Útok ukrajinského dronu zničil ruský vlajkový nadzvukový bombardér

22. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Na snímcích sdílených na sociálních sítích bylo vidět, jak TU-22 - hojně využívaný při raketových úderech na Ukrajinu - hoří
 
Podle zpráv BBC a ukrajinských médií Ukrajina při útoku bezpilotního letounu zničila nadzvukové ruské letadlo.

Zprávy vycházej9 ze snímků zveřejněných na sociálních sítích, na nichž je  vidět hořící bombardér dlouhého doletu Tupolev Tu-22.

Hořící letadlo se podle všeho nacházelo jižně od Petrohradu, uvedla BBC na základě vizuálních indicií a historických satelitních snímků letecké základny.

 
 
Ruské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že ukrajinský dron zaútočil na vojenské letiště v ruské Novgorodské oblasti, způsobil požár a poškodil jedno vojenské letadlo. Ukrajina útok nepřiznala a k útokům na ruské území se vyjadřuje jen zřídka.

Ruské ministerstvo uvedlo, že při útoku nebyl nikdo zraněn a požár byl rychle uhašen. Novgorodská oblast leží severozápadně od Moskvy, stovky kilometrů od ruských hranic s Ukrajinou.

"V důsledku teroristického útoku na území letiště vypukl na parkovišti letadel požár, který hasiči rychle zlikvidovali. Jedno letadlo bylo poškozeno," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Podle BBC se v místě útoku nacházelo letadlo, které bylo během války hojně využíváno k odpalování raket na Ukrajinu.

"Snímky zveřejněné na platformě sociálních médií Telegram ukazovaly velký požár zachvacující letadlo s charakteristickým kuželem na přídi letounu Tu-22," uvedla BBC.

Nový Hlas Ukrajiny uvedl, že ukrajinské bezpilotní letouny poškodily v posledních dnech pět letadel.

S odvoláním na ukrajinskou rozvědku, zlist napsal, že 19. srpna byl "zničen" Tu-22 M3 a že další dva letouny byly poškozeny. O dva dny později, 21. srpna, byla v Kaluze poškozena dvě bombardovací letadla, a to "v důsledku útoku bezpilotních letounů řízených sabotéry z ukrajinské rozvědky".

V lednu letošního roku britské ministerstvo obrany uvedlo, že "velká protilodní střela "AS-4 Kitchen", odpálená z ruského středního bombardéru "Tu-22M3 Backfire", s vysokou pravděpodobností zasáhla obytný blok ve městě Dnipro, což mělo za následek smrt nejméně 40 lidí".

Na místě, kde byl při zásahu ruskou raketou v Dněpru těžce poškozen obytný blok, jsou nyní pamětní desky.

V posledních měsících se zvýšil počet náletů bezpilotních letounů hluboko v Rusku. V sobotu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že síly protivzdušné obrany sestřelily raketu odpálenou Ukrajinou nad Krymským poloostrovem,  který rovněž zaznamenal nárůst útoků drony a raketami.

Nejméně dva lidé byli v pondělí zraněni, když části ukrajinského dronu zničeného ruskou protivzdušnou obranou dopadly na dům v Moskevské oblasti, uvedl regionální gubernátor. Přílety a odlety ze čtyř hlavních moskevských letišť - Vnukovo, Domodědovo, Šeremetěvo a Žukovskij - byly omezeny, což narušilo provoz 45 osobních letadel a dvou nákladních letadel, uvedl ruský letecký úřad Rosaviacija.

Gubernátor Kalužské oblasti jižně od Moskvy uvedl, že útok dronu byl odražen i tam.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2414

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2023