5. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Marie Benešová
5. 11. 2007
Marie Benešová

Současnou neudržitelnou situaci ve státním zastupitelství, která v pátek 2. 11. 2007 vyvrcholila odvoláním vrchního státního zástupce JUDr. Ivo Ištvána a rezignací na funkci náměstka VSZ JUDr. Igora Stříže, považuji za personální čistku ve stylu 50. let. Kdo se nepodvolí pseudoprávním názorům současného vedení NSZ v Brně, bude odvolán a nahrazen poddajným a poslušným náhradníkem. Přitom jediným kriteriem pro nominaci do čerstvě uprázdněných funkcí je pouhá psí poslušnost k vedení NSZ a ochota udělat cokoliv pro udržení své nově získané funkce, nikoliv odbornost a úspěšnost dosavadní praxe. Slova nejvyšší státní zástupkyně JUDr. Vesecké v Otázkách Václava Moravce dne 4. 11. 2007 bohužel dokládají, že na boj s právním názorem opačným, než sama zastává, hodlá na místo síly argumentů, použít prostředky, které byly v minulosti silně kritizovány ODS, přičemž nyní ODS legitimitu tohoto záměru odsouhlasila.

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

Sloupek
Michal Šanda

zatímco se mazlím s její patou
ona už zná pozpátku můj chorobopis
včetně jmen nočních démonů
ví jaká je značka mojí oblíbený tequily
a že jsem se v rohu u barpultu
pustil do křížku s jednorukým banditou
a že musel klopit
a dokonce ví i že to bylo na jokera
a tři zlatý zvonečky
a já vím jen že má úžasně malý chodidlo
a když propne nohu v kotníku
utvoří se na něm roleta vrásek
a že má ještě nádhernější figuru
a že mi prošacuje kapsy
a že ji nechám to udělat.

Z připravované sbírky Remington pod kredencí. Mezi svých Deset básní vybral autor.

Pochodňový průvod  Starým městem v roce 2003
5. 11. 2007

ČTK, KOŠ│ Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost pražského magistrátu proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zrušil úřední zákaz pochodu pravicových radikálů někdejší židovskou čtvrtí 10. listopadu, v den výročí Křišťálové noci. ČTK to zjistila z úřední desky... (sic!) V rozsudku NSS uvedl, že úřad může posuzovat pouze nahlášený účel shromáždění, nikoliv domnělý. (sic!) Do ulic někdejší židovské čtvrti a jejího okolí je už oznámeno několik shromáždění proti neonacismu.

ČTK: NSS zamítl stížnost magistrátu ve sporu o pochod židovskou čtvrtí ZDE

Zbývá se otázat policie: čí práva bude hájit v tomto zpackaném úřednickém sporu - neonacistů jako obvykle, nebo demokratů různého politického i náboženského vyznání, antifašistů a židů, i když mezi nimi budou anarchisté? Odpověď nechť si každý čtenář učiní dle své životní zkušenosti a zváží poté, zda se případně svou osobní účastí v Maiselově ulici 10. 11. odpoledne a večer postaví na odpor státní moci. Na jedné či druhé straně... Protože státní moc neví, čí je a na Starém městě půjde tudíž o hubu a možná i o život.

Přímá akce proti "Pochodňovému" pochodu "hnědé špíny" Prahou v roce 2003 FOTOGALERIE BL

BL, 12. 1. 2003: Pochodňový pochod neonacistů a paradigma doby ZDE
BL, 12. 1. 2003: Židovské město: fašisté neprošli ZDE

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě TÉMA BL

5. 11. 2007

OTÁZKY NAMÍSTO ANALÝZY

Jak vybruslit ze zapeklité zápletky českoamerické politiky a odporu Evropy vůči americkému unilateralismu po očekávaném pádu George Bushe a jeho neocons? Radar v Brdech ano nebo ne? Jací budou Demokraté v Bílém domě? Jaká bude "kolébka demokracie" za rok?

Měl jet na výlet pouze s Petrou Kováčovou, musel ale s sebou vzít třetího, konstatují škodolibě sociální demokraté. Předseda ČSSD Jiří Paroubek spolu s předsedou poslaneckého klubu strany Michalem Haškem přilétá dnes pracovně do Spojených států amerických.

5. 11. 2007

Ministr financí Kalousek označuje reportáž v dnešním ranním vysílání ČT o Čunkově kauze za manipulaci, požaduje po televizi omluvu a "nápravu podle tiskového zákona". Zároveň Kalousek obecně tvrdí, že televize veřejné služby neinformuje o kauze Čunek objektivně. "Česká televize v případu Čunek neinformuje objektivně. Je zřejmé, že v rozporu se svým veřejnoprávním posláním píše vlastní akční příběh podle svého scénáře. Odmítám v tomto scénáři hrát předurčenou úlohu," zlobí se Kalousek.

iHNed: Kalousek: ČT manipuluje zpravodajství o kauze Čunek ZDE

5. 11. 2007

Novinky, KOŠ│ Podle vyjádření "televizního odboráře" Dekoje pro server Novinky Bártkovu reportáž o místopředsedovi vlády Čunkovi "kladně hodnotí jak renomovaná agentura Media Tenor, tak etický panel České televize, složený převážně ze všeobecně uznávaných osobností", píše se v článku "Redaktoři ČT se bouří, chtějí od Topolánka omluvu"

Odboráři vyzvali ředitele České televize Jiřího Janečka, aby Čunka a Topolánka za výroky o zaplacených a zmanipulovaných reportážích buď přiměl k omluvě, nebo podal sám trestní oznámení. Janeček se na dopis Nezávislé odborové organizace České televize nevyjádřil. Činnost redakce zpravodajství a publicistiky bude prověřovat Rada České televize, pod vedením Jiřího Baumruka, kterého reportér Marek Wollner také obvinil z ovlivňování redakce. Informace o vyjádření etického panelu či Media Tenoru se ale neobjevily ani ve zprávách ČT pro tisk, ani mezi "opravníkem novinářských omylů" v sekci "UVÁDÍME NA PRAVOU MÍRU" či "NAPSALI O NÁS BEZ NÁS". Nejsou ani mezi dokumenty stránkách Rady ČT či Etického panelu ČT . Stížností k práci Reportérů ČT zde ale je dost. Kladné vyjádření k jejich práci ale nenajdete ani na stránkách analytické agentury Innovatio - Media Tenor, které Česká televize platí za pravidelné průzkumy, které jindy používá generální ředitel při argumentaci o "vyváženosti, nestrannosti a objektivitě".

5. 11. 2007

Celkem 46 zemí světa a 2,7 miliard lidí čelí nyní vysokému riziku válečných konfliktů v důsledku globálního oteplování. Dalších 56 zemí světa čelí destabilizaci, která údajně ovlivní životy další 1,2 miliardy lidí.

Toto varování přináší studie organizace International Alert. Její analýza pod názvem "Podnebí konflitů (A Climate of Conflict)" bude zveřejněna tenty týden. Velká část Afriky, Asie a Jižní Ameriky se stane terčem válečných konfliktů a sociálního chaosu vzhledem k tomu, že v důsledku globálního oteplování bude zaplaveno území, stoupnou hladiny moří, roztají ledovce a častěji se budou vyskytovat silné bouře. Ohrožena je i Evropa.

5. 11. 2007

Štěpáne Kotrbo, přece jen mám ještě jedno řešení, o kterém se ve Vašem "Poučení..." nezmiňujete. Nevymyslel jsem ho sám, udělali to už dávno přede mnou staří Athéňané. Jmenuje se přímá demokracie.

Přirozeně si uvědomuji nepřenosnost některých historických zkušeností do dnešní doby. Antické městské státy vymyslely přímou demokracii víceméně náhodou, k jejímu vzniku přispěla nejen otrokářská ekonomika, ale především přírodní podmínky. V určité chvíli si jejich občané uvědomili, že raději než okopávat v potu tváře suchá políčka na kamenitých terasách mohou sklízet olivy (ty rostou víceméně samy), shrábnout prachy za prodej oleje do celého Středomoří a ušetřený čas věnovat filosofii, sportu, umění - a politice.

5. 11. 2007

DOPIS

Tereza Brdečková

Milá AČFK, Způsob, kterým jste se zbavili Jiřího Králíka je vzor podlosti a říká se mu kudla do zad. Stává se to často: Nadaný člověk s vizí vymyslí akci, postaví ji na nohy a dá jí světové jméno. Když se z ní pak stane finančně přitažlivý podnik, najde se vždycky někdo, kdo na něj ukáže prstem a praví: On krade, on je lajdák, on nám to kazí a musí odejít. Bude jen na Jiřím Králíkovi, jestli se z vašeho zbytečného ponížení dokáže zvednout a pokračovat. Věřím, že to dokáže a že najde oporu v mnoha kolezích. Zatímco za vámi nestojí vůbec nic a vaše jména jsem nikdy neslyšela, on dokázal už mnoho a to se počítá.

My Češi si neumíme pěstovat silné a výrazné osobnosti.

4. 11. 2007

Co ale máme dělat?

"Češi jsou rádi, když za ně tahá kaštany z ohně někdo jiný," píše Vladimír Matějka a dodává - lidé si nechávají na sobě dříví štípat a proč nestojí cca 2 miliony našich důchodců před ministerstvem Julínka, Nečase nebo palácem premiéra.

Jsem také jeden z těch důchodců, který si nechá na sobě dříví štípat. Věřím panu Matějkovi, že svou připomínku myslel upřímně a dokonce mu částečně dávám i za pravdu. Jenomže je zde jedno "ale". Velmi bych přivítal nějakou konkrétní radu, co jiného můžeme v současné době asi tak dělat?

3. 11. 2007

Nejprve se podílel na propagaci komunistického útlaku, dnes hájí americkou základnu

Proč mají potřebu americký radar podporovat kolaboranti s komunismem?

Server iHNed.cz píše:

Vládní koordinátor pro komunikaci programu protiraketové obrany Tomáš Klvaňa a herec Jiří Lábus ve Vítězné ulici v Praze symbolicky vylepením plakátu na lavičku zahájili takzvanou venkovní část informační kampaně k radaru, který chtějí USA postavit v ČR. Celkem by po celém Česku podle Klvani mělo být plakáty v listopadu pokryto 500 laviček a 500 telefonních budek. (...) Doplnil, že lavička byla zvolená jako symbol, který umožní se v klidu podívat na více informačních zdrojů. Také podle Lábuse, který s výstavbou radaru souhlasí, jsou lidé málo o stanici informováni. "Je to taková podivná česká 'zabejčenost'," řekl herec.

Jiří Lábus není ve vládní propagandě nováčkem. V roce 1978 účinkoval v epizodě Mimikry seriálu Třicet případů majora Zemana, zasazené do roku 1972. Jiří Lábus tehdy vystupoval v roli rockového hudebníka Josefa "Chozého" Borůvky, epizoda se snažila očerňovat český hudební underground v čele se skupinou Plastic People of the Universe, postavy členů undergroundu byly vykresleni jako sociopati, narkomani, únosci letadla a vrazi.

5. 11. 2007

Reuters-AP-TASR-SITA koš│ Spojené státy i Velká Británie chtějí přerušit finanční pomoc Pákistánu poté, co generál Parvíz Mušarraf v zemi vyhlásil výjimečný stav, aby si pojistil své jmenování prezidentem za situace, kdy jeho legitimitu napadl Ústavní soud. Britský krok uvedly zdroje z britského ministerstva zahraničních věcí. Pákistán, který je druhým největším příjemcem britské rozvojové pomoci, má podle britského Úřadu pro mezinárodní rozvoj získat v letech 2008 až 2011 prostředky v celkové výšce 480 milionů liber . Britská vláda vyjádřila hluboké znepokojení nad situací v Pákistánu. Po Mušarafově převratu v roce 1999 už jednou zmrazila finanční pomoc Pákistánu, posléze ji však obnovila. Ministryně zahraničních věcí USA Condoleezza Riceová informovala, že USA také posoudí poskytování pomoci Pákistánu. Mluvčí Pentagonu Geoff Morrell uvedl, že neexistují plány na zastavení vojenské pomoci Pákistánu. Režim Parvíze Mušarrafa je přitom jedinou zemí, ochotnou vést spolu s USA v regionu "válku proti terorismu". Za spojenectví s USA je Mušaraf v zemi tvrdě kritizován muslimy. V případě přerušení finančních toků se dá očekávat zhoršení pozice stávající vlády a zhoršení bezpečnostní situace v celé oblasti, včettně Afghánistánu, dokonce i Mušarrafův pád. Za Brusel kritizoval Mušarrafaův krok Javier Solana.

Poté, co Prezident Parvíz Mušarraf v zemi vyhlásil výjimečný stav, pozastavil platnost ústavy, s okamžitou platností přerušil vysílání na třicet soukromých televizí i rádií včetně BBC World, odvolal předsedu nejvyššího soudu Iftikhara Čaudhryho a vyměnil ho za Hamída Dogara, policie zatkla na 500 opozičních politiků , včetně lídra Pákistánské muslimské ligy Machdúma Džávida Hašmího, Asmy Džahangirové z pákistánské komise pro lidské práva a opozičního politika a hráč britské kriketové ligy , Imrana Chána. Okolo budov parlamentu, prezidentského sídla a Nejvyššího soudu policie postavila zátarasy. Premiér Šaukat Azíz v neděli řekl, že parlament je na základě výjimečného stavu oprávněn odložit konání voleb o jeden rok. Bývalá premiérka Bénazír Bhuttová prohlásila, že vyhlášení výjimečného stavu v zemi povzbudí extremisty.

Michael Marčák: Já nevím, proč si ta Vesecká furt stěžuje, taky by jí tam mohli kreslit něco jinýho...
5. 11. 2007

3. 11. 2007

ANALÝZA

Způsob, jakým byl zlikvidován 1. místopředseda vlády Jiří Čunek, nastoluje mnoho státobezpečnostních a souvisejících právních i etických otázek. První, která se naskýtá, je otázka mezí práv novinářů na ochranu zdrojů. Druhá je otázka limitů svobody slova a uplatňování práv na odpověď či opravné sdělení ve stejném čase i rozsahu ve stejném médiu - okamžitě, bez nutnosti se obracet na soudy a po několika letech se dočkat dvou vět. Třetí, neméně nebezpečnou otázkou, je absence kádrové práce, ale i ekonomického zabezpečení vrcholných pracovníků (v tom tradičním slova smyslu) v politických stranách i státních orgánech. O politiky se stát nechce a neumí postarat a přenechává jejich život po vypršení mandátu náhodě a privátnímu sektoru. Vražedné je to zvláště u šéfů rozvědek, kryptologů, vědců vyvíjejících komponenty zbraní hromadného ničení, diplomatů. Čtvrtou otázkou, jež je nyní nejspíše směřována vůči člověku poctivému až naivnímu, řediteli vnitřní bezpečnosti ministerstva vnitra, bývalému poslanci Bílému, jsem mu položil před časem před veřejnou besedou o odposleších: kde a kdy se zastaví denunciační vlna spikleneckých center v orgánech státní bezpečnosti a spravedlnosti , kdo ji zastaví a jak - na základě čí dohody s kým. Odpovědnost šéfů největších politických stran ze zneužití tajných služeb a policie je nabíledni, ať třeba politici tvrdí pravý opak.

Liberalismus některých policistů k přestupkům na silnici, nečinnost při sílícím neonacismu v ozbrojených složkách, neschopnost přimět státní úředníky k práci - to vše nahrává radikálům, a "jednoduchým řešením". Začíná to neprávem perlustrovanými demonstranty, zmlácenými anarchisty či vyraženými zuby na služebně, pokračuje to sadistcským zákrokem psychicky vyšinutého policisty vůči státní úřednici, pokračuje to lhostejností úředníků města vůči pochodu neonacistů. Kde to skončí? Vypálením úřadu vlády nebo vraždou premiéra? Prozatím se za nečinnosti předsedy vlády, ministrů vnitra a spravedlnosti vraždí mediálně.

4. 11. 2007

POLEMIKA SE ŠTĚPÁNEM KOTRBOU

Štěpán Kotrba se ve svém článku dopouští časté chyby analytiků: ze správně zjištěných (v tomto případě ovšem spíše tušených) faktů, osobně nejsem velký přívrženec konspiračních teorií/ vyvozuje nesprávné závěry.

Hezký bonmot o ženách, ale podobně analogický o sportovcích (rozdíl je mezi těmi co se jim na to přišlo a těmi kterým ne nikoliv mezi dopujícími a těmi čistými) v politice poněkud nesedí.

5. 11. 2007

O Jiřím Čunkovi už bylo napsáno mnohé. Snad až příliš. Čunek je již několikátý předseda politické strany, který se po své volbě ocitl v palbě svých politických protivníků i partnerů. To by nebylo nic divného. Divné na tom je to, jak se k tomu pravidelně staví ti, kteří toho dotyčného zvolili. Nebudu jmenovat jen lidovce, protože bych mohl jmenovat i sociální demokraty a pak pokračovat napříč politickým spektrem. Jako kdyby se u nás stalo pravidlem, že za svou volbu neneseme žádnou zodpovědnost a že vlastně předseda si může za svou volbu sám, tak ať se stará a ukáže a my si potom zase zvolíme jiného. Přece se ho nebudeme zastávat, když už jsme si ho jednou zvolili, tak mu to musí stačit. A to že prý "nejsme jako Oni"...

5. 11. 2007

aneb vysocí úředníci nehájí v prvé řadě občany a spravedlnost

"...jsem hrdý na své kolegy v úřadu, kteří se mnou na té kauze spolupracovali... " řekl odvolaný vrchní olomoucký státní zástupce Ivo Ištván. Je to již druhý výjimečně aktivní zásah "shora", při kterém vládní úředníci zasahují do živého soudního procesu, ve kterém je přitěžováno dnes již bývalému místopředsedovi vlády. V obou případech je mimořádně aktivní státní zástupkyně Renáta Vesecká. Pokud tedy v dnešní právně zdevastované České republice přece jen existují schopní kriminalisté či soudci, kteří ještě jsou schopni dohledat a shromáždit buď přímé důkazy (což bohužel nevíme!) či minimálně krajně podivné skutečnosti o finančních poměrech vysoce postavených osob veřejného života, tak místo povýšení a odměn se dočkají odvolání. Nevzniká právě takto?

Michael Marčák: Pojď pryč, vole, víš hovno, kdo ho zabil !!!
5. 11. 2007

5. 11. 2007

Diskuse o Čunkově kauze a o legitimnosti či etické oprávněnosti mediálního zveřejnění vyšetřovacích materiálů je inspirativní a potřebná, nicméně mnohé příspěvky vychází z  neoprávněného předpokladu ČR jako právního státu. Aniž by bylo třeba zabíhat do jiných či historicky vzdálenějších aspektů, kauza sama tento předpoklad dostatečně přesvědčivě vyvrací.

Marcela Urbanová podala na Jiřího Čunka trestní oznámení pro korupci, ve kterém uvedla konkrétní okolnosti, datum, důvod, částku, plátce a příjemce.

Čunkova demise na pokračování TÉMA BL

5. 11. 2007

Jsem právník, ale není mi jasné, odkud se vzal názor, že zveřejnění materiálů ze spisu znemožní spravedlivý soud? Možná jde o zkratovitý a tedy nesprávný výklad § 30 odst. 1 tr. ř. anebo § 89 odst. 3 tr. ř. Dále pokud jde o frázi, že účel nesmí světit prostředky, řekl bych, že v případě sebeobrany to neplatí. Je-li účelem zachování demokracie v ČR, potom jsem přímo povinen použít cokoli, byť by to bylo proti pozitivnímu právu, či lépe řečeno proti pozitivistickému výkladu práva.

5. 11. 2007
Petr Sak, Jiří Mareš , Hana Nová, Vít Richter , Jarmila Skalková, Karolína Saková: Člověk a vzdělání v informační společnosti, Portál 2007, ISBN 9788073672300, EAN 9788073672300, 280 stran

Z knihy Člověk a vzdělání v informační společnosti přinášíme ukázkovou kapitolu na aktuální téma. Jak se žije jedinci v komputerizovaném a algoritmizovaném světě prefabrikovaného světa korporací a médií? Jak islamističtí teroristé a křesťanští neokonzervativci ovládli liberální svobodu? Žijeme v mediokracii s transplantovanými prvky virtuální demokracie či postdemokratickém totalitarismu? Je film Vrtěti psem satirou nebo děsivou vizí? Na tyto otázky s překvapující pečlivostí odpovídá kniha, kterou jsme nedávno recenzovali.

Petr Sak & kol. Eroze demokracie a současné projevy totalitarismu. in: Člověk a vzdělání v informační společnosti PDF

RECENZE: Všem otrokům, kteří se cítí svobodní ZDE
5. 11. 2007

Většina pravděpodobných voličů - 52 procent - by podpořila americký vojenský útok proti Íránu, jehož cílem by bylo zabránit této zemi vybudovat si jaderné zbraně. 53 procent dotazovaných si myslí, že Spojené státy zasáhnou vojensky proti Íránu před příštími prezidentskými volbami.Útok proti Íránu podporuje 71 procent Republikánů, 41 procent Demokratů a 44 procent nezávislých. Američané považují Hilary Clintonovou za nejvhodnějšího příštího amerického prezidenta, který by řešil nejefektivněji íránskou krizi, konstatují stránky organizace pro průzkum veřejného mínění Zogby Poll.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 11. 2007

To je podle The Washington Post nejpesimističtější výsledek v této anketě za víc než deset let. Bushova popularita zůstává na rekordně nízké úrovni 33 procent. Změnu si přejí prakticky všichni demokraté (93 procent) a velká většina nezávislých (77 procent). Nicméně i 51 procent Bushových republikánů chce odklon od jeho politiky, zatímco 46 procent chce pokračovat v nastoupené cestě. Voliče všech politických táborů nejvíce znepokojuje válka v Iráku. Pro 45 procent z nich bude irácký konflikt určující při výběru kandidáta. Ekonomika bude klíčová pro 29 procent Američanů a pro 27 procent reforma zdravotnického systému. Jen devět procent se bude rozhodovat podle přístupu k boji s terorismem. Kdyby se volby konaly nyní, vyhrála by Clintonová. Bývalého newyorského starostu Rudyho Giulianiho by - v zatím hypotetickém souboji - porazila poměrně malým rozdílem 50 ku 46 procentům. Další republikánské kandidáty Johna McCaina, Freda Thompsona nebo Mitta Romneyho by překonala výraznějším, přinejmenším devítiprocentním rozdílem.

ČTK: Tři čtvrtiny Američanů chtějí změnu, dnes by vyhrála Clintonová ZDE

5. 11. 2007

„ČSSD chce dostat na Hrad Jana Švejnara“, tvrdí titulky médií. Vzhledem k tomu, že jej navrhovali Zelení (pokud ještě na tom trvají) a že i pro leckteré poslance KSČM (např. Zuzku Nebarovou-Rujbrovou) je „přijatelný“, není profesor Švejnar zcela bez vyhlídek. Je přirozeně „otázne“ jak říkají Slováci , koho že bychom v případě, že by se stal hlavou státu, na Hradě měli. Nechci se ohánět důvodem „patriotickým“, že Švejnar tráví polovinu (více nebo méně, snad na tom nesejde) svého času v USA – třebaže to znamená, že o jeho vazbách na tamější poměry (struktury, politické známosti nebo sympatie) nic nevíme. Jako český prezident by přece – věřme – trávil většinu času zde. Zarazila mne jiná věc.

5. 11. 2007

Británie 5. listopadu: Gunpowder Plot

Nastává jeden z posledních říjnových večerů v Londýně. Kdyby se člověk neujistil na internetu, že je skutečně teprve desátý měsíc roku, myslel by si, že na dveře tluče pan Silvestr. Tak ohlušivý je zvuk petard a rachejtlí, ozývající se zvenku. A ten největší rachot nás teprve čeká! Blíží se totiž pátý listopad a s ním velké ohňostroje, slavná to “bonfire night”.

5. 11. 2007

O pokrytecké a agresivní politice při budování tzv. čtvrté polské republiky bratří Kaczynských již bylo mnoho napsáno. Nyní se karta obrátila, a tak další (tentokrát předčasné) volby v porevolučním Polsku tradičně přinášejí nového vítěze, přičemž ten odcházející nemusí vydržet ani do příštího klání.

Porážka jednovaječných "kačerů" -- jak jsou vlastním národem ironicky nazýváni -- přinesla mnohým zklidnění.

5. 11. 2007

Za erupce vášnivých právně- politicko- krimininalisticky- etických debat, hárajících kolem kauz místopředsedy vlády Čunka, Kubiceho zprávy, lobbingu v kauze radarové základny v Brdech aj., zaznamenaly mé ochabující „buňky šedé kůry mozkové“ nové důkazy starých maxim, že

  • to co máme za přemýšlení či meditaci, je pouhé přeskupování předsudků, resp. že
  • inovace je dobře zapomenutá stará zkušenost. Hle z minulého týdne dvě potvrzení aktuálnosti výrazných literárních „předpovědí z minulosti“.
5. 11. 2007

Právě uplynulý minulý týden je poznamenán nebývalou aktivitou předních německých politiků na Blízkém Východě a v Asii. V pondělí byl zahájen cestou spolkového ministra obrany Franz-Josefa Junga v Libanonu, Spojených arabských emirátech, Jordánsku a Izraeli. V Bejrútu navštívil tamní německé námořní síly, které zde v síle 75O mužů na palubě flotily zajišťují neutralitu pobřeží. V Abu Dhabi a Dubaji dosáhl dohody o německém výcviku iráckých vojáků a v Jordánsku o účasti Bundeswehru v rámci jednotek OEP. Závěrem se sešel s izraelským ministrem obrany Ehudem Barakem. Ve stejné době se tam sešel spolkový ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier s izraelským premiérem Ehudem Olmertem a palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Oba politiky seznámil s akčním plánem pomoci EU pro tuto oblast a předal německou pomoc jeden milion eur pro obyvatelstvo Gazy. Hlavním cílem jeho diplomatického úsilí bylo připravit nastávající konferenci o míru v této oblasti, která se má konat ve Spojených státech. Steinmeier odtud odcestoval na mezinárodní konferenci o Iráku do Istanbulu, které se účastnili především sousedé této země, ale i delegace OSN a EU, jakož i ministryně zahraničí USA. Podpořil zde snahu irácké vlády zesílit kontrolu nad kurdskou dělnickou stranou PKK, která podniká útoky proti turecké armádě. Varoval však Turecko před vstupem do Iráku.

5. 11. 2007

Následují "závadové obrázky a texty", které by vás mohly urazit, zejména pokud jste blbec, cigán, Čech, idiot, kokot, komunista, V tom případě to nečtěte.
Práva cikánů : Cikán ti může vynadat do bílých kurev. Tebe se pak nikdo nezastane, protože se to považuje za jejich přirozený projev. Ale nedej bože, aby to bylo naopak.
Cikán má právo na stejnou zdravotní péči, jako ty. To, že do zdravotní pokladny pravděpodobně nikdy nepřispěl je fakt, který je ovšem velice "rasistický", a proto to raději nikde neříkej.

Tak začíná článek na webových stránkách brněnského zastupitele za ODS Petra Paulczyňského , žijícího ve čtvrti Židenice. I když ho představitel brněnské samosprávy nenapsal, ale převzal od jakéhosi Václava Vlka z Neviditelného psa, vyjadřuje článek "O právech menšin" nejspíše jeho mínění. Ukazuje, na jaké voliče sází brněnská ODS, jakou společnost by chtěla vybudovat v moravské metropoli. Jeden článek to ukazuje lépe, než celý volební program... Další článek převzal Petr Paulczyňski od "národovce" Ondřeje Šlechty z časopisu Národní myšlenka. Šlechta se v něm zastává neuvěřitelných výroků senátorky Liany Janáčkové na adresu Romů. Xenofobní články se lživými údaji, kterými naplňuje trestný čin vyvolávání nenávisti vůči skupině obyvatel, ale píše i brněnský zastupitel sám. Či je s hrdostí podepisuje. Státní zastupitelství nechává jeho činy - na rozdíl od 1. místopředsedy vlády Čunka - bez povšimnutí. Hádejte proč? Na rasismus a xenofobii má právo pouze ODS.

O právech menšin ZDE

Vydrží Janáčková palbu inkvizičních pokrytců? ZDE
Jeden příspěvek k Romům. Nebo cikánům? ZDE
Neukecla se Džamila, aneb o Romech jinak ZDE
5. 11. 2007

Šéfredaktor Jan Čulík svým argumentem o vynuceném mlčení médií o případech sub judice zasel vítr a sklidil bouři kritik, kterým se všem hravě vysmál, protože patlaly o případech senátora Čunka a nemířily na jádro argumentu. Já se svým opožděným pšoukem pokouším vytrhnout Čulíkův argument z kořenů. Tak mě vzrušená situace mediální popravy vicepremiéra rozkvedlala –

5. 11. 2007

Okolo novely zákona o zdravotnom poistení sa rozohrala až nečakane dramatická politická hra. Ako už býva na Slovensku zvykom, jej aktérmi neboli parlamentná opozícia na jednej a vládna koalícia na druhej strane. Vládne zoskupenie si na drámu tradične vystačilo samo. V tomto smere sa to súčasné neodlišuje od predošlých. Išlo o meranie síl, o tom niet pochýb. Po parlamente sa rozpráva, že HZDS nahnevala kritika Smeru namierená na nominanta hnutia v Slovenskom pozemkovom fonde. Tento človek má na svedomí veľmi podozrivé presuny lukratívnych majetkov, ktoré robil v čase, keď bol jeho šéf -- nominant Smeru -- mimo úradu. Vladimír Mečiar si asi nemohol dať len tak šliapať po svojich ekonomických záujmoch. Napokon, ako hovorí okrídlená veta, o peniaze ide až v prvom rade. A v politike predovšetkým.

5. 11. 2007

Bída dětí nezačíná ani nekončí chudobou. Často jsou spojeny problémy dětí s chudobou rodičů, existuje ale i děti, jejichž rodiče mají vlastně dost peněz, ale děti doma tyranizují, a pak jsou i děti, o něž jejich rodiče nemají zájem, nikdo se o ně nestará. Některé tyto děti se nakonec dostanou na stránky německých novin, ale to bývá až po jejich smrti a jen někdy předtím, než jsou rodiče odsouzeni do vězení. Chudoba dětí je už nějakou dobu taky tématem televizních diskusí a politiků. O jednom takovém pořadu bych se chtěl dnes zmínit, protože se v něm stalo něco neobvyklého.

5. 11. 2007
tisková zpráva hnutí Ne základnám

V sobotu 3. listopadu se v Praze konalo zasedání republikové rady Strany zelených. Přítomni byli také zástupci iniciativy Ne základnám. Mluvčí iniciativy Ivona Novomestská předala předsedovi Martinu Bursíkovi ještě před začátkem zasedání kopii volebního programu Zelených, v níž byly zvýrazněny body, které strana během svého působení v parlamentu porušila. "Strana zelených lákala před volbami voliče slibem obecného celostátního referenda a dalších prvků přímé demokracie. Při nedávném projednávání zákona o referendu v poslanecké sněmovně se však Zelení zdrželi hlasování a umožnili tak odmítnutí tohoto zákona. Takové jednání považujeme za zradu voličů." uvedla Novomestská.

Členové Strany zelených, kteří jsou zároveň členy Ne základnám, připravili účastníkům republikové rady přivítání v podobě dvou otevřených vchodů do budovy označených nápisy PRO RADAR a PROTI RADARU.

Kurt Beck - SPD
5. 11. 2007

REPORTÁŽ Z PROGRAMOVÉHO SNEMU SOCIÁLNODEMOKRATICKEJ STRANY NEMECKA

Aké príznačné. Na titulnej strane európskeho vydania Newsweeku, ktoré mi v lietadle strkajú do ruky, je veľký portrét spolkovej kancelárky A. Merkelovej s titulkom "Stratený líder". Týždenník rozoberá sklamanie z kancelárky, kedysi veľkej verbálnej reformátorky, teraz opatrníckej, hľadiacej len na prieskumy verejnej mienky, pohybujúcej sa čoraz viac do politického stredu. Jeden z dôvodov vážneho problému nemeckých sociálnych demokratov.

Veľká strana so 144-ročnou históriou, Sociálnodemokratická strana Nemecka, je údajne v najťažšej kríze povojnového obdobia. Za štyri roky vymenila štyroch predsedov, popularita dlhodobo "v pivnici", masívny odlev členov, riziko straty pozície sociálneho svedomia krajiny a postavenia veľkej ľudovej ľavicovej strany. A to všetko pri výraznom príklone nemeckej spoločnosti k ľavicovým pozíciám, sociálnej vyváženosti a spravodlivosti.

5. 11. 2007

Čo hovoria neomarxisti o sociálnej spravodlivosti?

V politickej filozofii v posledných dekádach dominovala otázka spravodlivosti a kritika liberalizmu zo strany tzv. komunitarizmu. Predstavitelia komunitarizmu (napríklad Alasdair MacIntyre) obviňovali ľavicových liberálov (napríklad Johna Rawlsa), že vo svojich individualistických teóriách prehliadajú spoločenské väzby. Komunitaristi navyše vyčítali liberálom, že za rúškom ideologickej neutrality pracovali s hodnotami, ktoré sú typické pre odcudzený kapitalistický svet, ale ani zďaleka nie sú prejavom morálneho univerzalizmu.

Medzi najväčších kritikov liberálnej neutrality patrili okrem komunitaristov aj predstavitelia tzv. neomarxizmu. Nie však preto, že by a priori odmietali význam politických slobôd či ľudských práv jednotlivcov, ako sa o marxistoch niekedy predpojato tvrdí. Naopak, ako zdôrazňuje napríklad J. G. Murphy, slobody, ktoré sú spájané s liberálnou tradíciou (sloboda slova, sloboda tlače, sloboda združovania atď.) neomarxisti plne rešpektujú a uznávajú.

5. 11. 2007

Súkromné zdravotné poisťovne sa štátu vyhrážajú veľkou vojnou. Za to, že im zrušil zisky z našich daní, sa vraj budú súdiť na medzinárodnej úrovni. Premiér Fico sa toho neobáva, súkromní právnici tvrdia, že by mal. Výsledky dlhoročných právnych sporov sa dnes odhadnúť nedajú, ale jedno je isté už teraz: porovnanie nášho systému s tým, ktorý majú vyspelé štáty ukazuje, že zdravotné poisťovne u nás majú niečo, čo nikde inde na svete: zisk z povinného poistenia.

Mimochodom, odvolávať sa na medzinárodnú arbitráž naozaj môže byť iba vyhrážanie. Pred rokom, pri prvých plánoch na obmedzovanie súkromných zdravotných poisťovní (ZP), sa ich zástupcovia vyhrážali inak: vraj zo Slovenska odídu a stiahnu odtiaľto svoje investície. Samozrejme, bolo jasné, že ide len o prázdne reči, lebo nikde inde by nemohli ryžovať tak, ako môžu u nás.

5. 11. 2007

Zápas o republiku sa na Slovensku začal paradoxne až po 30. októbri 1918. Česi sa vehementne hlásili k samostatnému československému štátu oveľa dlhšie ako Slováci. Navyše treba zdôrazniť, že Maďari neprišli o Slovensko v dôsledku sprisahania veľmocí (tento komplex pretrváva u našich južných susedov dodnes), ale len a len vinou vlastnej politiky, predovšetkým v prvých mesiacoch roku 1918.

Keď Woodrow Wilson vystúpil 8. januára 1918 v Kongrese USA so slávnym prejavom, v ktorom formuloval princíp sebaurčenia národov, v desiatom bode sa vyslovil za zabezpečenie autonómie pre národy Rakúsko-Uhorska, ktoré sa rozhodol chrániť. Nehovoril o rozbití monarchie. Maďarská politická reprezentácia nebola schopná vyjadriť sa k požiadavkám amerického prezidenta skôr ako v októbri (na žiadosť vodcu opozície Mihálya Károlyiho). To už však bolo neskoro. Prezident Wilson stratil trpezlivosť a (aj pod vplyvom Washingtonskej deklarácie z 18. októbra 1918, ktorú mu oficiálne odovzdal Masaryk) zmenil desiaty bod: podkladom mieru už nemôže byť len autonómia rakúsko-uhorských národov, ale ich úplné odlúčenie od monarchie a organizovanie vo vlastných štátoch. Navyše Francúzsko ako vôbec prvý štát na svete už 15. októbra uznalo Československo ako "mocensko-politický útvar". Hneď po ňom nasledovali Spojené štáty americké, Veľká Británia, Srbsko, Taliansko, Belgicko, Grécko. Osud Uhorska bol spečatený, Maďari však stále nechápali situáciu. Keď sa 16. októbra cisár Karol I. v poslednej chvíli pokúsil zachrániť monarchiu a vyhlásil zavedenie federatívneho systému, po proteste a hrozbách uhorského premiéra Sándora Wekerleho vyčlenil z tohto plánu Slovensko. Maďari odmietali opustiť toto územie dobrovoľne a v tej chvíli ešte nikto netušil, že boj oň bude trvať celých osem mesiacov.

5. 11. 2007

Dovolte prosím malou korekturu k Vašeho článku. Prvním předsedou Strany zelených byl v roce 1990 MUDr. Jan Ječmínek, který neměl s FBIS a "kauzou Bamberk" nic společného. ... Asi jste měl na mysli třetího předsedu RNDr. Jaroslava Vlčka, u kterého by spojení s Bamberkem mohlo odpovídat...

napsal redakci čtenář Jiří Čejka, předseda Strany Zelených v letech 1999 2002.

Vyjádření ŠOK: Ano, měl jsem samozřejmě na mysli Jaroslava Vlčka, jehož role v kauze Bamberk a nejen v ní byla poměrně klíčová a temná. Janu Ječmínkovi se tímto omlouvám za nepřesnou informaci a opravuji i původní text.

5. 11. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Oddíl proamerických kurdských pešmergů prohledal vesnice Sajjid Chaláf a Sajjid Hámid u Kirkúku, odkud odvlekl 27 Arabů do Kurdy spravované věznice. Bagdádská vláda stejně jako oficiální místní instituce tento zločin ignorovaly, podobně jako jiné podobné akce, k nimž už delší dobu dochází a jejichž smyslem je vypudit z území bohatého na ropu jiné než kurdské obyvatelstvo a dosáhnout pak jeho připojení k nezávislému Kurdistánu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
4. 11. 2007

PÁKISTÁN: ZÁPAD MÁ DILEMA

Stovky právníků a politiků byly zatčeny, když nyní pákistánský diktátor prezident Mušaraf omezil ústavní práva vyhlášením výjimečného stavu, Mušaraf argumentuje, že výjimečným stavem chce zachránit "stabilitu Pákistánu" a potlačit islámský extremismus. Velká část pákistánské veřejnosti však zastává názor, že Mušaraf potlačil ústavní svobody, protože nezávislý soud vyhlásil jeho postavení za protiústavní. V lednu se měly v Pákistánu konat všeobecné volby, ty nyní byly odloženy na neurčito.

Západ má velké dilema: podporovat Mušarafův útlak v zájmu stability (tak, jako podporuje Saúdskou Arábii) a riskovat, že demokratické síly - anebo extremně muslimské síly -s tejně v Pákistánu časem zvítězí. Anebo se postavit proti prezidentu Mušarafovi a riskovat destablizaci Pákistánu už nyní. Pákistán je důležitým spojencem Ameriky v boji proti islámskému extremismu. Je to jaderná mocnost. (JČ)

Zdeněk Mézl: Dante - ilustrace, dřevoryt
3. 11. 2007

VIRTUÁLNÍ BOHOSLUŽBA NEJEN PRO PODVODNÉ OBCHODNÍKY S IDEJEMI

Tři svátky si lidé připomínali v minulých dnech: Památku zesnulých, svátek Všech svatých a Den reformace. Jsou to svátky jen zdánlivě spolu nesouvisející.

Spojuje však všechny tři jedna základní myšlenka, a tou je smysl života. Smysl života, který přesahuje fungování naší buněčné soustavy, který spojuje lidstvo napříč generacím, a který se nemůže stát předmětem podvodného kšeftu s idejemi.

Pokud si dokážeme dát práci s dešifrováním dnes již těžko srozumitelných slov a pokusíme se je přeložit do našich současných souvislostí, možná zjistíme, že smysl všech tří svátků je překvapivě aktuální. Vždyť – kdo z nás nepřemýšlí o své smrtelnosti, kdo necítí potřebu souručenství slušných lidí jako protiváhy proti spiknutí gaunerů a komu je lhostejné neuvěřitelně zkorumpované prostředí, ve kterém žijeme a které jakékoliv usilování o smysl života strašlivě devalvuje?

3. 11. 2007
tisková zpráva Českého rozhlasu 4 Radia Wave

Druhý ročník Startéru "startuje" už 6. listopadu. A čeká ho mnoho změn! Během prvního ročníku se ukázalo, že začínajících muzikantů, kteří dokáží složit kvalitní track, je bezpočet. Bylo jich víc než sto. Díky velké přízni posluchačů a fanoušků nakonec všechny porazil Yogi Rulez. Chcete být na jeho místě? Druhý ročník Startéru právě začíná!

20. 10. 2007

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Jan Čulík konečně dopsal svou 650 stránkovou knihu o českém hraném filmu posledních osmnácti let (vyjde před Vánocemi v brněnském nakladatelství Host) a mohl se tedy znovu začít systematičtěji věnovat účetnictví Britských listů.

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá pravidelně méně než 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V září 2007 přispělo celkem 86 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 13659.99 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.9. 2007 částku 143 461.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

srpen 2007červenec 2007červen 2007květen 2007

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   
2. 11. 2007 Když jsou pravidla špatná, je nutno je změnit, ne je porušovat   
2. 11. 2007 Manipulace?   
2. 11. 2007 Nemám jasno v kauze Čunek Jindřich  Kalous

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Miliardy lidí ohroženy válkami kvůli zhoršujícímu se klimatu   
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?   
17. 10. 2007 ČR se nedostala do RB OSN -- změní to českou klimatickou politiku?   
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk   
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Al Gore dostal Nobelovu cenu, Klausovi unikla jen náhodou   
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek
5. 10. 2007 Katastrofa podnebných změn je už zde, varuje OSN   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2007 Ropa na vrcholu, bude na Vánoce benzín za 40 Kč?   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
30. 10. 2007 Plyn z Kaspiku nebude (zatím). Krach projektu Nabucco na obzoru?   
27. 10. 2007 Rusko si bude činit nárok na arktický šelf   
27. 10. 2007 Bushova irácká politika: 92 slábnoucích dolarů za barel ropy   
22. 10. 2007 Ostrý pokles těžby ropy povede k válkám a nepokojům, varuje německá studie   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Jak se obejít bez Ruska a přitom nezmrznout zimou   
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   
13. 10. 2006 Co se stane po pádu severokorejského režimu?   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
30. 10. 2007 Plyn z Kaspiku nebude (zatím). Krach projektu Nabucco na obzoru?   
27. 10. 2007 Rusko si bude činit nárok na arktický šelf   
26. 10. 2007 Ruské strategické bombardéry pozdravily summit NATO   
26. 10. 2007 Rusko: Vyzbrojování raketou Topol-M se urychluje   
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Jak se obejít bez Ruska a přitom nezmrznout zimou   
1. 10. 2007 Jak jsem nyní potkal Rusko znovu Ladislav  Žák

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Ano, pane ministře Michael  Marčák
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
12. 10. 2007 Nelehká úloha z trigonometrie, aneb proč není radar někde úplně jinde? Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Štvanice na Jiřího Čunka Jan  Čulík
28. 10. 2007 Odešel jeden z největších českých popularizátorů vědy - Ivo Budil Štěpán  Kotrba
25. 10. 2007 Paroubkův Kudrys je pryč první, další ještě zbývají Štěpán  Kotrba
19. 10. 2007 Obří genitálie v BBC   
17. 10. 2007 Česká televize se dotkla mé cti Jan  Neoral
17. 10. 2007 Britská veřejnoprávní korporace propustí 1700 - 2800 novinářů   
15. 10. 2007 Mediální rady pod evropským drobnohledem Irena  Ryšánková
15. 10. 2007 Kde bere ČT tu jistotu? Jan  Neoral
10. 10. 2007 Odkdy se univerzitní pracovníci věnují shánění kšeftů a publicity mezinárodním lobbistům? Štěpán  Kotrba

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý

Írán RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2007 Neděle Ivan  Blatný
1. 11. 2007 ■ ■ ■ Richard  Weiner
31. 10. 2007 Osud František  Halas
30. 10. 2007 Zelené oči Jiří  Karásek ze Lvovic
29. 10. 2007 Jednou Václav  Hrabě
25. 10. 2007 Horolezec Karel  Brušák
24. 10. 2007 Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy? Antonín  Sova
23. 10. 2007 Chci to slyšet Jan  Skácel
22. 10. 2007 Když tma je dvojitá Jiří  Orten
17. 10. 2007 ■ ■ ■ Jan  Skácel

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti   
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Immanuel Wallerstein: Irák a volby v USA Immanuel  Wallerstein
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000   
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
8. 10. 2007 Stane se školné spásou českého školství? Jiří  Beránek
4. 10. 2007 Je slušnost a civilizovanost "protikapitalistická"? Bohumil  Kartous
28. 9. 2007 Také učitelé potřebují dobré vzdělání! Michal  Giboda
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Informovanost o základně? Ivan  Kunc
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
28. 10. 2007 Rusko chce "demokratizovat" americký systém raketové obrany   
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
26. 10. 2007 Putin přirovnal krizi s americkými základnami ke kubánské krizi   
25. 10. 2007 Spojené státy zvou na území České republiky ruská vojska a nevědí, k čemu má základna sloužit   
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech   
4. 10. 2007 Topolánkova vláda ruší Divadelní ústav a chce zrušit Památník národního písemnictví   
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek