26. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 3. 2007

George Soros se vyjádřil v tom smyslu, že po odchodu George Bushe z prezidentské funkce budou Spojené státy potřebovat "denacifikaci".

Debata o americké politice vůči Izraeli a o roli židovské komunity v USA, která ji přímo ovlivňuje, explodovala minulý týden v USA téměř s jadernou silou, napsal v židovském listě Forward Nathan Guttman. Několik čelných amerických politických komentátorů ostře kritizovalo proizraelské lobbisty a obránci Izraele odpověděli se stejnou vervou.

Sloupek
Kateřina Komorádová

Bez konce Že po noci přijde den,
že ze sněhu nezůstane nic než
na chodníku
kaluž
a že v mlze navždy zmizí sen
o jistotách, co nabodly
se na nůž v její dlani --

přesto věděl, že do posledního objetí
všechno musí dát.

Vším to totiž začalo,
vším to možná skončí
a osud začne se jim smát.

26. 3. 2007

Z jaké mentality vyrostla Evropská unie? Dnes si můžeme při ohlédnutí zpět (a já si myslím, že ten, kdo chce vidět dopředu, se musí dívat i na cestu, kterou již urazil a která mu říká, kde vlastně stojí) uvědomit, že šlo o určitý pokus, jak v Evropě zabránit další zničující válce, a to odvážným vtažením Německa do společné hospodářské a kulturní spolupráce západních evropských států. Existovaly i alternativní koncepce, které s měkkým, Anglosasy zastávaným přístupem k Němcům nesouhlasily (nejznámější je gaullismus). Mluvit o opravdové společné Evropě ostatně po zkušenostech devatenáctého a první půlky dvacátého století snad ani nešlo.

26. 3. 2007

DOKUMENT

Prohlášení u příležitosti 50. výročí podpisu Římských smluv

Evropa byla po staletí ideou, nadějí na mír a porozumění. Tato naděje se stala skutečností. Sjednocení Evropy nám umožnilo žít v míru a blahobytu. Přineslo pospolitost a překonalo rozdíly. Každý člen napomohl ke sjednocení Evropy a k posílení demokracie a právního státu. Lásce ke svobodě, kterou projevili lidé ve střední a východní Evropě, vděčíme za to, že nepřirozené rozdělení Evropy je nyní s konečnou platností věcí minulosti. K evropské integraci jsme dospěli na základě poznání z krvavých střetů a z minulosti plné utrpení. Dnes žijeme společně tak, jak to nebylo možné nikdy předtím.

My, občané a občanky Evropské unie, jsme sjednoceni k našemu prospěchu.

26. 3. 2007

Je mi velice líto, že pan Hlavačka byl nespokojený s organizací čtvrteční brněnské demonstrace hnutí Ne základnám. Že jsme nepatřili k jejím hlavním organizátorům, zde již bylo řečeno, ale podíleli jsme se na jejím průběhu a tak cítím rovněž část odpovědnosti za její průběh. Osobně mám ovšem z celé akce výborný dojem, i když rovněž patřím k již starším občanům a považuji otázku americké radarové základny za velmi vážnou. Klaunská armáda mi připadala vtipná a účast kolem 400 lidí (odhadováno podle počtu podpisů pod petici, které jsme získali) vynikající. Novináři odhadli účast na 300, avšak jejich texty vyšly jen v přílohách deníků určených pro Brno a okolí . Několikaminutové zpoždění na začátku bylo dáno tím, že jsme čekali až se sejdou účastníci. Podstatné však je, že přišli a na prostředky, které byly k dispozici na propagaci a rovněž vzhledem k přetrvávající posttotalitní mentalitě české společnosti, jich přišlo hodně.

Vlastní fotografie a videa ZDE ZDE

25. 3. 2007

Ahojtě v Blansku. Na tuto diskusi jsem se dostal přes link v Britských listech. Při čtení vašich příspěvků jsem se velice dobře bavil. Ne že by byly nějak legrační, to ne, ale sám prožívám úplně to stejné, ale obráceně o 180 stupňů. Už dva a půl roku žiji ve Velké Brutálnyji. Ačkoliv mám VŠ, dělám tady nekvalifikovanou práci. Ne za špatné peníze, vyžiju s tím a navíc se mohu věnovat svým koníčkům, které jsou počítače a paragliding. Domorodci nás příliš rádi nemají, protože jim bereme práci. Zvláště tady v Crewe, Cheshire je velmi silná polská komunita a noví a noví stále přijíždějí. Háček je v tom, že zaměstnavatele raději vezmou Čecha, Moraváka, Poláka či Slováka než samotného Anglika. Pracovní výkon přivandrovalců a domorodců je nesrovnatelný, navíc Anglik by tu stejnou práci za peníze, za které děláme my, nedělal. A tak spokojeně jsou na zdejším "pracáku" a nadávají na přivandrovalce, jak jim berou práci. Co mohu doporučit: zkuste to. Vyrazte někam do ciziny.

V současné době je výběr větší než před dvěma a půl roky. Tehdy to bylo pouze Irsko, UK, Kypr a Slovinsko. Potom možná trochu změníte názor na "přivandrovalce z Mongolska, kteří vám berou práci".

Vladuna z Brna, t.č. Crewe, Cheshire, UK

Zdroj ZDE

26. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Podle Ladislava Poláka Mongolové diktují už (pomalu) život v Blansku a Václav Hála tomu nejen věří, ale myslí, že to má něco dělat s globalizací, která má ve mne jednoho naivního podporovatele. No tak. Že se tomu divím, to se nedivím, dokonce jsem se tomu smál, ale to až potom, co jsem zjistil, že být nepochopen může být základem myšlení - a nějaké poznámky.

Michael Marčák:  Čunek, máte na bráně vládu !
26. 3. 2007

26. 3. 2007

Bylo by od nás neupřímné zastírat, že po přečtení stížnosti pana Tomáše Čáslavky z iniciativy PRO základny na "falešný" leták REVA většině z nás přeletěl přes tvář pobavený úsměv. Pan Čáslavka si stěžuje a naříká, že jsme se pokoušeli svým letákem s "nesmyslným obsahem" zmást účastníky jejich prozákladnové akce z 12. března, a naši recesi hodnotí jako "projev lidí, kteří nestrpí demonstraci s jiným názorem než je ten jejich". Mluvčímu iniciativy Ne základnám (které je REVO součástí), ing. Janu Tamášovi, pak nepřímou cestou navrhuje, aby se iniciativa Ne základnám od nás distancovala.

24. 3. 2007

Aktivity jisté části senátorů a jisté části českých novinářů vyvrcholily v poslední době ve snaze napodobit své demokratické kolegy z Polska a Slovenska v podobě vytvoření badatelské instituce, která by komplexně (tzn. na základě spisů bývalé StB) mapovala paměť (opět na základě materiálu StB) národa. Do čela této úctyhodné instituce má být dosazena „všemi respektovaná osobnost a vynikající historik“ - Pavel Žáček. V čem lze vidět hlavní přednosti a pozitiva této nové takříkajíc „národně-očistné“ instituce?

23. 3. 2007

Cítím jistou potřebu konstatovat některá fakta, z druhé strany. Ze strany tvůrců reportáže odvysílané v Reportérech ČT, píše Vojtěch Frič, režisér reportáže Radar v pořadu Reportéři ČT:

24. 3. 2007

Britská soda

Díky našemu mimořádně přátelskému vztahu se Spojenými státy, přesně tomu vztahu, který nás zatáhl do války, a seznámil tento ostrov s národem morbidně obtloustlých dětí, zdá se, že Británie bude brzo domovem takzvanému "Synu Hvězdných válek", americkému systému protiraketové obrany. Přijmeme to, nebo to odmítneme?

No jo, no. Už čtrnáct dní se hovoří o věcech, které vyhazují do povětří druhé věci. Zaprvé se hovořilo o modernizaci ponorek Trident a pak o tom případu o té neotevřené konzervy lososa v mikrovlnce, o bombě, kterou odpálila má teta, která je i nadále součástí osy mentálních případů, a nyní, jak se zdá, ano, Downing Street a USA jednají na vysoké úrovni o umístění tohoto Syna Hvězdných válek do východního Yorkshiru, na leteckou základnu Fylingdales. Což, je nutno říct, nezní ani tak jako vojenská základna, ale jako jméno obchoďáku pro snoby.

Syn Hvězdných válek, to je samozřejmě protijaderný vojenský systém, který Spojené státy vyvíjejí už pět let. A dělají to přesto, že v roce 1972 podepsaly smlouvu, jíž se konkrétně zavázaly, že to dělat nebudou.

Ale pozor, to znamená, že ten protiraketový systém přece Spojené státy nemůžou vyvíjet. Protože kdyby ho vyvíjely, byl by to přesvědčivý důkaz, že americká vláda je vláda podvodníků, že se jí nedá důvěřovat, že je úhybná, neloajální, nespolehlivá, zrádná, ochotná jednat proti vůli OSN a ignorující demokracii. A toto všechno by přece znamenalo, že jsou USA teroristickým státem, a v důsledku americké vojenské intervencionistické politiky vůči teroristickým státům, by měly USA proti sobě provést invazi a vyhodit se do povětří.

"Tak dělejte! Musíme se bombardovat!" (Výbuch)

Jo, jo, každý mrak ve tvaru hřibu přináší něco pozitivního...

Ukázka z aktuálního satirického pořadu rozhlasu BBC "The Now Show" komiků Steva Punta a Hugh Dennise, který se vysílal v pátek večer a v repríze v sobotu v poledne. Celý půlhodinový pořad (toto je překlad posledních cca 7 minut) je v audio k dispozici ZDE

24. 3. 2007

Vážený pane Frič. Vaše argumenty by bezpochyby obstály, nebýt zveřejněné videonahrávky samotnou iniciativou. Dle situace soudím, že vašemu týmu nebránilo nic k okamžitému natáčení. Bránit vám mohla maximálně touha po vlastním uchopení tématu, což už možná vypovídá o potřebě manipulovat, i když třeba ne na objednávku - z toho váš team nikdo otevřeně nenařkl, s emocemi diváků, ne-li s jejich sympatiemi.

Při srovnání nahrávek iniciativy a vašeho pořadu zřejmě vyplývá vaše potřeba "vkládat do úst" účinkujícím věty, které členové iniciativy nepoužili jako odpověď na kladené otázky, píše Petr Drozda:

24. 3. 2007

Objektivita publicistickej práce v zmysle akéhosi poodstúpenia od predmetu sporu, odosobnenia sa a vzdania sa osobných hodnotiacich súdov a vier je zrejme nedosiahnuteľným ideálom. Napriek tomu o objektivite môžeme diskutovať -- môžeme diskutovať o schopnostiach konkrétnych ľudí približovať sa tejto ideálnej predstave.

Tvorcovia reportáže Radar v programe Reportéři ČT sa napriek nimi artikulovanej snahe o vyváženosť programu k ideálu objektivity priblížili omnoho menej ako by sa od kritického človeka dalo očakávať. Podarilo sa im natočiť nevyváženú a manipulatívnu reportáž, ktorá zdôrazňuje nepodstatné fakty a vyhýba sa podstate sporu.

Pozrime sa na niektoré ukážky manipulovania s témou:

24. 3. 2007

Rád bych vám připomenul, pane režisére, že Váš plat a vůbec veškeré prostředky ČT pocházejí z naších daní, daní občanů, kteří jsou ve své velké většině proti výstavbě americké základny. Možná je načase, aby se ujali svých práv majitelé této televize!

Režisér Vojtěch Frič se rozlítostnil nad počínáním Jana Tamáše, který mu neskočil na špek. Česká televize se velmi snaží propagovat skupinu Pro základny, i když nemá žádnou společenskou podporu a její akce v Praze na Hradčanském náměstí byla propadák, a to přesto, že ČT zvala k její účasti a její organizátoři byli pozvání do pořadu Dobré ráno. To se nám z iniciativy Ne základnám ještě nestalo. Jenže to vše nestačí a s výjimkou jednoho falešného průzkumu veřejného mínění většina občanů tvrdošíjně setrvává na názoru, že s válečnými zločiny současné americké administrativy nechtějí mít nic společného, a to ani v podobě americké protiraketové základny.

Tak se zřejmě v nějaké "geniální" hlavě zrodil další nápad. Shora propagovanou a snad i utvářenou nepatrnou skupinku zviditelnit prostřednictvím iniciativy Ne základnám. Právě to Jan Tamáš odmítl.

(Autor je mluvčí brněnské skupiny Ne základnám)

24. 3. 2007

Miroslav Šuta argumentuje, že se Jan Tamáš z iniciativy Ne základnám choval zpupně, když se nedávno odmítl podílet na diskusi se stoupenci rozmístění raket v ČR z iniciativy PRO.

Podle mého názoru je věc složitější, než jak ji prezentuje pan Šuta:

24. 3. 2007

Reakce na článek Jiřího Csermelyiho Partnerem občanských iniciativ je stát"

Vážený pane Csermelyi,

pohybují se v občanských inciativách již asi 18 let a doposud jsem nezažil, že by si taková iniciativa diktovala, kdo je bude jejím partnerem pro televizní diskusi. Zažil jsem několikrát, že se takto zpupně chovali politici, kteří nechtěli s někým nepohodlným debatovat. Neznám ani příklady občanských inicativ z Evropy, Ameriky nebo Asie, které by si diktovaly, s kým jsou ochotny v TV diskutovat a s kým nikoli.

24. 3. 2007
reakce na článek Vojtěcha Friče Jak to vidím já.... aneb když točíte o radaru"

Dobrými úmysly je dlážděná cesta do pekla. To říkávala moje babička blahé paměti. Dobré úmysly z článku režiséra Vojtěcha Friče přímo prýští. Nic proti naivitě. Ale realita je tak trochu jiná. Možná i proto, že v redakci "investigativní" žurnalistiky televize veřejné služby stále pracuje bývalá redaktorka pořadu Na vlastní oči TV Nova, dekonspirovaná kontrarozvědčice Lenka Králová - agentka s krycím jménem Bob, zapletená do politicko zpravodajské provokace, známé kdysi jako "Zemanův kufřík". Už jednou své reportáže natočila pod vedením svých řídících důstojníků. Její tehdejší milenec, hochštapler Miloš Demeter o sobě tvrdil, že je spolupracovníkem vojenské rozvědky. A Lenka Králová je také podepsána prod reportáží o vojenském radaru. Že by náhodička?

"Uvědomuji si tu podivnou roli, kterou jsem tehdy sehrála, i některé lži, které jsem zveřejnila, ale prostě jsem věřila těm informacím, které mi moji řídící důstojníci sdělovali," řekla o své minulosti médiím Králová. "Uvědomuji si, že jako někdejší agentka BIS mám teď v médiích těžkou pozici..."

Průvodní text pořadu na serveru České televize ZDE

Štěpán Kotrba: Agenti včera dnes a zítra... ...i v České televizi... ZDE

Štěpán Kotrba: Metody práce publicistiky ČT - ukázka z jednoho dne ZDE
Miroslav Polreich: Média a tajné služby ZDE
BIS 24. 9. 2004 : Diskreditační kampaň je nejhrubším zneužitím zpravodajské služby ZDE
Britské listy 2000: Svědectví o provokaci ZDE
24. 3. 2007

V příštím ruském parlamentu zřejmě nebude mít Vladimír Putin vůbec žádnou opozici poté, co v pátek soud v Moskvě zakázal čelné liberální straně, aby kandidovala v příštích volbách.

Ruský nejvyšší soud oznámil, že zlikvidoval malou Republikánskou stranu, která podle něho porušovala volební zákon tím, že měla příliš málo členů. Tato strana je jednou z mála organizací, které se dosud v Rusku odvažují kritizovat Vladimíra Putina.

Prodemokratičtí aktivisté se mezitím připravovali na nejnovější z protivládních shromáždění, na něž pohlížejí autoritářské ruské úřady s nenávistí.

26. 3. 2007

Ovšem nebyl ani povrchní demagog. Ve vztahu k panu Luďkovi Tomanovi si tím už tak jistý nejsem. Ve svých textech o Marxovi se sice na první pohled nebrání uznání jeho humanistického snažení, ale současně se snaží udělat z Marxe naivního hlupáka a spíše náboženského proroka než vědce, a to zcela bez důkazů.

26. 3. 2007

Tak zde máme zase letní čas a budeme zase o hodinu dříve vstávat. Ekonomika se musí roztáčet. Nejlépe se roztáčí za války. A tak i letní čas je podle pamětníků prý pozůstatkem z dob protektorátu z II. světové války. Ostatně, ona je nějaká lokální válka ve světě pořád. Tak se není čemu divit, že jsme si zvykli na řadu válečných vymožeností pocházejících z oné doby před 60 lety.

25. 3. 2007

Sporé informace českých médií o zoufalé situaci v Africe sotva vyniknou v pestré nabídce obvyklých super atraktivních témat, která mediální konzumenty vzrušují daleko více než jejich pozornosti tolik vzdálený hlad, nemoci a utrpení černého kontinentu.

27. 3. 2007

Václav Klaus se v posledních letech zapsal do povědomí české veřejnosti několika neobvyklými a zarážejícími výroky. Aktuální odpovědi Václava Klause na otázky amerického Kongresu týkající se vlivu člověka na změny klimatu tak nepřekvapí nějakým novým sdělením, jako spíše úderností a ostrostí vyjádření. Jinak jsou jen dalším pokračováním seriálu Klausových tmářských glos, které lze vnímat v širším kontextu jeho názorů na roli nevládních organizací v demokratické občanské společnosti a evropskou integraci.

Včera článek vyšel bohužel v neúplné formě, autorovi i čtenářům se omlouváme.

26. 3. 2007

V Britských listech byl minulý týden zveřejněn souhrn článku z mainstreamového britského listu The Guardian, informujícího o vědecké studii, vypracované pod záštitou specialistů britské vlády, která se zabývá nebezpečností jednotlivých skupin legálních i ilegálních drog.

26. 3. 2007

Píše se rok 1953 a zastupitelé sedmi největších tabákových firem, v čele s firmou Philip Morris, vydávají v reakci na vědecké prokázání kancerogenity tabákového kouře slavnostní veřejnou přísahu: "Přísaháme, že tabák je lidskému tělu prospěšný a s jeho užíváním nejsou spojena žádná rizika!" .

Začíná největší válečný konflikt, největší klamavá propaganda naší historie, která má v tomto století zabít miliardu obyvatel planety na více než dvě miliardy nemocných, utrápených, závislých lidí.

26. 3. 2007
Zveme vás ve středu 28. března 2007 od 19.00 hodin

do Galerie Langhans, (Vodičkova 37, Praha 1)

tentokrát na téma:

"Jaké možnosti vzdělání mají u nás romské děti?"

Hosté:

23. 3. 2007

Vystoupení Miloše Zemana ze sociální demokracie nejspíše otevřelo oči mnohým sociálním demokratům, kteří bývalého předsedu vyzývali k návratu do politiky a očištění ideálů sociální demokracie od nánosů kariérismu a podezření z korpupce. Zůstala hořká pachuť v ústech a poznání kariérismu osamělého jezevce z Vysočiny. Zůstala pachuť organizované zrady a pokusu o vnitrostranický puč. Miloš Zeman nikdy nebyl sociálním, ale vždy liberálním demokratem, i když byl lídrem v levicové straně. Miloš Zeman vždy používal demokratické mechanismy k účelovým politickým manipulacím. Miloš Zeman byl nepřehlédnutelnou osobností české politiky právě proto, že jí rozuměl a nedělal si o ní iluze. Miloš Zeman není sociálním demokratem a nyní to, jako konečnou tečku za svou politickou kariérou, dokázal formulovat zřetelně a nad slunce jasně.

CzechTek 2005 - foto  David Němec , rozhlas.cz
23. 3. 2007

CzechTek 2005 - ilustrační foto David Němec , rozhlas.cz

Organizátoři ParoubTeku a protestů hnutí PolicejniStat.cz se musí dnes stydět. Skočili na špek zpravodajsko policejní provokaci a některé provokatéry měli i ve vlastních řadách. Hlavní viník zásahu na teknivalu CzechTek 2004 i inscenovaného masakru na teknivalu CzechTek 05 byl konečně odměněn. Byl pověřen řízením Policejního prezidia. Policii po rezignaci policejního prezidenta Vladislava Husáka dočasně povede jeho dosavadní náměstek pro uniformovanou policii, v roce 2005 zástupce velitele Západočeské správy Policie a koordinátor zásahu proti technařům, plukovník JUDr. Mgr. Jan Brázda. Brázdovým podřízeným byl v roce 2005 Jaromír Kníže, ředitel Okresního ředitelství PČR v Tachově. Náměstek Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu plk. Ing. František Snopek se stal náměstkem policejního prezidenta pro trestní řízení. Plukovník Kubice byl očištěn a veškerá obvinění proti němu byla stažena. Grázlové dnes policii vládnou. Technaři si alespoň v roce 2006 směli pod ochranou armády za odměnu zatancovat...

Štěpán Kotrba: Milí, hloupí, nešťastní technaři - teď víte, jak vypadá dialog s mocí ZDE

Štěpán Kotrba: "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou ZDE
Štěpán Kotrba: c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce ZDE

DIY, tekno a c23chtek 2002-2006 jako TÉMA BL

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

CzechTek WebLog: Policejním prezidentem mlátička z Mlýnce ZDE

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
26. 3. 2007 Nemáme ani přístup do médií, ani miliony na informační kampaň Milan  Valach
26. 3. 2007 Ano, REVO se vám opravdu směje!   
26. 3. 2007 Informace o pokračování jednání o případném umístění komponentu Štěpán  Kotrba
24. 3. 2007 Proč by měl platící koncesionář podporovat neobjektivní pořady ČT?   
24. 3. 2007 Nevěrohodnost iniciativy Ne základnám Miroslav  Šuta
24. 3. 2007 Lze důvěřovat českým médiím? Jan  Čulík
24. 3. 2007 Česká televize -- televize veřejné služby, nebo PR agentura? Milan  Valach
24. 3. 2007 O reportáži, ktorú sa nepodarilo vyvážiť Peter  Vittek
24. 3. 2007 Rozhlas BBC o amerických protiraketových základnách   
23. 3. 2007 Nepřesnosti v informacích o včerejší brněnské demonstraci proti základně   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý
2. 3. 2007 Trojí bída komunismu III. aneb nacionalismus některých obhájců Marxe Bohuslav  Binka
2. 3. 2007 Mýlil se Marx? Milan  Valach

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
15. 11. 2006 Svetoobčania nechcú prehliadať rozdiely, ale prekonávať ich Eduard  Chmelár

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   
23. 3. 2007 Globální oteplování -- další fakta a další mýty Pavel  Kalenda
23. 3. 2007 Distancujeme se od Klause   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
14. 3. 2007 Velký švindl globálního oteplování?   
14. 3. 2007 Film Velký švindl globálního oteplování byl švindl   
11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu   
10. 3. 2007 Summit EU: dobrá zpráva pro klima   
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   

Školství RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík