Kuba odhaluje obchodování s Kubánci za účelem boje za Rusko na Ukrajině

6. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Kuba odhalila gang obchodníků s lidmi, který nutil její občany bojovat za Rusko ve válce na Ukrajině, uvedlo v pondělí její ministerstvo zahraničí a dodalo, že kubánské úřady pracují na "neutralizaci a rozbití" sítě.

Prohlášení kubánského ministerstva zahraničí poskytlo jen málo podrobností, ale poznamenalo, že pašerácký gang operoval jak v tomto karibském ostrovním státě, tisíce kilometrů od Moskvy, tak v Rusku.

"Ministerstvo vnitra... pracuje na neutralizaci a rozbití sítě obchodníků s lidmi, která operuje z Ruska, aby začlenila kubánské občany, kteří tam žijí, a dokonce i některé z Kuby, do vojenských sil účastnících se válečných operací na Ukrajině," uvádí se v prohlášení kubánské vlády.

Ruská vláda obvinění nekomentovala.

Rusko loni oznámilo plán na zvýšení velikosti svých ozbrojených sil o více než 30 % na 1,5 milionu bojového personálu, což je ambiciózní cíl, který je ztížen jeho těžkými, ale dosud nezveřejněnými oběťmi ve válce.

Koncem května ruské noviny ve městě Rjazaň oznámily, že několik kubánských občanů podepsalo smlouvy s ruskými ozbrojenými silami a bylo posláno na Ukrajinu výměnou za ruské občanství.

Nebylo okamžitě jasné, zda prohlášení kubánského ministerstva zahraničí bylo spojeno s rjazaňskou zprávou.

Kubánská vláda však uvedla, že již začala stíhat případy, kdy byli její občané donuceni bojovat na Ukrajině.

"Pokusy tohoto druhu byly neutralizovány a proti lidem zapojeným do těchto aktivit bylo zahájeno trestní řízení," uvádí se v pondělním prohlášení.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2873

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2023