Brexit je krize, ne příležitost. Ale poznáme to příliš pozdě

10. 2. 2020

čas čtení 3 minuty
Někteří potrhlí šílenci v České republice se nehorázně radují nad "tím, že Británie znovu získala brexitem nezávislost". Ekonomičtí odborníci jejich nadšení nesdílejí. (JČ)

Jazyk brexitérů se pomalu proměňuje z optimismu v realismus, avšak vědomí toho, co Británii čeká, se probouzí příliš pomalu, varuje William Keegan.

Ve svém projevu při přijímání Ceny Olafa Palmeho ve Stockholmu řekl anglický autor detektivních thrillerů John Le Carré, že nejšpinavějším trikem brexitérů bylo udělat z Evropy nepřítele. Le Carré dodal: Avšak neobviňujme konzervativce z jejich vítězství. Byla to Labouristická strana Jeremyho Corbyna, se svou absencí jakékoliv strategie ohledně brexitu, se svým antisemitismem a marxismem-leninismem studentské úrovně, která odcizila tradiční labouristické voliče a způsobila, že neměli kam jít."

 
Labouristé prohráli, protože měli katastrofální vedení a vládne nebezpečí, že se z toho vůbec nepoučili dodneška.

Avšak obě strany zradily britské voliče. Labouristé svým katastrofálně nekompetentním vedením kdysi velkého hnutí, konzervativci v důsledku své politiky škrtů provozované od roku 2010, který byla zbytečná, chybně koncipovaná a zemi děsivě poškodila.

Labouristé měli být k dispozici, aby ty škody napravili. Avšak odešli ze scény a dlouho se asi nevrátí.

Zůstáváme tedy v rukou katastrofálně podvodné a nekompetentní Konzervativní strany.

Řekněme to otevřeně: Která normální vláda by se rozloučila s více než 70 výhodnými mezinárodními obchodními dohodami (které Británie měla v rámci EU) a rozhodla se, že začne úplně znovu, tentokrát z oslabené pozice už ne bloku s 500 miliony obyvateli, ale jen středně velké země s 60 miliony obyvatel?

Znovu: která normální vláda by se rozhodla zrušit volné bezcelní plynutí zboží mezi Británií a EU, které s úzkostlivou pečlivostí vyjednala Margaret Thatcherová, a riskovala fronty na celnicích a zbytečný chaos? Odpověď: tatáž, dnešní britská vláda.

Tón této brexitérské vlády se však mění. Už přestala tvrdit, že brexit je "plný nových příležitostí". Dnes říká, že "brexit je problém, který je nutno zvládnout".

Boris Johnson nechce nadále dodržovat regulační systém Evropské unie. EU však na něm bude trvat.

Lidé se postupně probudí vůči absurditě brexitu, protože začnou pociťovat nejrůznějšími způsoby jeho důsledky. Ale to už bude pozdě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Počet firem, které v Británii udělalo v roce 2019 bankrot,m se zvýšil o skoro 5 procent na téměř 1400, informuje účetnická firma KPMG. Nejistota ohledně brexitu a ekonomický chaos byl zvlášť obtížný pro stavební průmysl a pro realitní sektor. Kolaps velkého množství maloobchodních firem měl dopad na zisky z pronájmu komerčních prostor a na jejich hodnotu. Celkem v roce 2019 udělalo bankrot 1403 firem, ve srovnání s rokem 2018, kdy udělalo bankrot 1341 firem. K nárůstu bankrotů došlo především ve třetím čtvrtletí roku 2019.  Počet nezaznamenává bankroty velkých a známých firem, jako byla cestovní kancelář Thomas Cook, která existovala v Británii od 19. století. ZDE  

0
Vytisknout
11206

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2020