VCIOM zjistil masivní souhlas Rusů s plánem vrátit do škol vojenský výcvik

6. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Návrat základního vojenského výcviku do škol schvaluje 78 % Rusů, vyplývá z výsledků průzkumu Všeruského centra pro studium veřejného mínění (VCIOM).

17 % respondentů se domnívá, že to bude pro děti obohacující zkušenost, zejména budou moci získat dovednosti, které budou v budoucnu užitečné. 14 % respondentů se odvolává na minulost a uvádí, že "takové lekce bývaly". 13 % mluví o "potřebě umět bránit svou vlast", stejný počet chce, aby se školáci naučili zacházet se zbraněmi.

13 % neuvedlo konkrétní argumenty a poznamenalo, že základní vojenský výcvik je "obecně potřebný". 11 % věří, že děti získají dovednosti první pomoci, 10 % poukázalo na přínosy v podobě "rozšíření obzorů", dalších 9 % je přesvědčeno, že znalosti budou užitečné pro sebeobranu.

9 % Rusů bylo proti tomuto tématu, 2 % zůstala lhostejná. Každý desátý zaznamenal klady i zápory těchto aktivit, aniž by vyjádřil jednoznačný postoj. Pro další 1 % respondentů bylo obtížné odpovědět.

Výcvik byl zrušen ve školách v roce 1990, ale po začátku války na Ukrajině začaly úřady hovořit o potřebě obnovit tento předmět. Přihlášky by měly být obnoveny od tohoto školního roku. Bylo poznamenáno, že se bude jednat o mimoškolní aktivity. Současně byly moduly věnované výcviku zařazeny do programu předmětu "Základy bezpečnosti života" (OBZH). Školáci se mimo jiné naučí zacházet s drony, útočnou puškou Kalašnikov a granáty F-1 a RGD-5.

Od letošního roku se kurzy budou konat i ve vysokoškolských institucích. "Vývoj modulu je zaměřen na formování základních dovedností a schopností připravit studenty na vojenskou nebo jinou veřejnou službu," poznamenala tisková služba ministerstva školství a vědy. Ministerstvo zdůraznilo, že mimo jiné se studenti naučí zajistit svou bezpečnost "pod hrozbou vojenských konfliktů".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2276

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2023