Kauce pro Donalda Trumpa v případu podvracení voleb v Georgii byla stanovena na 200 000 dolarů

22. 8. 2023

čas čtení 4 minuty
Aktualizace:

Donald Trump prohlásil, že se ve čtvrtek vzdá úřadům okresu Fulton

"Věřili byste tomu?" píše exprezident v příspěvku, v němž oznamuje své nadcházející zatčení za   roli v podvracení voleb v roce 2020
 

Bývalý prezident Donald Trump uvedl, že se ve čtvrtek vzdá úřadům v Georgii, kde čelí obvinění z nezákonného plánování zvrácení své volební prohry v roce 2020.

"Věřili byste tomu? Ve čtvrtek pojedu do Atlanty v Georgii, abych byl ZATČEN," napsal Trump na své sociální síti v pondělí večer, několik hodin poté, co byla podle soudních dokumentů stanovena jeho kauce ve výši 200 000 dolarů.

* * *

Podmínky zahrnují zákaz vyhrožování jakémukoli spoluobviněnému nebo svědkovi - někteří však tvrdí, že exprezident nebude schopen tyto soudní příkazy splnit


V soudním dokumentu zveřejněném v pondělí na internetu se výše kauce za 13 obvinění proti bývalému prezidentovi pohybuje od 10 000 dolarů za body zahrnující zločinné spiknutí a šíření falešných dokumentů až po 80 000 dolarů za porušení georgijského zákona  Rico, který se často používá proti organizovanému zločinu.

Podmínky zahrnují  zákaz "jednání s cílem zastrašit jakoukoli osobu, o níž je známo, že ... je spoluobviněným nebo svědkem v tomto případu", včetně "příspěvků na sociálních sítích".

Úřady v Georgii vyšetřují výhrůžky adresované porotcům v tomto případě.

 

V dokumentu o vazbě se rovněž uvádí, že Trump "nesmí žádným způsobem, přímo ani nepřímo, komunikovat o skutečnostech tohoto případu s žádnou osobou, o níž je mu známo, že je spoluobžalovaným v tomto případu, s výjimkou jejího právního zástupce".

Johnu Eastmanovi, profesoru práva, který Trumpovi radil ve snaze zvrátit jeho porážku od Joea Bidena v roce 2020, byla kauce stanovena na 100 000 dolarů.

Mezi obžalovanými je také bývalý starosta New Yorku a republikánský kandidát na prezidenta Rudy Giuliani. Lhůta, do níž se obžalovaní musejí dostavit k soudu, vyprší v pátek ve 12 hodin východního amerického času.

Dokument týkající se Trumpovy kauce podepsal soudce vyššího soudu Scott McAfee, tři Trumpovi právníci a Fani Willis, okresní prokurátorka okresu Fulton, která minulý týden zajistila obvinění Trumpa a 18 jeho pomocníků a spojenců.

Willisová navrhl, aby obžaloby začaly v týdnu od 5. září a soudní proces se uskutečnil v březnu.

Trump odmítá jakoukoliv vinu spáchanou v Georgii i ve třech dalších obviněních, která dohromady tvoří  91 trestních obvinění.

Obvinění se týkají podvracení federálních a státních voleb v roce 2020, uchovávání utajovaných informací po odchodu z funkce a plateb za mlčení pornohvězdě během voleb v roce 2016.

Navzdory tomuto bezprecedentnímu právnímu ohrožení - k němuž lze připočítat občanskoprávní vyšetřování Trumpových obchodních záležitostí a případ pomluvy, v němž soudce prohlásil, že Trump byl odsouzen jako sexuální násilník - dominuje bývalý prezident závodu o republikánskou prezidentskou nominaci.

Před první středeční debatou, které se Trump nezúčastní, vede Trump nad svým nejbližším vyzyvatelem,  floridským guvernérem Ronem DeSantisem, v celostátních průměrech průzkumů o zhruba 40 bodů a s velkým náskokem v klíčových státech.

Na sociálních sítích v pondělí někteří pozorovatelé pochybovali, že Trump, který je proslulý útoky na své nepřátele na sociálních sítích (což učinil ještě téhož dne, kdy mířil na guvernéra Georgie Briana Kempa), dodrží podmínky svého závazku.

"Pokud nedojde u Trumpa k zázračnému prozření," uvedl Anthony Michael Kreis, profesor práva na Georgijské státní univerzitě, "jediný způsob, jak Trump neporuší své ... podmínky, je, že mu právníci zabaví telefon."

Jiní upozornili na to, jak Trump využil své obtížné situace k financování své kampaně za návrat do Bílého domu, která je všeobecně považována za jeho nejlepší naději, že se vyhne vězení.

Ron Filipkowski, floridský právník, který se stal  Trumpovým kritikem na internetu, řekl, že je "čas snížit počet těch dárců".

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2352

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2023