Nová americká zbraň zvyšuje riziko jaderné války

10. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Federace amerických vědců na konci ledna uvedla, že americké námořnictvo poprvé uvedla do provozu ponorku vyzbrojenou hlavicí Trident s nízkou silou exploze. Tato jaderná hlavice má zhruba třetinovou explozivní sílu atomové bomby svržené na Hirošimu. Jedná se o první jadernou zbraň, kterou americká armáda od konce studené války uvedla do provozu.

Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN) tuto zprávu označila za „alarmující vývoj, který zvyšuje riziko jaderné války“. Předseda kongresového výboru pro ozbrojené síly Adam Smith ve Sněmovně reprezentantů konstatoval, že „tento destabilizující krok dále zvyšuje možnost špatné kalkulace během potenciální krize.

Podle Willliama Larkina, reportéra, který se dlouhodobě vojenskou a jadernou problematikou zabývá, americká armáda nasadila novou zbraň zrovna v době, kdy vrcholí americko-íránská krize. Nebezpečí této zbraně spočívá v tom, že její nasazení v reálném konfliktu je pravděpodobnější než nasazení klasické atomové zbraně, jak podotýká Larkin.

„Tato nová atomová zbraň sice může být použita proti Číně a Rusku, ale je navržena explicitně tak, aby mohla být použita proti Íránu a Severní Koreji, a to třeba v hypotetickém případě, kdyby jedna z těchto zemí byla připravena zaútočit na Spojené státy,“ míní Larkin.

Bližší informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7502

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2020