Kde začít...?!?

15. 3. 2010 / Ladislav Žák

Oranžová programová konference se jen hemžila kritikou velmi rozšířeného rádoby odborného názoru, že máme vlastně jenom čekat oživení na trzích, protože jakékoliv rozhodnutí české vlády nebo jiné domácí politické opatření vlastně nemůže mít na stav našeho hospodářství a potažmo celé společnosti vlastně žádný vliv. Oranžoví se bili v prsa jednotlivě i jako jeden muž a možná i žena, že oni čekat nechtějí a nebudou. Je to velmi chvályhodné, kdyby se nezdálo, že jejich prohlášení jsou jen mechanickými opozity k tvrzením jejich politických soupeřů.

V jádru spokojená periferie

15. 3. 2010 / Karel Dolejší

"'Duch' Mnichova (l'esprit de Munich, jak říkají Francouzi) je šířící se roztahovačná bezduchost, která sahá na všechno a svojí útočností dosahuje všeho, protože si všechno dovoluje."
Karel Kosík: Co je Střední Evropa
"Tudíž nikdo nemůže ani s jistotou vědět, co ho čeká dnes večer."
Michail Bulgakov: Mistr a Markétka. Kapitola 1.

Každý národ má takovou budoucnost, jakou si zaslouží. V ČEZku bůh osudu nese jméno Nucleus. Zatímco poslepu vrávorá šejdrem, ohlíží se do stran dvěma obličeji, které jsou si navzájem k nerozeznání podobné - jeden září modře a druhý oranžově. Poté, co ČEZké úřednické úřady prakticky bez diskuse odkývaly ruskoněmecký projekt plynovodu Nord Stream, čímž de facto rozhodly, že se stát posune ještě více na periferii Unie, zbývá zjistit, k čemu jinému než k předzpracování ruských surovin pro německou ekonomiku se vůbec ještě marginalizovaná země hodí. Mnozí zvolenci, nezvolenci, jakož i jiní nezvedenci mezitím dospěli k názoru, že se ČR na okraji eurasijských produktovodů může stát v jádru spokojenou energetickou mocností.

Rusko trpí čínským komplexem

15. 3. 2010

KD│ V těsné blízkosti říčního přístavu Chabarovsk stojí plno krabic z vlnitého plechu. Všechny nabízejí "cesty do Číny". A vlastně jedinou cestu. Ráno z Chabarovska trajektem na druhý břeh Amuru, autobusem do bazaru ve Fu-ťienu. Nocleh. A druhý den ráno zpět k trajektu. Jízdenka stojí 1 800 rublů (zhruba 1 200 korun) na osobu, napsala Ludwika Włodek-Biernat pro Gazetu Wyborczu.

Jezdí každý, kdo jen má sílu a peníze na lístek. Každý Rus má právo co 30 dní bezcelně dovézt 30 kilogramů čínského zboží. "Vozí se vše: Oblečení, televizory, varné konvice, dlaždice, elektronika. Jednou dokonce přepravovali lednici," říká kapitán hydroplánu, který létá na trase Chabarovsk - Fu-ťien dvacet let. "Vozí pro sebe a pro přátele. Ale někteří hned za hranicí vše odevzdají domluvenému Číňanovi, který zboží rozprodává dále do Ruska."

Šéfové britských univerzit nyní dostávají astronomické platy

15. 3. 2010

Více než 80 rektorů britských univerzity nyní má vyšší plat než britský ministerský předseda. Přitom na anglických univerzitách nyní probíhají drastické škrty a dochází k propouštění univerzitních učitelů.

Nejlépe placený britský univerzitní rektor vydělává 474 000 liber ročně, a 19 dalších rektorů má plat vyšší než 300 000 liber ročně. Plat britského premiéra Gordona Browna je 197 000 liber ročně.

Edvard Beneš, politický životopis

RECENZE

Beneš bez iluzí

15. 3. 2010 / Irena Ryšánková

Přiznání: Když jsem dostala do ruky knihu Zbyňka Zemana Edvard Beneš, politický životopis, byla jsem naplněna skepsí. Byla jsem totiž přesvědčena, že je to jedna z dalších knih, naplněna „tatíčkováním“, v těchto krajích tak oblíbeným a také „panem presidentem Benešem, co by na to on řekl“, jak kdysi naříkávala moje sousedka. Hluboký omyl.

Nepřeháníme to v odporu vůči šlechtickým titulům?

15. 3. 2010 / Jan Potměšil

Pan Kotrba má pravdu v tom, že zákon č. 61/1918 Sb. zrušil nadobro užívání šlechtických titulů. Otázka je, jaký význam takový zákon má -- šlo spíše o akt politický podmíněný dobovými okolnostmi, a přijde mi asi stejně smysluplný jako "rušit" církevní čestný titul msgre., zdvořilostní oslovování madame apod. Existence šlechtických rodů je historická skutečnost a pochybuji, že ji lze zákonem efektivně "rušit".

Orličtí Švarcenberci byli a jsou Češi

15. 3. 2010 / Tomáš Koloc

Zle, matičko, zle!
Švarcenberci zde:
jeden, ten je generál,
a druhý je kardinál;
zle, matičko, zle!
Zle, matičko, zle!
Švarcenberci zde:
jeden drží karabáč,
druhý říká »Otčenáš«;
zle, matičko, zle!
Zle, matičko, zle!
Švarcenberci zde:
jeden, ten je arcibiskup,
a druhý je taky špicbub,
zle matičko, zle!

K. H. Borovský: Píseň Čechů r. 1850

Havlíčkův epigram, použitý jako titul Břetislavem Rychlíkem i Štěpánem Kotrbou naráží na Havlíčkovy schwarzenberské současníky, ministerského předsedu, generálmajora FELIXE (1800 -- 1852), který byl hlavním velitelem vojenské akce proti maďarské revoluci 1848 a salcburského arcibiskupa BEDŘICHA (1809 -- 1885), oba z hlubocko-krumlovské větve Schwarzenbergů. Zatímco ten první byl po roce 1848 "normalizátorem" prvního sledu, na jehož práci navázal neblaze proslulý kancléř Alexander Bach, ten druhý měl i své světlé stránky; byl to staročech, který se zasazoval o to, aby se František Josef I. nechal korunovat českým králem a na Karlově učení prosazoval vznik české univerzity. Čímž byl spíš než příslušníkům vlastní hlubocko-krumlovské větve podoben výhonkům druhé větve rodu, větve orlické.

Ani (ne) reakce

15. 3. 2010 / Jiří David

Ahoj Honzo (Paule), nebudu předstírat, že se neznáme dlouhá desetiletí, z dob našich studií na AVU Praze.

Mám radost, že vyzýváš lidi ke kreativní činnosti. Mám radost, že ve čtenářích Britských listů chceš vyvolat řetězec jejich osobních asociací. Mám radost, že v těchto lidech hledáš jejich vlastní vzpomínky a chceš probouzet paměť. Mám radost, že je učíš rozeznávat jaký je rozdíl mezi sochou, objektem a instalaci. Mám radost, že dnes po cca 40 letech , zde opět razíš myšlenku německého konceptuálního umělce Josepha Beyuse že umělci mohou být všichni. I když se ve svém textu "Vytvořte fotografickou "sochu"" se o něm "taktně" nezmiňuješ! Což bych mohl parafrázovat titulem písně Mejly Hlavsy - Už si nevzpomínám, je to nebezpečné. Mám radost, že se vciťuješ do role kurátora, tedy raději s menší odpovědností raději jen do role kordinátora, produkčního.

POZVÁNKA

Keller o aroganci financí

9. 3. 2010

ŠOK│ V rámci předmětu Konflikty v mediální komunikaci na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha uslyšíte profesora sociologie a publicistu, komentátora deníku Právo, spolupracovníka Britských listů, autora knih Soumrak sociálního státu, Politika s ručením omezeným, Až na dno blahobytu a Abeceda prosperity.

Prof. PhDr. Jan Keller, CSc.
Arogance financí
aneb Sociální stát ve službách zisku

v úterý 16. 3. 2010 11:30-13:05

Praha 5, U Santošky 17. Přijďte včas. Po začátku nebude nikdo vpuštěn!
plakát ve formátu PDF ZDE
pozvěte své přátele z Facebooku ZDE

Jan Keller: Politika s ručením omezeným ZDE
Jan Keller: Moderní politika - dělení pokladu ZDE
Jan Keller: Politika a virtuální ctnosti ZDE
Jan Keller: Politika tolerovaná experty ZDE
Jan Keller: Politika a jiná rizika ZDE
Jan Keller: Politika na okraji globalizace ZDE
Jan Keller: Postmoderní politika ZDE
Jan Keller: Politika ve světě sítí ZDE
Jan Keller: Politika v nejisté společnosti ZDE
Jan Keller: Dilemata občanské společnosti ZDE

Jan Keller: Válka jako pokračování globalizace jinými prostředky ZDE

Jan Keller: Krize sociálního státu a globalizace ZDE

Provládní gruzínská televizní stanice vyděsila Gruzínce falešnou zprávou o nové ruské invazi

15. 3. 2010

Televizní stanice Imedi TV vyvolala v Gruzii paniku, když odvysílala v sobotu večer falešnou zprávu, že na zemi znovu útočí ruská armáda. V neděli odsoudili zuřiví opoziční politikové tento televizní trik jako nebezpečný a neodpovědný. Rozzuření obyvatelé hlavního města Tbilisi se shromáždili před budovou televize Imedi TV poté, co zpráva o údajné ruské invazi obletěla svět. Prezident Saakašvili, jehož názory Imedi TV šíří, se odmítl omluvit. Uvedl, že hrozba ruského útoku je i nadále "velmi reálná".

Burdžanadzeová: Falešná reportáž o invázii bola vytvorená s vedomím prezidenta

15. 3. 2010

Predsedkyňa gruzínskej opozičnej strany " Demokratické hnutie -- jednotné Gruzínsko" a bývalá hovorkyňa gruzínskeho parlamentu Nino Burdžanadzeová vyhlasuje, že falošná správa o "vojenskej invázii Ruska", ktorú odvysielala televízia "Imedi" bola vytvorená s vedomím prezidenta Michaila Saakašviliho, informuje "Interfax". "Scenár mimoriadnej správy napísal Saakašvili, keďže bez jeho vedomia by nikto zo zamestnancov televízie podobnú provokáciu nezverejnil", - vyhlásila v sobotu Burdžanadzeová.

Americký velvyslanec v Gruzii:

Falešná televizní reportáž o invazi byla "nezodpovědná"

15. 3. 2010

John Bass, americký velvyslanec v Gruzii, v neděli večer ve veřejnoprávním rozhlase prohlásil, že víkendová falešná reportáž gruzínské televize Imedy o údajné ruské invazi s pomocí opozičních stran byla "nezodpovědná" a nepomohla řešit skutečné bezpečnostní hrozby země. Podle Basse byla reportáž porušením principů profesionálního žurnalismu.

Británie ignoruje důkazy o mučení žadatelů o azyl

14. 3. 2010

Oběti mučení, které žádají o politický azyl ve Velké Británii, jsou vězněny v britských vládních vazebních střediscích navzdory nezávislým lékařským důkazům, že byli brutálně mučeny v zemích svého původu.

Podle předpisů britského ministerstva vnitra mají být oběti mučení umísťovány do vazebních středisek jen "za výjimečných okolností". Avšak lékařské charitativní organizace, které hodnotí každoročně stovky případů mučení obviňují britskou vládu, že běžně ignoruje jejich zprávy, oběti mučení vězní - a ve většině případů pak jejich žádost o azyl odmítne.

Čína vyjádřila obavy o stabilitu dolaru

14. 3. 2010

Čínský premiér Wen Ťia-pao dnes na tiskové konferenci vyjádřil obavy ohledně stability amerického dolaru a vyzval Washington, aby podnikl "konkrétní kroky" a ujistil Peking o bezpečnosti jeho obrovských zásob dolarových dluhopisů.

Krize ve vztazích USA-Izrael

Obama varuje: Netanjahu, dokaž, že ti jde o mír

14. 3. 2010

KD│ Krize v americko-izraelských vztazích, od nástupu Benjamina Netanjahua do premiérského úřadu všeobecně očekávaná, s konečnou platností propukla o víkendu. Americký prezident Barack Obama si při odsouzení potupy způsobené Joe Bidenovi během přátelské návštěvy Izraele nebral servítky. Oznámení, že Izrael vybuduje 1 600 nových bytových jednotek ve Východním Jeruzalémě, neskončilo Netanjahuovou částečnou omluvou. Obama vyslovil vážné varování, když prohlásil, že nyní očekává "konkrétní činy", kterými izraelský premiér prokáže svůj závazek vůči americko-izraelským vztahům a vůči samotnému mírovému procesu, napsal Aluf Benn pro Haaretz.

Zaměstnanci v britském potravinářském průmyslu terčem týrání

14. 3. 2010

Tisíce zaměstnanců v lukrativním britském potravinářském průmyslu je obětí široce rozšířeného hrubého zacházení a vykořisťování, včetně fyzického týrání a slovních útoků a ponižujících pracovních podmíntek. Vyplývá to z právě zveřejněné analýzy.

Britská státní Komise pro rovnost a pro lidská práva Equality and Human Rights Commission (EHRC) konstatuje, že odhalila podstatnou míru týrání zaměstnanců ve firmách, které zásobují velké britské supermarkety. Vyšetřování obsahuje svědectví od továrních zaměstnanců, po kterých šéfové házeli zmrzlé hamburgery i svědectví o tom, že těhotné ženy jsou nuceny v potravinářských provozech dlouho stát anebo zvedat těžká břemena, jinak jim hrozí propuštění.

Jako když dvoranou proletí pták - Antologie nejstarší anglické poezie a prózy (700--1100)

Jako když dvoranou proletí pták

12. 3. 2010

Antologie nejstarší anglické poezie a prózy, nazvaná Jako když dvoranou proletí pták, podává poprvé v českém překladu soustavný obraz literatury Anglosasů od nejranějších písemných památek začátku 8. století po poslední příležitostné básně sklonku století jedenáctého. Tuto epochu charakterizuje směřování od předkřesťanských, kmenových a všegermánských východisek, nacházejících výraz téměř výhradně v ústní slovesnosti, ke křesťanskému anglickému státu s pevnou správní a církevní strukturou, v jejímž rámci vzniklo nejrozsáhlejší i žánrově nejpestřejší písemnictví evropského raného středověku.

Jak Lidové noviny skočily na manipulaci Washington Postu o 11. září

12. 3. 2010

Od podzimu loňského roku vládne v Japonsku po padesáti letech poprvé opozice a to s ambicí o alespoň částečné napřímení vztahů se Spojenými státy, předmětem sporu jsou kromě jiného americké vojenské základny (necelých 50tisíc mužů) a geopolitické priority v asijsko-pacifickém regionu. Yukihisa Fujita, vlivný poslanec horní komory za japonskou vládní Demokratickou stranu Japonska (DPJ), ředitel její zahraniční sekce, po předchozí oficiální žádosti vyhověl 3. března tohoto roku Lee Hockstaderovi z amerického listu The Washington Post o poskytnutí rozhovoru na domluvené téma imigračních trendů. Interview se též účastnily lidé z Japonského zahraničního tiskového střediska a tento byl nahráván, píše z hlubin kyberprostoru čtenářka, která se představila jako "Sylvania Oddio".

Lavrov: Rusko nepřijme americkou hrozbu svému odstrašujícímu jadernému potenciálu

12. 3. 2010 / Karel Dolejší

Rusko nepřipustí, aby americké plány na rozmístění prvků protiraketové obrany v Evropě ohrozily účinnost jeho jaderného odstrašujícího potenciálu, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Američtí představitelé nyní připouštějí, že protiraketový systém v Evropě může být v roce 2020 schopen zasáhnout ruské mezikontinentální balistické rakety, informovala agentura RIA Novosti. Jinak řečeno, Američané přiznávají, že zrušení Bushových plánů na výstavbu protiraketové obrany v Evropě skutečně neznamenalo konec ohrožení ruské národní bezpečnosti a že častokrát vyjádřené pokračující ruské obavy z nového Obamova projektu mají svůj věcný základ.

Bludný balvan, Zlatý nuget nebo Železné klepeto...?!?

12. 3. 2010 / Ladislav Žák

Udělení ceny Bludný balvan pro Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR za to, že ono udělilo dotaci bezmála 30 miliónů korun na podporu vynálezu, sestávajícího z trojnožky, trubičky a stetoskopu, který má vyhledávat lidské jedince v závalech, by možná mohlo zůstat pouhou veselou historkou z natáčení, kdyby ovšem nezůstaly některé otázky.

Exergetická krize

12. 3. 2010 / John Michael Greer

Jak se atmosféra zahřívá, nejdůležitějším efektem této změny není prostý nárůst teploty; spíše jde o nárůst rozdílu mezi koncentrací energie v atmosféře a v oceánech. Tepelné vlastnosti vody způsobují, že se moře zahřívá pomaleji než vzduch a zemský povrch, a tak i pouhá mírná změna množství tepla způsobuje mnohem významnější změnu exergie. Opakuji znova, že je to exergie, nikoliv samotná energie, co rozhoduje o tom, jaké množství práce může systém vykonat, a práce, již koná zemská atmosféra, se nazývá "počasí". Takže nejviditelnějším výsledkem relativně rapidního vzestupu koncentrace tepla v atmosféře není generalizované oteplení. Spíše jde o nárůst extrémních klimatických podmínek na obou koncích tepelné škály.

KD│ V posledním příspěvku jsem diskutoval rozdíl mezi energií a exergií, neboli - v poněkud méně odborném vyjádření - mezi kvantitou energie a její koncentrací. Je těžké vybavit si jiné tak zásadně důležité rozlišení, pokud se snažíte pochopit smysl prekérní situace moderní průmyslové civilizace, ale ještě těžší je vzpomenout si na něco, co v roztáčející se spirále debat na zmíněné téma chybí.

Rokovania o strategických útočných zbraniach -- diabol číha v detailoch

12. 3. 2010

9. marca bolo v Ženeve zahájené ďalšie (podľa názoru viacerých expertov posledné) kolo rokovaní o znížení počtu strategických útočných zbraní (SÚZ) medzi Ruskom a USA (START). V hre je --- bez pátosu a zveličovania --- otázka života alebo zániku našej krajiny ako suverénneho štátu. O príčinách takejto rezolútnej formulácie problému korešpondenti listu "Svobodnaja Pressa" diskutovali s akademikom Akadémie vojenských vied, profesorom Vojenskej humanitárnej akadémie, plukovníkom Jurijom Rubcovom.

SP: - Čím je podmienená závažnosť problému SÚZ?
Skutočnosťou, že Rusko prakticky nedisponuje pozemnou armádou schopnou čeliť vonkajšiemu strategickému útoku.

Únor bílý -- pole sílí

12. 3. 2010 / Miloš Dokulil

V první polovině února byla nebývale zavalena sněhem nejen Evropa; 11. 2. byla prudká sněhová bouře také nad Washingtonem. Kupodivu ve Vancouveru, v Kanadě, kde se měla konat zimní olympiáda, sníh naopak nebyl a též během olympiády bylo nemálo teplo. Ještě před započetím olympiády tragicky zahynul vypadnutím ze sáňkařské dráhy jednadvacetiletý Nodar Kumaritašvili. Hostitelská země, Kanada, slavila 15. 2. 1965 jako den vyvěšení své vlajky s javorovým listem. Naše olympijská výprava získala celkem 6 medailí, z toho polovinu získala rychlobruslařka Martina Sáblíková, přitom dvě medaile zlaté. Loni byly vážné obavy z epidemie prasečí chřipky. V ČR jsou injekce proti ní od 22. 2. zdarma pro kohokoliv. Jako kdyby teď v obyvatelstvu nemálo poklesla důvěra v účinnost vakcín.

Zle je, zle, Švarcenberci zde, na ČT2

12. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

11. 3. 2010, 20:00, ČT 2. "Zle matičko zle, Švarcenberci zde" rež. Břetislav Rychlík

Další z řady předvolebních účelových poťouchlostí se povedl dramaturgům ČT 2, když do vysílání v době, která už je "hájená" jako doba předvolební, a ve které platí "zostřená" pravidla pro vysílání obsahu, kde je na obrazovce politik, vysílala propagandistická masáž notorického petenta a bojovníka za demokracii v ČT, režiséra Břéti Rychlíka "Zle matičko zle, Švarcenberci zde". Oficiálně deklarovaná jako "dokumentární film o osudech české šlechty ve dvacátém století a o knížecím životě, ve kterém nikdy nebyla nuda."

Pomíjím fakt, že Karel Jan Schwarzenberg není potomkem šlechty české, ale šlechty katolické rakouské. Pomíjím, že v Československu šlechta neexistuje od roku 1918 dle zákona 61/1918 Sb. a označování rodovým titulem je od roku 1921 trestné jako přestupek podle zákona § 6 zákona 243/1920 Sb. Tresce se vězením od 24 hodin do 14 dnů nebo trestem peněžitým od 50 do 1500 Kč tehdejší měny i označení v tisku. Schwarzenberg není kníže, ale občan. Zákon o odebrání titulů a výsad šlechty podepsal prezident státu, který připravil rakousko-uherskou šlechtu o její výsady, prezident Republiky Československé Tomáš Garrique Masaryk. Je nemravné točit jako službu veřejnosti nekritický, oslavný paján na žijícího a kandidujícího politika. A dvojnásob nemravné je tak činit jen proto, že jeho předkové patřili ke šlechtě - protože ničím jiným tak výjimečným si to Schwarzenberg nezasloužil. Vzhledem k nekvalitě tohoto "dokumentu" a ke zcela zřejmému porušení pravidel předvolebního vysílání zasílám Radě České televize stížnost na programovou ředitelku Kateřinu Fričovou, která je odpovědná za jeho včerejší uvedení na obrazovku. Kdo je odpovědný za výrobu tohoto paskvilu v ČT, musí rozklíčovat Rada České televize.

Schwarzenberka je možno titulovat "kníže" zcela beztrestně

12. 3. 2010 / Jan Potměšil

K článku pana Kotrby "Zle je, zle, Švarcenberci zde, na ČT2" si dovoluji upozornit, že § 6 zákona č. 243/1920 Sb. byl zrušen zákonem č. 268/1936 Sb., o řádech a titulech, s účinností ke dni 24.10.1936. K dnešnímu dni jsou ze zákona č. 243/1920 Sb. platná a účinná pouze ustanovení týkající se "čestných odznaků zavedených na paměť šťastně skončených bojů za svobodu československého národa nebo jako uznání za zásluhy a vznik a vývoj zřízení samostatného státu československého".

Výzva čtenářům Britských listů : 

Vytvořte fotografickou "sochu"!

12. 3. 2010 / Jan Paul

Nenecháme se přece zahanbit "sochou" z klíčů, nebo jakoukoliv, která třeba ještě vznikne z nejrůznějších věcí či materiálů. Nevytvoříme dílo zásadní, jak se říká klíčové, nepotřebujeme sofistikované a  rafinovaně vymyšlené Public Relations, vyšleme do českých krajů za průhledným fórkem Vodafonu sami sebe, neskryjeme se za kousek kovu, ale vyslovíme názor. Dvaadvacetileté výročí listopadové "revoluce" se blíží, a my vytvoříme "sochu" fotografickou, dokážeme, že si nebudeme lacině pohrávat s písmenky "revoluce", ale podíváme se na dvaadvacet let života v obnovené demokracii jinak, přímo, rovnou a bez okolků vaším zrakem.

KDO CHCE VĚŘIT, UVĚŘÍ. ČEMUKOLIV

Kterak bloger a novinář Daniel Dočekal vytváří fámy

12. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

"ČSSD se vážně zabývá tím, že by na českou scénu přivedlo "Úřad dohlížející na Internet", píše na svém blogu Pooh novinář Daniel Dočekal v článku "ČSSD chce zřídit "úřad dohlížející na internet", stylová oslava Dne boje proti internetové cenzuře ". Své tvrzení dokládá údajným interním materiálem ČSSD, který dostal od "důvěryhodného zdroje". Ten ovšem odmítá prozradit, stejně jako odmítá zveřejnit faksimile dokumentu, který údajně dostal. Tak se vytváří fáma.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2010

2. 2. 2010

V lednu 2010 přispělo finančně na Britské listy 174 osob celkovou částkou 34369.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2010 částku 83 466.48 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.