2. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 10. 2007

Odvysíláním Kubiceho zprávy nedošlo k porušení zákona, jejím odstraněním z webu také ne

Na mimořádném zasedání Rady Českého rozhlasu 19. září 2007, konané v budově Českého rozhlasu v Praze a v rozporu s jednacím řádem Rady (zasedání nebylo předem zveřejněno na internetových stránkách Rady dle článku IV, odstavce 3 jednacího řádu, veřejnosti tak byla znemožněna účast) projednala Rada Českého rozhlasu stížnost na porušení Kodexu ČRo, zákona 484/1991 Sb., a zákona 231/2001 Sb. pracovníky ČRo 1 - Radiožurnálu zveřejněním Kubiceho zprávy, vysíláním nepravdivých informací, manipulací s důkazy z vyšetřování závažného trestného činu a zatajováním důkazů a i deformací před orgány činnými v trestním řízení, kterou jsem jí odeslal 15. srpna 2007. Rada dobře věděla, proč jedná s vyloučením a bez předchozího upozornění veřejnosti , včetně médií.

Rada po více než měsíci zkonstatovala, že vše bylo tehdy v pořádku. Zveřejnění Kubiceho zprávy bylo podle sedmi členů Rady v pořádku. Rada ale neodpověděla, proč Radiožurnál odmítl spolupracovat s policií, proč odmítl vyšetřovateli předat podklady k vyšetřování, proč nakonec zničil na internetu vystavené části tajné zprávy. Rada odflákla svou práci.

2. 10. 2007

Počet britských vojáků v Iráku bude do konce roku snížen o 1000 mužů, konstatoval britský premiér Gordon Brown při své dnešní návštěvě Basry. Potvrdil také, že provincie Basra bude během následujících dvou měsíců předána "pod plnou iráckou kontrolu". Pochválil britská vojska za jejich "velkou odvahu, profesionalitu a chrabrost". Brown chce v Basře vytvořit nový investiční úřad, který by pomohl oživit hospodářství.

Podle společnosti BBC se v britské vládě jednalo o celé řadě radikálních možností ohledně britských vojsk v Iráku. Jednou z nich bylo stáhnout z Basry veškerá britská vojska a odsunout je do bezpečí nějaké americké či australské vojenské základny mimo Irák. Jinou možností bylo stáhnout britská vojska na základnu v Kuvajtu. Britští ministři posléze toto učinit odmítli, neboť by to znamenalo radikální změnu politiky Británie vůči spojenectví s USA ve věci Iráku.

Iráčané se obávají, že po odchodu Britů z Basry tam dojde k bojům mezi znesvářenými polovojenskými iráckými frakcemi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2. 10. 2007

Americké letectvo spolupracuje s vojenskými představiteli ze zemí u Perského zálivu při výcviku letectva arabských zemí k možné válce s Íránem, napsal britský konzervativní týdeník Sunday Telegraph.

Konference o leteckých vojenských operacích, která se konala ve Washingtonu, zveřejnila minulý týden informace o tom, že šéfové amerického letectva usilují o koordinaci při výzvědné spolupráci se zeměmi u Perského zálivu a organizují společná vojenská cvičení, aby bylo pro ně jednodušší účastnit se společných bojových akcí.

2. 10. 2007

Ruský prezident Vladimír Putin vyvolal možnost, že by se mohl stát ruským ministerským předsedou tím, že souhlasil, že bude kandidovat do parlamentu v prosincových volbách.

Putin, který musí příští rok odejít z úřadu ruského prezidenta, konstatoval, že spekulace, že se zřejmě chce stát ruským premiérem, jsou "naprosto realistické". Uvedl, že přijal návrh strany Jednotné Rusko, aby se stal prvním jejím kandidátem, aniž by do ní vstoupil. Tím má zaručeno křeslo v příštím parlamentu.

Podle BBC to znamená, že Putin není ochoten vzdát se v Rusku moci. Podle ruské ústavy Putin nemůže potřetí v březnu kandidovat na prezidenta.

Putin uvedl, že je ještě příliš brzo konkrétně uvažovat o té "realistické alternativě", že by se mohl stát premiérem. "Zaprvé musí Jednotné Rusko vyhrát volby a zadruhé musí být schopná a moderní osoba, s níž budu moci spolupracovat, být zvolena za prezidenta," dodal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Michael Marčák: Neberte si to tak, pane Kavan, opravdu je dobře, že jste tenkrát nedovážel Leninovy spisy, opravdu, opravdu...
2. 10. 2007

Andrej Hlinka
2. 10. 2007

KAUZA ANDREJA HLINKU

Minulosť nie je mŕtva. Ba dokonca ani len minulá, napísal slávny americký spisovateľ. A naozaj. V politických sporoch o minulosť o ňu naozaj nikdy nejde -- podstatné je to, aký dopad bude mať riešenie sporu na tú najsúčasnejšiu súčasnosť.

Keby boli poslanci Národného zhromaždenia v roku 1930 tušili, čo svojím darčekom k osemdesiatinám TGM vyvolajú, možno by si boli kolektívne zahryzli do jazyka. Keďže šľachtické tituly už neplatili a poriadne vyznamenania ešte zavedené neboli, schválili totiž "lex Masaryk", právnu kuriozitu, ktorá obsahovala len vetu "T. G. Masaryk -- zasloužil se o stát" a pokyn, aby bola vytesaná do kameňa v obidvoch komorách parlamentu. Mal to byť zákon osobitný a jedinečný. Nestalo sa. V roku 1990 prijalo Federálne zhromaždenie na návrh Alexandra Dubčeka aj lex Štefánik s podobným obsahom. V Česku neskôr prijali zákon o zásluhách Edvarda Beneša. U nás dnes inflácia lexov pokračuje pokusom uzákoniť poctu Andrejovi Hlinkovi.

2. 10. 2007

Jihokorejský prezident Roh Moo hyun přijel do Pchjongjangu na historický summit s šéfem severokorejského státu. Oba muži budou v Pchjongjangu tři dny jednat. Je to první taková vrcholná schůzka mezi Severní a Jižní Koreou za posledních padesát let.

2. 10. 2007

Tisíce mnichů, zatčených v hlavním městě Barmy Rangúnu bude deportováno do vězic na severu země, zjistila společnost BBC. V posledních dnech bylo zatčeno až 4000 mnichů ve snaze barmské diktatury potlačit prodemokratické protesty. Jsou vězněni na nepoužívaném dostihovém závodišti a v technické vysoké škole.

Zdroje ve vládní policii konstatovaly, že mniši budou vbrzku deportováni mimo Rangún. Byli zbaveni svých hábitů a svázáni okovy. Přicházejí zprávy, že mniši odmítají potravu.

2. 10. 2007

V české armádě došlo v jedné z nejrespektovanějších jednotek -- Chemiků v Liberci k něčemu, co media označují jako šikanu.

2. 10. 2007
Karel Klimša

Polsko čekají nové volby. Sedmého září rozhodl Sejm o svém rozpuštění a vypsání předčasných voleb. Vyvrcholila tak dvouměsíční vládní krize, která vedla k odvolání místopředsedy vlády Adrzeje Leppera a k odchodu dvou menších partnerů -- Sebeobrany a Ligy polských rodin -- z koaliční vlády.

K ukončení funkčního období bylo zapotřebí dvou třetin většiny, tedy 307 hlasů ze 460 členné dolní komory polského parlamentu. Pro hlasovalo 377 poslanců a po ukončení hlasování se ozval potlesk. Předčasné volby se uskuteční v neděli 21. října a Polsko vstoupilo rovnýma nohama do šesti týdnů vzrušené volební kampaně.

2. 10. 2007

O SV. VÁCLAVOVI

V částečné reakci na článek "Svatý Václave, oroduj za někoho jiného" kolegy Zdeňka Bárty jsem se odhodlal k příspěvku souvisejícího se svatováclavským tématem, ale ne tak zcela.

Michael Marčák: A nechtěl byste na našem  ministerstvu pracovat na úseku evropských fondů?
2. 10. 2007

Nicolas Sarkozy
2. 10. 2007

Takto je to určite podľa predstáv francúzskeho prezidenta Sarkozyho -- predminulú sobotu si kritikou európskej monetárnej politiky znepriatelil dvoch najdôležitejších finančných politikov EÚ -- šéfa Európskej centrálnej banky Tricheta a predsedu Euroskupiny Junckera. Nasledujúcu nedeľu jeho minister zahraničných vecí Kouchner pripustí prvý raz možnosť vojny s Iránom. A v pondelok, keď sa do Paríža hrnú reakcie z Bruselu i Teheránu, otvorí Sarkozy vo francúzskej metropole najväčšie múzeum architektúry na svete.

Prezident, ktorý je v úrade zatiaľ iba štyri mesiace, sa činí hneď na troch úrovniach: stará sa o neistú národnú identitu, snaží sa vytvoriť v Európe konsenzus vo finančnej politike (samozrejme, podľa vlastných predstáv), a pre Francúzsko vybojovať vedúcu úlohu v globálnej politike. A to všetko naraz.

2. 10. 2007
Michaela Pešková

Daniil Charms, Čtyřnohá vrána a nové taškařice. Praha, Argo, 2007, 284 stran.

V překladu a výpravě Ondřeje Mrázka vyšel v češtině rozšířený výbor z díla ruského avantgardního spisovatele Daniila Charmse (1905--1942), a to opět s výbornými, trefnými ilustracemi, tentokrát Darji Čančíkové.

2. 10. 2007

Kirgizský Ústavný súd vyhlásil Ústavu Kirgizska schválenú parlamentom v novembri a decembri 2006 za neplatnú. Na základe tohto nálezu sa krajina riadi podľa Ústavy z roku 2003. To znamená podľa dokumentu "akajevovskej" doby. Stredná Ázia je plná paradoxov.

Ešte v marci 2005, teda keď v Kirgizsku vrcholila "tulipánová" revolúcia, sľuboval jej vtedajší líder a súčasný prezident Kurmanbek Bakijev ústavnú reformu. Rozbehnuté práce nad novým základným dokumentom štátu, hnané snahou učiniť zadosť revolučným náladám, sa pozastavili, takže opozícia, ale tentoraz už voči K. Bakijevovi, organizovala na jar a jeseň 2006 masové protesty s cieľom dokončenia politických zmien. Neúspešne.

Michael Marčák: Keltové, neodcházejte, budeme-li si vládnout sami, jsme zcela ztraceni !
2. 10. 2007

2. 10. 2007

Hudební vědec Ivan Poledňák se proslavil mj. "objevem" a prosazením terminologické dichotomie artificiální hudba vs. nonartificiální hudba místo tradičnějších či méně odborných označení vážná hudba vs. populární hudba, s čímž se ztotožnila část domácí hudební publicistiky. (Je to částečně přejato z němčiny, srov. též německé E-Musik (Ernste), U-Musik (Unterhaltungs), zatímco angličtina takovouto terminologii nepoužívá: artificial je v AJ "umělý", ne "umělecký", přičemž se ovšem ani artificiální nemá překládat jako "umělecký", nemá se prostě překládat vůbec.)

2. 10. 2007

...a tak jsme dorazili do Tuniska. Země barvité, obrazivé, ale ve své barvitosti chvílemi neuvěřitelně fádní. Místo pozdravu pořád slyšíme: "Dej dinár, kámo! Dej dinár!" Maghrebští trhovci, jakož i ostatní "přátelští" domorodci pomalu jinou větičku neznají. Ostřílená, "československy" hovořící delegátka nás důrazně varuje -- vypráví příhodu o tragikomickém kupu jisté nesmlouvavé dámy, jíž se podařilo pořídit tuctovou šíšu za 250

2. 10. 2007

Dobrý den, rád bych reagoval na článek pana Beera o "šikaně řidičů", píše čtenář Václav Venc. To, že se pan Beer ráno probudil s čistou hlavou, tak o tom si mohl nechat jen zdát. Pan Beer řídil auto ve stadiu podnapilosti či lehké opilosti (0,5-1 promile alkoholu v krvi) a diví, že za to dostal pokutu a trestné body. Tento stupeň opilosti se u řidiče projeví např. jako prodloužený reakční čas, jeho oči se špatně přizpůsobují přechodu ze světla do tmy a naopak, je horší vnímání barev a je zhoršená koncentrace. Takový člověk má 6x vyšší riziko smrtelné havárie (zdroj: ZDE).

2. 10. 2007

Dnešní dopoledne jsem se bavil neobvyklým textem v BL.Jakýsi Jan Beer, ghostwriter memoirů proslulé hambářky Buchníčkové z Karlína, si trpce stěžuje na, dle jeho názoru, nepatřičnou šikanu řidičů v ČR. Obětí šikany se měl stát Beer sám a všechni ti, co byli chyceni za volantem s alkoholem v krvi. Zaostalé ČR dává za příklad údajnou benevolenci ve "vyspělých zemích". Beerova argumentace v souvislosti s jeho osobní zkušeností s policejní kontrolou a následným průběhem je však tak neobvykle pitomá, že jsem se hned podíval, co lze o něm nalézt v odkazu "autor". To, co tam je napsáno mne povalilo ještě více. Ostatně, každý se může podívat sám...

1. 10. 2007

Spekulace architektů tohoto obchodu tak nejspíše vyjde dík hlouposti novinářů, neb vydělají všichni - ČSSD eliminuje možného pretendenta na Paroubkův trůn a zchladí tak naděje středočeské lobby; ti, kteří z Chreneka nemohli dostat dost velké peníze za svůj podíl; Gross, který dodal pouze své miliónové mediální know-how a vydělá pod mediálním drobnohledem legálně balík, i nakonec Chrenek, který se zbaví minoritních partnerů. Vydělají i novináři, neb jsou mezi ostatními za obávané křepelky, šéfredaktor si pomlaskává a náklad stoupá... Soukromník Gross se může stát cenným partnerem i do dalších obchodů tohoto stylu, neboť zdrama a bez námahy disponuje takovým nátlakovým prostorem v médiích, který by každá vlivová agentura platila zlatem... Stačí někomu z hloupějších novinářů nenápadně říci, které akcie zase Gross nakoupil a za jak bájnou sumu. A je jedno, že prodejní cena byla 17 miliónů, Gross za nákup ručil oněmi akciemi (stále mu tudíž neříkají pane) a cena měla velmi daleko k tržní hodnotě až 300 milionů korun, avizované týdeníkem Euro a MfD.

2. 10. 2007

Člověk vznikl proto, aby žil, případně se rozmnožil a zase zemřel. Člověk ale nevznikl proto, aby žil v určitém konkrétním typu sociální organizace (jako v kapitalismu či socialismu), ani jako konkrétní element této organizace (kapitalista či proletář). To není součást jeho přirozenosti. Také se ani nedá říci, že člověk vznikl proto, aby pracoval.

Z hlediska zachování jednotlivce je totiž jedno, jakým způsobem si zajistí potravu (zda lovem, prací, přisvojením si práce jiných či krádeží) -- viděno pragmaticky (pravdivé je to, co funguje). (Otázka je, co znamená slovo "funguje" -- pro koho a jak a zda ten či oneN hodnotí věc jen z hlediska svých úzkých zájmů a nepomíjí zatím třeba neviděné či neviditelné katastrofální důsledku, pozn. JČ)

2. 10. 2007

Uvádí se to tak správně? Nebo z protestu vůči stávajícímu režimu?

Psávalo se u nás to jméno jihoasijského státu již třeba před sto lety "Burma". Foneticky se z toho vykouzlí snadno česky psané -- "Barma". Také to byla od ledna roku 1974 na celých 14 let "Socialistická republika barmské unie". Když z názvu státu vypadl ten "socialistický" přívlastek, hned za necelý rok (v červnu 1989) se vývěsním názvem státu stalo sousloví "Myanmarská unie". Pod tímto názvem je tento stát členem OSN, a to až dosud.

1. 10. 2007

Symbolické! Presne v deň začatia ramadánu (13. septembra) prišiel na oficiálnu návštevu Tadžikistanu prezident Kazachstanu Nursultan Nazarbajev. K Tadžikistanu sa stredoázijskí lídri stavajú zväčša profesorsky. Nateraz však Nazarbajev priviezol do najchudobnejšej krajiny regiónu ponuku ekonomickej spolupráce.

Kazachstan by sa v podstate mal stať rozhodujúcim investorom v krajine. Aspoň takto je formulovaná nová investičná dohoda, ktorú v Dušanbe podpísali obaja prezidenti. Prvým krokom by malo byť vytvorenie spoločného investičného fondu so základným kapitálom 100 miliónov $. Či je to zodpovedajúca suma, ukáže čas. Účastníci ekonomického fóra "Tadžikistan-Kazachstan: nové možnosti podnikania", ktorý bol súčasťou programu návštevy však už tento projekt aj výšku financií ocenili. Faktom však je, že len v roku 2007 bol evidovaný obchodný obrat medzi oboma krajinami na úrovni 200,4 miliónov $. Z toho Tadžikistan exportoval do Kazachstanu produkciu za 17,1 mil. dolárov (bavlna, zelenina) a spätne za 183,3 mil. $. Okrem ropy, ktorú Tadžikistan nemá, to bola predovšetkým múka.

1. 10. 2007

Na poslední projekci královéhradeckého kina Cinestar jsem zapomněl ledvinku s peněženkou, mobilem a všemi doklady. Musel jsem počkat do poledne druhého dne, než kino zase otevřeli (bezpečnostní pracovníci, zajišťující chod střediska Futurum, v němž se biograf nachází, neměli možnost přístupu do areálu kina, i když se nachází v objektu, který střeží). Po otevření kina na mě už čekali. S téměř neporušenou ledvinkou. "Poctivý nálezce" ji odevzdal se vším, co z ní nepotřeboval. Nechal si jen všechny peníze, které našel v peněžence. (Když jsem to pak vyprávěl kolegovi z práce, zareagoval na to slovy: "A ty bys to udělal jinak?"

Štěstí v neštěstí.

1. 10. 2007

Portrét/výročí

V předchozí, I. části příběhu o životě a smrti herečky Anny Sedláčkové (1887-1967), se čtenář dozvěděl, že k jejímu životu patřily skandály i společenské aféry. Herečka, známá publiku prostě jako Andula, ale byla především velkou umělkyní. Krátce před smrtí získala titul zasloužilé umělkyně. Počet jejích rolí, jejichž stručný výčet a charakteristiku jsme minule přinesli, by vydal na dlouhý seznam.

1. 10. 2007

MONITOR JANA PAULA

"Jděte k psychiatrovi, možná bude mít lepší prášek..."

Nikdo se nemůže vyhnout životu, pokud jím chce projít, a život sebou přináší i bolest, stejně jako štěstí. Je trestuhodné tvářit se před dětmi, že existuje pouze jenom to druhé, když ony sami už často na vlastní kůži vědí, že to není pravda. Trestuhodné o to víc, když se to děje pomocí veřejné služby, jakou rozhlas je.

1. 10. 2007

Policie odložila případ, v němž prověřovala nevyúčtování bezúročné půjčky, následně transformované do státní dotace, kterou v roce 2001 dostala česká pobočka protikorupční organizace Transparency International na pořádání mezinárodní konference. Organizace prý ale vrátila státu jen polovinu. Dotaci poskytlo ministerstvo financí tehdejšímu občanskému sdružení Transparency International. Toto občanské sdružení zaniklo v roce 2005 - údajně bez právní kontinuity a následně vznikla nynější "obecně prospěšná" společnost TIC. Premiér Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer spustili protikorupční linku 199 a ministerstvo vnitra tak dalo Transparency International ČR prostředky na její provozování. A hned poté vydala "transparentní" nevládní protikorupční organizace optimistickou tiskovou zprávu o tom, že Česko je na tom s korupcí nejlépe od roku 1997, ačkoliv americký velvyslanec Graber konstatoval, že Problémy s korupcí v ČR přetrvávají TI ČR rázem přestala tvrdit, že státní rozpočet je nesrozumitelný a netransparentní. A nikdo se neptá, jak je možné, že samotná organizace Transparency International ČR uvádí o sobě neúplné či zkreslené údaje, případně trvale jiné údaje zatajuje. Stále ještě neexistuje veřejně přístupný Etický kodex tohoto "transparentního" spolku. Za čtvrt roku poté, co se začaly Britské listy zabývat vnitřnostmi TIČR, se nezměnilo nic. Velkohubá prohlášení Adriany Krnáčové pokračují a média poslušně papouškují, co jim TI ČR předloží. Nikdo se neptá. A nikdo z novinářů neprověřuje nic. Tím méně samotnou Transparency International ČR.

Právo, 25.9.2007: Policie: TI dotaci nezneužila ZDE

16. 7. 2007 Transparency International: Obelhala obecně prospěšná společnost finanční ředitelství? ZDE

9. 7. 2007 Transparency International: problém zůstává - kde zůstala transparence? ZDE
9. 7. 2007 Transparency International: korupce přes státní rozpočet? ZDE
4. 7. 2007 Transparency International: přiznání ztěžuje zapírání ZDE
3. 7. 2007 Transparency International: tajný etický kodex ZDE
2. 7. 2007 Kolem Transparency International netransparentno ZDE
6. 4. 2007 Na netransparentní Transparency International podáno trestní oznámení ZDE

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

1. 10. 2007

Jak napsala Simona Schlindweinová ve Spieglu, "historici hovoří o "Velkém teroru". V ruské lidové mluvě se hrůzná doba stalinismu nazývá jednoduše "37". V roce 1937 před sedmdesáti lety byly zahájeny hromadné masové popravy zastřelením na základě rozkazu číslo 00447. Proslulý rozkaz předložil šéf lidového komisariátu vnitra NKVD Nikolaj Ježov politbyru bolševické VKS(b), čímž zahájil oficiálně období Velkého teroru, který trval až do roku 1938. Historici hovoří o období "ježovštiny", protože Ježov se stal Stalinovým katem a organizátorem masových poprav zastřelením.

1. 10. 2007

Když se v západní Evropě sedmdesátých let začaly hlásit o slovo strany zelených, reakce na tento nový odstín politického spektra se různily. Určitý dogmatismus, roztříštěnost a ideová protichůdnost, radikální praxe a vizionářský slovník zelených vedly mnoho pozorovatelů k závěru, že ekologicko-alternativní strany představují pouze krátkodobý jev.

Po čtvrtstoletí jejich politického vyzrávání objevíme zelené ve všech evropských zemích (někde je zastupuje i vícero subjektů) a svou politickou vahou se v evropské politice přibližují liberálům a postkomunistům. Evropská strana zelených (EGP) a poslanecká frakce Evropského parlamentu nazvaná Zelení - Evropská svobodná aliance (G-EFA), především v zápase o hlas mladého nespokojeného intelektuála z velkoměsta částečně konkuruje té části Evropské liberální, demokratické a reformní strany (ELDR), která nesází na ekonomický neoliberalismus, ale na liberalismus politický/sociální (Kmec, 2000).

1. 10. 2007

Před prázdninami jsem napsal pod dojmem přednášky "nezávislého" ruského politologa Andronika Migranjana článek "Jak jsem potkal Rusko" a posléze na něj navázal krátkým textem "Jak potkáte Rusko i vy" s odkazy na jiná vystoupení Andronika Migranjana tak, aby si mohli čtenáři BL udělat obrázek sami. Nyní bych se s nimi rád podělil o své dojmy ze své zatím poslední cesty do Ruska, která byla v posledních 30 letech také asi tak třicátá. Nicméně byla svým způsobem jedinečná. Šlo o to, že to rozhodně nebyla cesta s nabitým pracovním nebo studijním programem. Nazval bych ji společensky poznávací.

1. 10. 2007
Milan Kubr

Pan Hošek se ve své stati "O pejorativnosti slova podnikání" (BL 27. 9. 2007) trefil do černého. Kdo sleduje pravidelně tisk a televizi, ten ví až příliš dobře, že pro česká média je podnikatel vždy "vzatý do vazby", "zastřelený" (Mrázek), "uprchlý" (Krejčíř a četní další), "podezíraný z daňových podvodů" nebo jinak namočený v konfliktu se zákonem a obecnou morálkou. O tisíce jiných podnikatelů se média nezajímají, vždyť o slušných podnikatelích není vlastně co psát a když to někdo zkusí, je z toho nuda. Tito podnikatelé se tak ztrácejí ve statistikách hospodářského růstu, které nikdo nespojuje s jejich jmény. Neinformovaný čtenář či posluchač nevyhnutelně propadá dojmu, že v Česku platí: Co podnikatel, to podvodník.

1. 10. 2007

26. 9. 2007 prošel v 1. čtení poslanecký návrh Michala Haška, Jiřího Paroubka, Zdeňka Škromacha, Lubomíra Zaorálka, Anny Čurdové a dalších na změnu § 38a zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví ve znění 264/2006 Sb., který už po několikáté a stále pouze po přechodnou dobu řeší Damoklův meč nad mnoha občanskými sdruženími a neziskovými organizacemi. Chce se říci zaplať Pánbůh, kdyby to nebylo řešení neustále jen přechodné... A kdyby vláda Mirka Topolánka tento, byť provizorní návrh rovnou neodmítla.

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
12. 9. 2007 Svět se změnil - 11.9.2001 Antonín  Hubený
7. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Nešíření jaderných zbraní aneb odpočívej v pokoji Immanuel  Wallerstein
6. 9. 2007 V předvečer útoku na Írán? Daniel  Veselý

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2007 Rada Českého rozhlasu odflákla svou práci Štěpán  Kotrba
22. 9. 2007 Najde se v ČRo 6 ještě více mluvčích? Určitě ano... Štěpán  Kotrba
12. 9. 2007 Spolkový ústavní soud podpořil platby veřejnoprávním sdělovacím prostředkům Richard  Seemann
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahajuje novou sezónu internetovým videopřenosem   
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2007 Stokrát opakovaná lež se stává pravdou Tomáš  Gawron
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
17. 9. 2007 Kurt Beck v Praze, Gerhard Schröder v Moskvě Richard  Seemann
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2007 Jak jsem nyní potkal Rusko znovu Ladislav  Žák
10. 9. 2007 Schröder se s Putinem shodl na odporu k americkému radaru v Česku   
6. 9. 2007 MAKS 2007 - Symbol ruských ambicí Jiří  Csermelyi
4. 9. 2007 Rusko si klade podmínky pro jednání s USA   
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
23. 8. 2007 Co znamenají "Medvědi" na obloze? Jaroslav  Kuba
8. 8. 2007 Rusko na pranýři Oskar  Krejčí
8. 8. 2007 Rusko začíná sériovou výrobu nejmodernějších střel pro jaderné ponorky Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Rusko instalovalo protiraketový a protiletadlový systém S-400 Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2007 Senzitivní téma, anebo jen (navíc?) prestiž v sázce?! Miloš  Dokulil
19. 9. 2007 Záporné následky globálního oteplování pocítí už naše generace   
10. 8. 2007 Britský meteorologický úřad předpovídá nejprve klid, pak rekordní teploty   
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2007 Módní přehlídka Emil  Bok
25. 9. 2007 Zarůstáš Kateřina  Komorádová
24. 9. 2007 Jan  Skácel
21. 9. 2007 V hodině studeného slunce se mi zdá Inka  Machulková
12. 9. 2007 O posledních věcech Miroslav  Florian
11. 9. 2007 Přítomnost Milena  Fucimanová
10. 9. 2007 44 Ivan  Diviš
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
30. 8. 2007 Tak trochu pro pamětníky Petr  Štengl

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000   
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek
21. 12. 2006 Čtyři občané "neurazili tureckou národní totožnost" překladem Chomského knihy   
21. 12. 2006 David Irving bude před Vánocemi propuštěn z vězení   
4. 12. 2006 Írán zablokoval přístup k Wikipedii, k Amazonu a YouTube   
24. 10. 2006 I slova jsou nebezpečná Petr  Hušek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2007 Stokrát opakovaná lež se stává pravdou Tomáš  Gawron
27. 9. 2007 Nezajímá mě, zda je radar zdraví škodlivý, nechci ho   
27. 9. 2007 Propagandistický průzkum STEM pro Tomáše Klvaňu: Míchat jabka s hruškami Jakub  Rolčík
26. 9. 2007 Jak se v Česku dělá "vládní" beseda o Radaru Vladislav  Černík
25. 9. 2007 Amerických základen bude v ČR víc? Jan  Neoral
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
19. 9. 2007 Demokracie? To je vtip? Jaromír  Habr
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer

Český film RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 9. 2007 Také učitelé potřebují dobré vzdělání! Michal  Giboda
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková