Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina dosáhla úspěchů na východě země

21. 8. 2023

čas čtení 9 minut
- Rusko zničilo dětské hřiště. Zahynulo pět lidí.


- Zelenskyj varuje, že sousedé Ruska jsou "v ohrožení", pokud Ukrajina nevyhraje válku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ráno vystoupil v dánském parlamentu v Kodani a poděkoval dánským politikům za pomoc jeho zemi v boji proti ruské invazi, den poté, co Dánsko a Nizozemsko oznámily, že poskytnou Kyjevu stíhačky F-16 americké výroby.

Varoval, že pokud Rusko ve válce uspěje, budou vojenskou agresí Kremlu ohroženy i další části Evropy.

Zelenskyj řekl: "  Pokud Ukrajina nezvítězí, jsou ohroženi všichni sousedé Ruska.

    Mezinárodní právo nebude resuscitováno, demokracie světa, každá z nich se může stát terčem - buď pro rakety, nebo pro žoldáky, nebo pro destabilizaci, a jsem si jist, že to dokážete naplnit.

    Ale Ukrajina zvítězí. Děkuji vám za veškerou pomoc, kterou jste Ukrajině poskytli."

- Náměstkyně ukrajinského ministra obrany sděluje, že ukrajinské síly postupují jižně od Bachmutu

Ukrajinské síly odrážejí ruské útoky a za poslední týden znovu dobyly několik kilometrů čtverečních na východní frontě, uvedla v pondělí náměstkyně ministra obrany.

Hanna Maliar rovněž uvedla, že ukrajinské síly postupují jižně od Bachmutu, města obsazeného ruskými silami v květnu po několikaměsíčním krvavém boji, a za poslední týden osvobodily další tři kilometry čtvereční.

Ukrajinská armáda minulý týden uvedla, že Rusko útočí směrem ke Kupjansku, městu v Charkovské oblasti, píše agentura Reuters.

V rozhovoru pro ukrajinskou národní televizi Maliarová řekla:

"Situace ve směru na Kupjansk je složitá. Nepřítel neopouští plány na postup vpřed, nepřítel tam  stahuje další síly.

    Jsme si jisti našimi obránci, ale je to tam pro ně velmi obtížné a nepřítel tam nepostupuje."

Podle Maliarové nedošlo k výrazným změnám v situaci na jihu, kde se ukrajinské síly snaží rozdělit ruské síly a dosáhnout Azovského moře.

Ukrajinská armáda ve čtvrtek uvedla, že dosáhla úspěchů na jihovýchodní frontě a postoupila z nově osvobozené vesnice Urožajne.

Jeden z amerických představitelů však minulý týden uvedl, že se nezdá pravděpodobné, že by ukrajinské síly během protiofenzívy dokázaly dosáhnout a znovu dobýt Ruskem okupované strategické jihovýchodní město Melitopol.

 - V Aténách  zasedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj k jednání tête-à-tête s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem. Ukrajinský vůdce, který byl z aténského mezinárodního letiště dopraven přímo do kanceláře vůdce Megaron Maximou, přijel, jak je jeho zvykem, v utajení (čas jeho návštěvy nebyl oznámen) a za drakonických bezpečnostních opatření. Očekává se, že oba muži budou jednat nejméně 40 minut, než učiní společné prohlášení pro média.

Atény chtějí vyslat jasný signál, že řecký pravoslavný národ nejenže stál "na správné straně dějin" - podporoval spojence z NATO při podpoře Ukrajiny navzdory tradičně silným vazbám na Rusko - ale nyní chce převzít vedoucí úlohu při prosazování členství celého regionu včetně Ukrajiny v EU. Řecko již dlouho tvrdí, že jeho balkánským sousedům by bylo v bloku lépe a že unie by s nimi byla lepší než potenciální náchylnost k ruskému vlivu.

V pondělí ve 20 hodin místního času se Zelenskyj setká s hlavou řeckého státu Katerinou Sakellaropoulou a poté se zúčastní "neformální" recepce, kterou zorganizoval Mitsotakis a na níž budou lídři ze západního a východního Balkánu, kteří jsou rovněž v Aténách, diskutovat o perspektivách svých zemí v EU.
Jednání se zúčastní také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel.

- Íránská vojenská delegace přijela do Moskvy, aby jednala o spolupráci mezi íránskými a ruskými pozemními silami, informovala v pondělí státní tisková agentura Tass s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Západ obvinil Írán z prodeje velkého množství bezpilotních letounů pro použití proti Ukrajině, což Teherán popírá.

- Moskva připravila pro okupovaný Mariupol "plán rozvoje", který počítá s nárůstem počtu obyvatel o přibližně 300 000 prostřednictvím migrace z Ruska, uvedlo Národní centrum odporu, organizace provozovaná ukrajinskými speciálními jednotkami.

    Moskva má údajně v úmyslu dokončit přesun do roku 2035, napsalo centrum s odvoláním na zdroje z místního podzemního odboje, které získaly dokumenty okupační správy.

    Kreml zahájil program levných hypoték na nemovitosti v okupovaných částech Ukrajiny, například v Mariupolu v Doněcké oblasti, aby povzbudil Rusy k přestěhování, uvádí se ve zprávě.

    Kromě toho Moskva údajně posílá na okupovaná území pracovní migranty a státní zaměstnance z "utlačovaných" ruských regionů.

    Zároveň jsou obyvatelé Mariupolu a dalších okupovaných sídel násilně deportováni do Ruska, dodává Národní centrum odporu.

- Podle ruských představitelů byly v pondělí v Moskevské oblasti zničeny celkem dva ukrajinské bezpilotní letouny. Na krátkou dobu to  narušilo lety na dvou letištích v hlavním městě.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že rušilo ukrajinský dron v Ruzském okrese západně od hlavního města a později zničilo další v nedalekém Istrinském okrese.

Přílety a odlety z moskevských letišť Vnukovo a Domodědovo byly na krátkou dobu zastaveny, ale později byly znovu zahájeny.

- Zelenskyj vítá "silné" rozhodnutí o letounech F-16, zatímco Moskva ho odsuzuje jako jadernou hrozbu

Volodymyr Zelenskyj uvítal "historické" rozhodnutí Nizozemska a Dánska poskytnout Ukrajině až 61 stíhaček F-16. Jedná se o nejnovější krok západních spojenců, který má podpořit snahu jeho země odrazit ruskou invazi. 

Agentura France-Presse uvedla, že ukrajinský prezident již několik měsíců usiloval o získání moderních letounů americké výroby, které by posílily ukrajinské letectvo ze sovětské éry v rámci rozbíjející se protiofenzívy proti ruským silám na východě země.

Toto rozhodnutí je pro nás "naprosto historické, silné a inspirující", řekl Zelenskyj po boku nizozemského premiéra Marka Rutteho během nedělní návštěvy letecké základny Eindhoven v Nizozemsku.

Schválení dodávek stíhaček vyvolalo varování ze strany Ruska. Ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Moskva bude stíhačky F-16 považovat za "jadernou" hrozbu kvůli jejich schopnosti nést atomové zbraně.

Washington oznámil schválení transferů F-16 v pátek a výcvik ukrajinských pilotů má začít tento měsíc, což může Ukrajině umožnit začít nasazovat stíhačky na začátku roku 2024.

- Moskevské letiště Domodědovo omezilo přílety a odlety, informovaly v pondělí ruské tiskové agentury.

Tento krok byl učiněn "za účelem zajištění dodatečných opatření pro bezpečnost letů", uvedly agentury Tass a RIA s odvoláním na tiskovou službu letiště.

Agentura Reuters rovněž uvedla, že v pondělí byly pozastaveny přílety a odlety z moskevského letiště Vnukovo poté, co byl nad Moskevskou oblastí rušen ukrajinský dron.o

- Ukrajinský prezident během návštěvy Švédska uvedl, že Kyjev se "přibližuje" k získání švédských stíhaček Gripen. "Naši vojáci je již začínají testovat," řekl Zelenskyj ve svém nočním projevu a dodal, že o této záležitosti jednal se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem.

- Zelenskyj přislíbil odvetu poté, co při "podlém" ruském raketovém útoku, který v sobotu zasáhl divadlo a centrální náměstí v severoukrajinském městě Černihiv, zahynulo nejméně sedm lidí a 144 jich bylo zraněno. "Jsem si jist, že naši vojáci dají Rusku za tento teroristický útok odpověď," řekl. "Pozoruhodnou odpověď."

    Rusko uvedlo, že ukrajinské bezpilotní letouny zaútočily v neděli při sérii pokusů o údery na čtyři různé regiony, přičemž zranily pět lidí a donutily dvě moskevská letiště krátce odklonit lety. Pokusy o útok bezpilotního letounu hlásily ruské oblasti Kursk, Rostov a Belgorod, které všechny hraničí s Ukrajinou, zatímco ruské ministerstvo obrany uvedlo, že v Moskevské oblasti rušilo ukrajinský bezpilotní letoun a donutilo ho zřítit se v neobydlené oblasti.

    O den dříve se ukrajinský dron zaměřil na vojenské letiště v ruské Novgorodské oblasti, způsobil požár a poškodil jedno vojenské letadlo, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ministerstvo uvedlo, že nikdo nebyl zraněn.

- Stále častěji se objevují zprávy o zásahu Ruska raketami SA-5 Gammon, přičemž drony pravidelně zasahují Moskvu, uvedlo britské ministerstvo obrany ve zpravodajské zprávě. Vedení ruských vzdušných sil bylo pravděpodobně pod značným tlakem, aby zlepšilo protivzdušnou obranu nad západními částmi země, dodalo ministerstvo.

- Jihoafrická republika se nenechá "zatáhnout do soupeření mezi globálními mocnostmi", slíbil prezident Cyril Ramaphosa, když se připravoval na pořádání summitu rozvíjejících se zemí Brics včetně Ruska

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3185

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2023