný. Paweł Juszczyszyn, soudce, jemuž se měly ukázat dokumenty, z nichž mělo vyplynout , zda byly noví soudci jmenování legálně nebo ne, byl vrácen z prahu poté, co jeho nadřízený (který je sám předmětem této kontroverze) se vrátil z dovolené jen proto, aby ho povolal zpět do úřadu.  Ale podle prezidenta Dudy je úplně jedno, zda jsou ty dokumenty platné nebo ne, protože jmenovaní soudci už jím byli jmenováni, takže věc je skončena a dost.  Jak to formuloval profesor Laurent Pech, francouzský právní expert, který situaci v Polsku bedlivě sleduje:

Mimochodem: Sebastian Kaleta, náměstek ministra spravedlnosti, souhlasil, že s profesorem Pechem bude o polské soudní reformě debatovat.  Mohla by to být zajímavá debata - podle strany Právo a spravedlnost to byli právě Poláci, kteří naučili Francouze jak používat vidličky.   A teď bude nějaký nezkušený právník poučovat slavné právní experty o tom, proč jsou jejich protizákonné změny soudnictví naprosto v pořádku. Zajímalo by mě, zda si Kaleta s sebou vezme svého velmi otevřeně hovořícího kolegu Radosława Fogiele - ten, navzdory tomu, že má jen maturitu,  se velmi rád a velmi hlučně vyjadřuje k právním otázkám.

Zdá se, že stranu Právo a spravedlnost většinou podporují takovíto "experti". Poté, co parlament schválil takzvané "náhubkové zákony", podle nichž mohou být soudci, kteří kritizují změny provedené stranou PiS a popírají legálnost "soudních reforem", podrobeni plnému disciplinárnímu řízení, rozhodl Nejvyšší soud při plném zasedání (59 nejlepších soudců v Polsku), že ani protizákonně jmenovaní sopudci, ani disciplinární soud, vytvoření stranou Právo a spravedlnost, nejsou legální.  To ve straně Právo a spravedlnost vyvolalo zuřivost a premér Morawiecky požádat ústavní soud, ovládaný stranou PiS, aby k tomuto rozhodnutí vydal verdikt. Samozřejmě, že ústavní soud věděl, jak má rozhodnout - konec konců, jeho předsedkyně Julia Przyłębska měla v prosinci další soukromou konzultaci s Kaczyńskím a s Dudou - a rozhodl, že "verdikt Nejvyššího soudu musí být suspendován" - ale to je další absurdita: experti poukazují na to, že rolí Ústavního soudu je kontrolovat, zda jsou právní akty v souladu s ústavou. Není to žádný soud nadřazený Nejvyššímu soudu, který by směl rozhodovat o verdiktu jiných soudů - to není v jeho kompetenci.

A tak teď máme v Polsku dva paralelní právní systémy - zatímco zákon dodržující soudci se přidržují verdiktu Nejvyššího soudu a evropských soudních dvorů, soudci, kteří poslouchají stranu Právo a spravedlnost, jednají podle rozhodnutí Ústavního soudu a ministerstva spravedlnosti. Mezitím se Polsko přičlenilo k zemím, jako je Albánie, Moldavsko, Rusko a Turecko, a jeho dodržování zákonnosti nyní sleduje Rada Evropy. 

To zjevně není dobré. Zejména když činíme historická srovnání. Během oslav výročí osvobození Osvětimi zdůraznil ve svém projevu Marian Turski, historik a člověk, který sám Osvětim přežil, že "holocaust nespadl z nebe", ale byl důsledkem mnoha menších kroků, které společnost postupně přijala. Požadoval zastavení perzekuce menšin a ochranu demokracie. Pravice to interpretovala jako útok na stranu Právo a spravedlnost. Samuel Pereira napsal na Twitteru, že "zlo může být nakažlivé"
a upozornil na Turského komunistickou minulost. Někteří lidé na internetu vyjádřili politování, že v Osvětimi nebylo dost plynu na usmrcení Turského.   Také Krzysztof Bosak, pravicový prezidentský kandidát pochopil Turského projev jako útok na vládu.

Když to všechno čtu, napadá mě starý vtip: nějaký člověk se v parku postaví na lavičku a začne vykřikovat: "Pryč s pokrytectvím! Pryč s chamtivostí! Pryč s pedofilií!" a jeden kolemjdoucí se ho ptá: "Co to máte za problém? Proč útočíte tak strašně na katolickou církev?"  Ty nápisy o LGBT free zónách, ty útoky na Mariana Turského - vypadá to jako stejný mechanismus, že?

0
Vytisknout
11232

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020